Vineri 22 Noiembrie

Cum a reușit Oradea să nu aibă niciun cadru medical infectat cu coronavirus. Clujul a pierdut această luptă


Oraşul Oradea a reușit să evite îmbolnăvirea personalului medical cu coronavirus, deși este expus, fiind la granița cu Ungaria. 

Forţele de ordine, jandarmeria, poliţia escortează zilnic convoaie de zeci de maşini cu cei care intră în ţară pe la vama Borş. Tot ei sunt cei care păzesc centrele de carantină pentru a se asigura că oamenii respectă carantina. Au făcut eforturi supra omeneşti în această perioadă”, a declarat primarul oraşului Ilie Bolojan, citat de Mediafax.

În județ s-au înregistrat 176 de cazuri de COVID 19 confirmate în judeţ, niciun cadru medical nu a fost infectat.

”Ca să menţinem de exemplu Spitalul Judeţean în funcţiune testăm toţi pacienţii care vin la urgenţe. Să nu avem îmbolnăviri în masă, să putem izola cât mai repede cazurile cu probleme. I-am testat pe toţi de la infecțioase, toţi de la UPU”, a declarat primarul.

Pentru a evita îmbolnăvirea cadrelor medicale s-a făcut şi testarea celor care nu sunt în linia întâi prin metoda polling, importată din Israel.

Prin ”pool testing”, se iau probe de secreţii nazofaringiene de la 32 sau 64 de persoane, care sunt amestecate, printr-o procedură specifică de laborator. Dacă rezultatul e negativ, înseamnă că niciuna dintre ele nu are virusul, dacă iese pozitiv se trece la testarea individuală.

Prin metoda aceasta facem economie de probe şi ne testăm personalul medical care nu lucrează în secţii cu COVID 19. Testăm de asemenea şi din cei care sunt în carantină”, spune primarul oraşului Oradea, Ilie Bolojan.

Am reuşit şi am luat o decizie la nivel local, nu aveam de unde să luăm din Europa sau România echipamente de protecţie aşa că am importat dn China. Acum 2- 3 saptamani cu sprijinul unor multinaţionale din Oradea care au sediul şi în China am preluat unele comenzi şi am adus 170 de paleţi de materiale sanitare. Vom face un raport public după Paşti cu cât am plătit, cât am adus. Sunt niște preţuri care ne-au făcut economii importante”, a mai spus Ilie Bolojan.

De asemenea, la Oradea există o singură conducere a spitalelor, fiind toate în subordinea primăriei. 

Avem un spital mare dedicat exclusiv COVID 19, care are toate dotările necesare, asta ne diferenţiază. Am golit spitalul din cartierul Rogerius, un spital mare cu 450 de paturi, care are secţie de ATI, bloc operator, are unitate de primiri urgenţe la parter, celelalte secţii le-am mutat la alte spitale din Oradea”, a declarat primarul oraşului Ilie Bolojan.

Comentarii Facebook