Criza gunoaielor din județul Cluj în reluare. ONG pentru protecția mediului: Orice groapă de gunoi devine o bombă chimică cu ceas
Calitatea aerului din România are de suferit în proporție de 90% doar din cauza acțiunilor oamenilor. O spun chiar activiștii de mediu care precizează că orice groapă de gunoi începe să fermenteze, devenind o bombă chimică cu ceas.
Celula 1 de la Centrul de Management Integrat a Deșeurilor se umple mult mai rapid decât prevestea Consiliul Județean. În doar un an jumate de la deschidere, Celula 1 a CMID s-a umplut pe un sfert. În acest ritm, celula planificată inițial pentru 10 ani se va umple în 6 ani, mai precis până în toamna anului 2026.
„Din păcate calitatea aerului are de suferit în proporție de 90% doar din cauza acțiunilor oamenilor. În timp, orice groapă de gunoi începe să lucreze și să fermenteze, devenind o bombă chimică cu ceas. Mutarea sau răscolirea unei gropi de gunoi duce la emanații de gaze toxice precum H2S(hidrogen sulfurat), NH3 (amoniac) sau gaze de seră inflamabile precum CH4( metanul). Incendiile devin tot mai frecvente și mai probabile, iar emanațiile de la deșeuri arse sunt la fel de periculoase precum H2S sau NH3. Senzorii de H2S și PM10 au sesizat valori de 10 ori peste limită pentru hidrogen sulfurat (limita fiind de 0.01 ppm) și de 12 de ori pentru particule în suspensie PM10 (limita fiind de 50 ug/m3)”, explică reprezentanții ONG-ului Strop de Aer, pe pagina de Facebook.
Clujenii speră să fie „salvați” de o a doua celulă a depozitului de deșeuri, însă construirea acesteia se lasă mult așteptată. Anul acesta ar trebui să se încheie abia primul act din epopeea „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor” din Cluj. Obiectivul va asigura depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ. Însă, dacă luăm în considerare ritmul cu care a fost construită prima celulă, Celula 2 ar fi gata în minim 10 ani, timp în care se va relua deja criza gunoaielor din județ.
0 Comentarii