Cum ar trebui să arate o casă la țară în Cluj? Arhitectul-șef al Clujului e optimist: ,,Se poate să ajungem să avem localități cu o arhitectură frumoasă!”


O casă din comuna clujeană Aiton l-a impresionat pe arhitectul șef al Clujului.

Acesta s-a bucurat să observe din ce în ce mai multe modele pozitive în zonele rurale din Cluj, menționând faptul că integrarea noilor construcții în specificul zonei este extrem de importantă.

De asemenea, acesta a subliniat importanța unor regulamente clare de urbanism care să încurajeze ca toate locuințele noi construite în localitățile de la țară din Cluj să să păstreze farmecul actual al comunelor.

,,Comuna Aiton beneficiază din 2018 de un nou regulament local de urbanism. Un regulament care conține reguli detaliate privind amplasarea pe parcelă, volumetria și arhitectura construcțiilor, scopul fiind de a se încuraja o arhitectură de calitate adaptată contextului rural.”, a explicat Claudiu Salanță.

481680900_10170942667665574_9124892544376222756_n.jpg

Acesta a dat ca model o locuința din Aiton, concepută cu modele populare, dar și materiale și culori specifice satului românesc. 

,,Exemplele bune continua să apară și cred că vor duce la păstrarea unui sat frumos prin integrarea noilor construcții în specificul zonei. Cu ajutorul breslei, comunității și administrației locale se poate să ajungem să avem localități cu o arhitectură frumoasă!

Felicitări colegilor arhitecți, dar și beneficiarilor! Cred cu tărie că #împreună vom reuși să creionăm o cultură a construirii în rural! Așa DA!”, a transmis arhitectul-șef al Clujului.

Unul dintre arhitecții care s-au ocupat de construcție a vorbit despre modul în care a gândit locuința. 

,,Arhitectura programului de locuire contemporană în mediul rural ar trebui sa urmeze scopul migrației dinspre urbanul aglomerat, zbuciumat și epatant, iar principalele repere sa fie simplitatea și liniștea, oferită atât utilizatorului cât și privitorului."a explicat arhitectul Iulian Zima Chiș.

Comentarii Facebook