Vineri 22 Noiembrie

Cum au ajuns ”blocurile comuniste” din Gheorgheni modele de urbanism în 2021? - FOTO


Cartierul Gheorgheni a fost construit începând cu anul 1964, la debutul elanului urbanistic al României comuniste. 

Proiectantul șef al cartierului a fost arhitectul Augustin Presecan. ”Atunci aveau regulamente urbane foarte clare: distanța dintre blocuri, aveau spații publice, locuri de joacă pentru copii, centre comerciale, însă cu venirea unui nou ordin de la București referitor la placarea străzilor, s-au creat între blocuri fronturi continue, ca să arate măreția și frumusețea orașelor. Singurul cartier care a rămas oarecum la origine este Gheorgheniul din Cluj-Napoca, care are încă spații verzi, și parcuri”, a declarat prof. dr. arhitect Adriana Matei.

Pe strada Pata, în blocurile cu patru etaje, au fost mutați colonei, piloți, avocați, judecători, în principal oamenii ”sistemului”. De asemenea, s-au construit și multe blocuri cu 10 etaje.

cartier-5-700x357.png

Se pare că șansa cartierului a fost faptul că acolo locuia elita Clujului, mai spune arhitectul.

Clujenii care stau acum în Gheorgheni dau exemplu modul în care s-a construit acum 60 de ani.  

Blocuri de patru etaje, construite cu un parc verde în mijloc. Nu e Viena sau Amsterdam, e Cluj-Napoca, o zonă din vechiul cartier Gheorgheni. Planificat în anii '60, cartierul pare acum un model de bună practică greu de aplicat pentru orașul anilor 2000”, spune un locuitor al cartierului.

2-1.jpg

Dacă v-a plăcut, vă invităm să distribuiți materialul.

Comentarii Facebook