Duminica 22 Decembrie

Cripta de sub biserica ”Schimbarea la Față” poate fi vizitată FOTO

 

Cripta de sub biserica ”Schimbarea la Față” poate fi vizitată, iar conducerea Episcopiei de Cluj-Gherla ar dori să introducă acest obiectiv într-un circuit turistic. 

 

Până când acest lucru se va realiza, nu mai devreme de anul 2014, cei care doresc să viziteze cripta pot să îl pot contacta pe preotul paroh al bisericii, Teodor Lazăr, la numărul de telefon 0264.439.018, scrie cluj.travel.

 

Intenționăm să o dăm în folosință pentru turiștii care vin să viziteze biserica. În principal ne adresăm turiștilor maghiari, deoarece aceștia vin în număr mare, însoțiți de ghizi, care le explică ce este de văzut. Am observat că au un tipar anume de vizitare a orașului, vizând monumentele amprentate de cultura lor, printre care și biserica noastră”, a spus preotul Lazăr. Majoritatea celor îngropați în criptă sunt maghiari sau români maghiarizați.

 

 

Povestea criptei este, în sine, suficient de interesantă pentru a stârni curiozitatea turiștilor. Cripta a fost amenajată odată cu ridicarea bisericii, pentru a adăposti osemintele călugărilor minoriți – de care aparținea inițial lăcașul de cult – dar și pe cele ale unor credincioși de vază. În 1924, când biserica a fost atribuită de Vatican Bisericii Greco-Catolice, ultimii doi călugări minoriți rămași la mănăstire au tărăgănat predarea lăcașului de cult, timp în care au zidit, la repezeală, intrarea în criptă, pentru a o proteja de ”invadatori”, povestește preotul Lazăr.

 

Numai în 1998, când s-au făcut lucrări și studii pentru a determina de unde provine igrasia bisericii, cripta a fost redescoperită. ”Am făcut un foraj cu burghiul și, la un moment dat, acesta a dat în gol. Atunci ne-am dat seama că sub biserică se mai află ceva”, relatează preotul Teodor Lazăr.

 

 

Intrarea în criptă se făcea pe niște scări situate în curtea fostei mănăstiri, dar acestea au doospărut fiind demolate de ultimii călugări. Acum, intrarea se face printr-un chepeng și apoi pe o scară de incendiu. 

 

În criptă mormintele sunt amplasate în nișe amenajate în pereți, iar pentru vizitare trebui folosite lumânări sau lanterne pentru că instalația electrică este nefuncțională.

 

 

Preotul Teodor Lazăr a precizat că nimeni nu s-a oferit până acum să studieze cripta. El susține că pentru amenajare trebuie investitii minore în igienizare și introducerea unui sistem de iluminat. 

 

 

Comentarii Facebook