Cu cât s-a încălzit vremea la Cluj-Napoca de când te-ai născut tu? Află aici. Veștile sunt destul de îngrijorătoare


Odată cu încălzirea globală, generată în parte de oameni, numărul zilelor caniculare a crescut de la an la an . O analiză a evoluției temperaturilor în orașele din lume poate fi găsită pe pagina celebrului ziar american New York TImes. Printre orașele a căror evoluție poate fi urmărită se află și Cluj-Napoca

Prin zile caniculare, cei care au făcut analiza înțeleg zile cu temperatura maximă peste 32 grade Celsius.

La nivel global, ultimele 12 luni au întrecut recordurile de temperatură la suprafață, iar luna iunie a acestui an a adus deja temperaturi cu mult peste media obișnuită anuală, împreună cu fenomene extreme precum furtuni, grindină s.a.

În ce privește evoluția numărului de zile caniculare la Cluj-Napoca, am rulat aplicația americanilor pe o perioadă de 50 de ani (1974-2024) . Am constatat că dacă in 1974 s-a înregistrat o singură zi caniculară, în anul 2017 deja erau 7 zile caniculare /an, iar estimarea pe teren lung, pentru 2054, este în medie de 16 zile (fiind vorba de o perioada lungă, estimarea devin mai imprecisă, rezutatul putând între 7 și 18 zile).

Pe termen foarte lung, până la finalul secolului, creșterea este estimată să continue, cu un număr între 8 și 31 de zile caniculare/an.

Poți accesa acest grafic de evoluție a numărului de zile caniculare aici

temperatura.JPG

glob.JPG

Comentarii Facebook