Vineri 22 Noiembrie

Cozi la Registrul Comerțului Cluj pentru depunerea declarațiilor privind beneficiarul real. Ce soluții s-au găsit


UPDATE

Activitatea Registrului Comerțului Cluj va fi îmbunătățită din 1 aprilie, prin deschiderea la parterul Casei Învățătorului a două noi spații de lucru, unde să fie preluate numai declarații privind beneficiarul real al unei societăți comerciale. Aceste declarații vor ajunge în Registrul beneficiarilor reali, pentru o mai rapidă verificare a firmelor. 

În total 50.000 de societăți comerciale vor trebui să treacă pe la Registrul Comerțului Cluj pentru a depune aceste declarații privind beneficiarul real. 

Deputatul Claudiu Năsui a anunţat că USR a iniţiat un proiect de lege în baza căruia firmele şi ONG-urile nu ar mai fi obligate să depună anual declaraţii privind beneficiarul real, atunci când nu există modificări.

Acesta propune ca numai în cazul firmelor cu acționari persoane juridice să fie necesară această declarație, iar acestea să fie depuse online. 

"1) Dacă nu s-au produs schimbări, nu mai e cazul să revii anual să tot declari acelaşi lucru. Adică un lucru de bun simţ. 2) Dacă firma sau ONG-ul au asociaţi doar persoane fizice, atunci statul nu are decât să ia datele despre beneficiarul real de la Registrul comerţului, care îi aparţine tot lui. De asemenea, un lucru de bun simţ. Registrul comerţului poate identifica automat în baza de date ce firme au doar persoane fizice, inclusiv participaţia. Deci acolo se poate identifica beneficiarul real imediat", a adăugat el, în postarea de pe Facebook.

Conform lui Năsui, în prezent 604.884 de SRL-uri (reprezentând 61.83%) sunt cu asociat unic persoană fizică, al căror beneficiar real este însuşi asociatul unic.

Potrivit deputatului, alte 337.119 SRL-uri sunt cu mai mulţi asociaţi, doar persoane fizice, "deci şi ele pot fi de asemenea identificate" de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) şi înscrise datele privind beneficiarul real în funcţie de cota parte a fiecărui asociat.

Doar 36.242, adică 3.70% din totalul SRL-urilor, au o persoană juridică în componenţă. Aici intervine utilitatea obligaţiei de a declara beneficiarul real, pentru a se afla cine se află de fapt 'în spatele' entităţii în mod indirect, prin alte persoane juridice interpuse. În proiectul USR acestea rămân supuse obligaţiei de a depune declaraţia, fiindcă ele erau cele vizate de intenţia directivei de la bun început. Din cauza acestor cifre am depus un proiect de lege care să elimine depunerea anuală a acestei declaraţii dacă nu se schimbă nimic. Astfel, păstrăm obligaţia să a ţine informaţia la zi, dar fără declaraţii notariale inutile doar pentru a bifa un exerciţiu anual", a menţionat Năsui.

Propunerea legislativă pentru simplificarea procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice prin modificarea şi completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi prin modificarea Ordonanţei de Guvern nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, a fost înregistrată la Biroul Permanent al Senatului. Iniţiatori sunt mai mulţi parlamentari USR, dar şi deputatul PSD Sorin Lazăr.

----------------------

Activitatea Registrului Comerțului Cluj este mult îngreunată de obligația firmelor de a depune declarațiile privind beneficiarul real al persoanei juridice.

În 2020, pentru a depune o simpla declarație, clujenii trebuie sa stea la rând pentru a primi declarația, apoi pentru a fi verificată, după ce a fost completată, iar, la final, se revine pe hol pentru a se sta încă o dată la rând pentru depunere. 

Comentarii Facebook