Duminica 22 Decembrie

Criza deșeurilor din Florești s-a terminat! Comuna are altă firmă de salubritate

 

Contractul cu firma Quatro Eco Salub a fost suspendat pentru 90 de zile, anunță primarul comunei Florești, Horia Șulea.

 

Am suspendat contractul cu firma Quatro Eco Salub pe o perioadă de 90 de zile în urma votului în unanimitate în AGA Gelu Voievod. Pentru aceste 90 de zile am procedat la achiziție publică. Au fost solicitate oferte de la patru firme de salubritate și negocierea finală s-a făcut cu Strict Prest. Prețul la care s-a câștigat a fost negociat la 310 lei pe tonă, cu 2 lei pe tonă sub prețul negociat de cei de la Eco Metropolitan pentru Florești. Ei au o grilă de prețuri. Cu alte cuvinte prețul la populație nu se mărește. În locul tarifului pe care îl practică firma, vom institui taxa de mediu care va fi la nivelul tarifului, adică 8 lei pe persoană. Banii îi vom colecta la Primărie. De săptămâna viitoare vom demara o procedură prin care să distribuim o declarație pe proprie răspundere sub incidența legii penale pentru toți locuitorii comunei Florețti, astfel încât să îșiu declare fiecare membrii din familie. Până în 90 de zile așteptăm să vedem ce face firma Quatro Eco Salub.

 

Dacă ne notifică atunci că s-au dotat tehnic și că sunt pregătiți să preia Floreștiul este în regulă, în caz contrar, probabil, că va trebui să demarăm procedura de licitație pentru a contracta un alt operator”, a declarat primarul Horia Șulea. 

 

Decizia se aplică numai pentru Florești. Firma Quatro Eco Salub a rămas să opereze în Gilău, Căpușu și Măguri Răcătău. 

 

Firma Strict Prest au început deja să lucreze în Florești cu 15 utilaje. 

 

Tot Consiliul Local din Florești s-a abținut la ședința din 31 ianuarie, refuzând să voteze pachetul de hotărâri inițiat de primarul Horia Șulea, prin care se cerea retragerea din acționariatul firmei. 

 

1. Retragerea Comunei Floresti, prin autoritatea deliberativa Consiliul Local, din ADI Gelu Voevod, entitate juridica care a delegat gestiunea serviciului de salubritate pe raza celor patru comune componente;

 

2. Retragerea Comunei Floresti, prin autoritatea deliberativa Consiliul Local, din SC Quatro Eco Salub SRL;

 

3. Revocare a HCL privind majorarea capitalului social al SC Quatro Eco Salub SRL unde Consiliul Local este asociat (majorarea nu a produs absolut nici un efect, decizia luandu-se dupa exercitiul bugetar aferent 2016, acum neexistand inca buget aferent 2017 si implicit nevirandu-se nici o suma).

 

După acest episod, primarul a solicitat ADI Gelu Voievod să accepte retragerea comunei Florești din Asociație, astfel că acum deșeurile pot fi ridicate de o altă firmă.

----------------

 

UPDATE 1

 

Incepand de azi, colectarea, transportul si depozitarea deseurilor din Floresti este apanajul SC Strict Prest SRL.

 

Luand in considerare incapacitatea QES si a Consiliului Local de a transa problema, miercuri, la cererea primarului Horia Sulea, AGA ADI Gelu Voievod, cu unanimitate de voturi, a decis suspendarea contractului de delegare gestiune a serviciului de salubritate pe raza UAT Floresti (contract valabil intre ADI si QES), pe o perioada de maximum 90 de zile. Apoi, pana spre ora 23 s-a lucrat in Primarie la procedura de achizitie operator nou. A doua zi a avut loc deschiderea ofertelor si negocierea conditiilor si pretului. Vineri dimineata pe Floresti a intrat un desant de curatire, format din 10 masini ale Strict Prest.

 

Situatiile de criza cer asumarea responsabilitatii si decizii ferme. Vremurile grele cer barbati in pozitii decizionale. Carcoteala la coltul blocului si amenintarea cu procese este oare demna de vreun ales local care a avut un buzunar solutia de mai bine de o luna?

 

De ce acum? Foarte simplu. Intrucat acum (27 ianuarie) s-a primit de la QES adresa prin care ne anunta ca, din varii motive, este in imposibilitatea respectarii programului de ridicare. Pentru ca la inceputul acestei luni am cerut, in scris, oficial, catre QES, o fundamentare economico financiara a solicitarii de marire a tarifului. De asemenea, s-a solicitat si luarea de masuri de conformare in vederea normalizarii activitatilor prestate pe raza UAT Floresti. Nici un raspuns ! Am avut o discutie si cu administratorul QES, cerandu-i ferm ca in cateva zile Florestiul sa fie curat. Nu se poate a fost raspunsul. Coroborat cu adresele de la varii institutii, care punctau aspectele unei iminente epidemii, precum si existenta la nivelul UAT de depozite temporare ilegale (ghenele din care se revarsau deseurile, depasindu-se conturul punctelor gospodaresti), am luat deciziile ferme. Mi le asum in totalitate. Florestiul nu e o imensa ghena de gunoi. Situatia devenise una critica.

 

Tin sa multumesc presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, care ne-a sprijinit concret in aceasta situatie. Multumesc si functionarilor din Consiliul Judetean, care au fost alaturi de noi. Cadrul legislativ al deseurilor, plus al achizitiilor publice inseamna cateva mii de pagini de legislatie. Prin care a trebuit sa facem surfing.

 

Mai departe... negocierile ne-au dus la un pret extrem de mic per tona, sub cel aprobat ca tarif in ADI Eco Metropolitan, la nivelul judetului. Deci, se poate. Mai departe, plata serviciului se va face de catre floresteni direct la primarie, dupa stabilirea in Consiliul Local a unei taxe in acest sens. Aceasta opinez ca va fi echivalenta sau sub tariful de pana acum.

 

In cele 90 de zile, QES are posibilitatea de a se redresa. Sau nu. Depinde de managementul societatii”, a explicat, pe larg, primarul Horia Șulea, pe contul lui de Facebook.

----------------

 

UPDATE 2

 

Poziția Consiliului Județean Cluj:

 

Soluţia găsită în acest caz de Consiliul Judeţean Cluj şi acceptată de Primăria Floreşti, respectiv de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Gelu Voievod”, cea mai adecvată în situaţia existentă şi conformă legislaţiei în vigoare potrivit experţilor departamentelor juridic şi de achiziţii publice din Consiliul Judeţean a fost aceea a suspendării, pentru o perioadă de maxim 90 de zile, a contractului cu actualul operator de salubritate, SC Eco Quatro Salub SA şi de încredinţare a acestui serviciu public, în urma procedurii de negociere, unei alte societăţi comerciale care deţine capacitatea de a gestiona eficient problema deşeurilor. Fiind vorba despre o decizie temporară impusă de o situaţie excepţională, la finalul acestei perioade colectarea deşeurilor va reveni fie SC Eco Quatro Salub SA, dacă va reuşi să se doteze şi reorganizeze în acest scop, fie unui alt operator economic ce urmează a fi desemnat prin licitaţie.

Soluţia identificată în acest fel a fost deja aprobată atât de către Adunarea Generală a Acţionarilor A.D.I. „Gelu Voievod”, asociaţie din care fac parte primăriile comunelor Floreşti, Gilău, Căpuşu Mare şi Măguri Răcătău, cât şi în plenul consiliului local Floreşti care a luat această decizie cu unanimitate de voturi.

Astfel, în urma procedurii de negociere derulate cu patru operatori economici de profil, decizia luată de Primăria Floreşti în după amiaza zilei de joi, 9 februarie a.c. a fost aceea de încredinţare temporară a serviciului public de salubritate către firma SC Strict Prest SRL. Se impune a fi menţionat în acest context faptul că preţul rezultat în urma acestei negocieri, de 310 lei/tonă fără TVA, include taxa specială de 80 lei/tonă instituită de Ministerul Mediului începând cu 1 ianuarie 2017, taxă percepută pentru deşeurile depozitate în rampă. Ca o consecinţă directă şi favorabilă a acestui fapt, preţul plătit de către floreşeteni, de 8 lei/persoană, va rămâne nemodificat, nefiind necesară majorarea acestuia.

 

Urmare a hotărârii astfel luate, în dimineaţa zilei de vineri, 10 februarie 2017, un număr de 15 utilaje aparţinând firmei Strict Prest SRL au început deja colectarea deşeurilor celor aproape 46 de mii de floreşteni. În acelaşi timp, începând chiar de luni se va trece la respectarea programului de ridicare şi transport la rampa de gunoi a deşeurilor, în paralel cu o reanalizare a situaţiei şi cu o mărire a frecvenţei de ridicare în zonele în care s-a constatat că se depozitează cantităţi mult mai mari de deşeuri sau în care punctele gospodăreşti sunt subdimensionate.

 

”Mă bucur că am putut contribui la găsirea acestei soluţii, singura care era, de altfel, atât înţeleaptă cât şi pe deplin conformă legislaţiei în vigoare. Ea vine la finalul unei perioade în care împreună cu funcţionarii departamentelor juridic şi de achiziţii din Consiliul Judeţean am analizat în amănunt situaţia contractuală existentă, procedurile legale şi implicaţiile fiecărei posibile soluţii în parte. În plus, nu trebuie uitat faptul că ea a fost impusă de o situaţie cu adevărat excepţională, respectiv de situaţia gravă şi persistentă generată de incapacitatea operatorului de salubritate de a-şi îndeplini obligaţiile asumate” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

 

În perioada următoare tariful pentru serviciul de salubritate urmează a fi transformat într-o taxă ce va fi încasată de către Primăria Floreşti de la toate persoanele din comună, numărul acestora urmând a fi declarat pe proprie răspundere de către fiecare proprietar de unitate locativă. În acest fel, costul acestui serviciu va fi suportat, aşa după cum prevede, de altfel, legislaţia în vigoare, de către toţi cei care beneficiază de acesta, fără a se pune în vreun fel problema să fie alocate niciun fel de fonduri publice în acest scop”.

Comentarii Facebook