Cum a plătit o doctoriță pensionară din Cluj 60.000 de euro unui taximetrist, care pretindea ca e mare mahăr și îi scapă soțul de pușcărie


O doctoriță din Cluj a fost înșelată cu 60.000 de euro de taximetristului Aurelian Andrei Surd, care se dădea drept președinte al Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în regiunea Ardeal, pentru a-si salva soțul de pușcărie.

Potrivit cotidianului Gazeta de Cluj, taximetristul din comuna Floresti a orchestrat o escrocherie ingenioasa si a determinat-o pe Rodica Ene să-i dea sume mari de bani, după ce i-a relatat femeii ca soțul sau, medicul Ioan Ene, este cercetat sub aspectul savarsirii unor infractiuni grave de corupție și infracțiuni contra vieții. 

Medicul Ene nici măcar nu avea probleme cu legea, dar escrocul a scornit o poveste atât de credibilă încât femeia a devenit victima lui. Așa se face că Rodica Ene a achitat în mai multe tranșe aproximativ 55.000 de euro, pentru a-si salva softul de la o posibila condamnare. Aceasta a crezut că va primi banii înapoi la finalul procesului pe baza unui cod, deoarece bărbatul i-a spus ca dacă și-ar fi ținut banii în cont, urma sa fie instituita masura sechestrului asupra lor.

În cele din urmă, Rodica Ene a hotarat sa formuleze o plângere penală împotriva lui Aurelian Andrei Surd, iar în vară anului 2022.

La data de 11 noiembrie 2022, Aurelian Andrei Surd a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca la pedeapsa de a 3 ani și 6 luni închisoare și la plata sumelor de 44.870 euro și 58.695 lei, reprezentând despăgubiri pentru daune materiale. Ulterior, bărbatul a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la 3 ani de închisoare cu suspendare și a fost obligat sa presteze 100 de zile de munca neremunerata în folosul comunității în cadrul Primăriei comunei Floresti sau al unui lăcaș de cult/organizații de binefacere din aceeași localitate.

Inculpatul a profitat de starea de vulnerabilitate în care se afla partea civilă și a adus-o in eroare atribuindu-si calități oficiale pentru a putea obține anumite sume de bani de la aceasta, urmările care s-au produs (crearea unei pagube semnificative în patrimoniul părții civile), precum și persoana inculpatului care este cercetat penal în mai multe dosare pentru comiterea aceluiași tip de fapte, este în varsta de 39 de ani, are un copil minor in intretinere, suferă de anevrism gigantic, curtea apreciaza ca se impune aplicarea unei pedepse exemplare, orientată spre limita maximă aplicabilă în cauză.

La stabilirea duratei acesteia, Curtea va lua în considerare atat ”eforturile” depuse de inculpat în a o convinge pe persoana vătămată de realitatea scenariului creat, cât și disponibilitatea acesteia de „a colabora” în vederea punerii la adăpost a sumelor de bani detinute, apreciind ca o pedeapsa de 3 ani inchisoare este proporțională cu gravitatea faptei comise și cu periculozitatea infractorului. (…)

Raportat la înscrisurile medicale depuse la dosarul cauzei din care rezulta problemele grave de sanatate cu care se confruntă, dar avand in vedere și perioada în care Surd Aurelian Andrei s-a aflat sub puterea măsurii preventive și care l-ar putea motiva sa renunțe la conduita infractională, Curtea apreciază că ar fi suficientă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată prin prezenta decizie”, au motivat magistrați.

Cât despre bani, este posibil ca aceștia să nu mai fie recuperați niciodată.

Comentarii Facebook