Duminica 22 Decembrie

Corupția dintr-o instituție clujeană, arată cât de bolnav este sistemul până la vârf. Comisarul Ionel Buda ”prins” pe interceptări de DNA Cluj


Stupul de corupți depistat de procurori la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) Cluj scoate la lumină cât de mare este mafia  în instituțiile publice. 

Procurorii DNA, probabil singurii care nu sunt controlați în România, au deschis un dosar penal pe numele Bogdan Ștefan Durlea, inspectorul șef al ISCTR Cluj, o instituție importantă care face controale rutiere în special vizând marii transportatori, adică unde sunt și banii. 

În luna noiembrie, Durlea a ajuns după gratii fiind acuzat de luare de mită; abuz în serviciu; efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată. 

Alături de acesta a fost arestat și Mihai Florin Zehan, care îl ajuta. Mai precis, aceștia sunt acuzați că anunțau firmele de transport marfă care ”cotizau” despre controalele care se fac. 

În perioada 2021-2023, funcționari din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, printre care și suspecții Durlea Bogdan Ștefan și Zehan Florin Mihai, ar fi ”protejat” mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfăşoare și nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-au constatat (depasirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licentei de transport, etc.).

Pentru aceste ”servicii”, o parte dintre funcționari, printre care și suspectul Zehan Florin Mihai, ar fi pretins și primit de la persoanele „protejate” mai multe sume de bani și alte foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

În primăvara anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ștefan ar fi primit de la un subaltern anumite foloase în legătură cu exercitarea atribuțiilor referitoare la numirea/menținerea în funcție a inspectorilor coordonatori județeni.

În cursul anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ștefan, în ciuda interdicţiei de a administra societăţi comerciale, ar fi administrat în fapt o firmă cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, în sensul că ar fi înstrăinat un camion, ar fi emis mai multe facturi și ar fi încasat diverse sume de bani”, precizează procurorii DNA Cluj.

Partea interesantă vine abia după consultarea informațiilor din anchetă. 

Bogdan Ștefan Durlea vine din Baia Mare, unde a lucrat la două firme de transport, iar în 2015 este numit direct șeful ISCTR Cluj. 

Nimeni nu știa despre legătura foarte apropiată dintre Durlea și Ionel Marian Buda, fostul șef al Poliției Economice din Cluj și apoi șeful Direcției Naționale de Poliție Transporturi, din subordinea Poliției Române. Buda a demisionat între timp din funcții. Soția acestuia este în continuare ofițer activ la SRI Cluj.

Procurorii DNA Cluj au fost surprinși să afle din interceptări cum Durlea îi transmitea informații lui Buda despre controale. În 18.10.2022, Bogdan Durlea i-a trimis lui Buda Ionel Marian un mesaj prin care îi cerea invitații la loja VIP, la spectacolul HAVASI Symphonic Concert Show. Buda i-a spus că va discuta cu cineva sâmbătă, fără a face referire la cineva anume. ”Le rezolvăm, tre sa revin cu 2 săptămâni înainte, că-i abia în 26 Nov”, a răspuns Buda, conform Foaia Transilvană.

Buda este nașul fiicei Ștefaniei Ferencz, apropiată a lui Boc, cea care a fost mâna dreaptă a ministrului Lucian Bode, la Ministerul Transporturilor și apoi la Ministerul de Interne, deci o bună rampă de lansare pentru polițistul Ionel Buda. 

Se pare că Buda este foarte interesat de firma FQ Biomax Construct SRL, pe care procurorii DNA Cluj cred că o controlează. Mesajele dintre Durlea și Buda fac referire la ”controalele efectuate sau ce urmau a fi efectuate de către inspectorii ISCTR asupra camioanelor aparţinând FQ Biomax Construct SRL, societate administrată de facto de către numitul Buda”.

La data de 06.07.2023, ora 08.31, Durlea i-a comunicat lui Buda, prin aplicaţia Telegram, care ar fi criptată, că: ”O să fie deranj azi la Cj”.

Procurorii cred că astfel, Buda era avertizat că urmează să fie controale. De altfel, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi inculpatul Durlea nici nu a negat existenţa unor discuții purtate cu numitul polițistul Buda, dar a precizat că s-au purtat strict prin prisma faptului că acesta era ofițer din Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Cluj și ei colaborau instituțional.

Buda este ”protejat” și din Primăria Cluj-Napoca

Ionel Buda și soția sa Georgeta Draga Buda au construit și un imobil destinat activităților economice de tip terțiar, pe strada Donath nr. 120A, în Grigorescu, cu regim de înălțime S+P+2E. Georgeta Draga Buda este angajată la UM 0603 a SRI Cluj. Se pare că și oamenii din ”sistem” pot face afaceri.

Ionel Marian Buda este un om influent. Acesta are relații foarte bune cu lumea din PNL. De asemenea, este nepotul fostului șef al Poliției Române, chestorul Ioan Buda. 

Capture.JPG

Comentarii Facebook