Duminica 22 Decembrie

Cum explică specialiștii DEZASTRUL ecologic pe Someș. Sute de pești au murit: „Se cunosc problemele/Doar în momente de criză ne punem întrebări”


Weekendul acesta a avut loc un dezastru ecologic pe râul Someș, în zona Emerson, un cetățean filmând sute de pești morți, toți plutind la suprafața apei. În videoclip, pe lângă grămada de pești morți se pot vedea și o mulțime de gunoaie, toate aduse de Someș deodată cu cadavrele animalelor, existând posibilitatea unei contaminări a râului. Specialiștii de la Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului Cluj spun însă că de vină ar putea fi și temperaturile foarte ridicate. 

Nu ajută mediul nici gospodăriile și fermele care deversează apele uzate și menajere în râu. Autoritățile ridică din umeri, și periodic, mai amendează câte un comerciant care încalcă regulile. 

Vezi aici: VIDEO. Dezastru ecologic pe Someș, în Cluj-Napoca: Sute de pești morți și gunoaie îngrozitoare plutind pe apă!

„După cum se știe în rândul pescarilor, situația pe care o vedem în fiecare vară nu lipsește nici în perioada acesta caniculară. Interesant este faptul că nu se vorbește atât de mult precum acum, când “arde”, despre poluare, “otrăvire”, deversare de ape uzate, cu atât mai mult de la Stația de epurare de ape uzate Cluj-Napoca. Din păcate doar în momentele de criză ne punem întrebări și observăm în detaliu situația. Ne-au semnalat situația cativa pescari și am încercat să le răspundem.   

CAUZE ȘI EXPLICAȚII - Eutrofizare, Lipsa de oxigen

Se cunosc problemele cu apa nu foarte curată, de la stația de epurare, despre asta am publicat și noi pe pagină, în 2022. Privitor la decesul peștilor: în fiecare perioadă cu temperaturi foarte ridicate se produce acest fenomen, în zonele cu ape bogate în nutrienți sau pe apele care nu se oxigenează. 

Trebuie ținut cont de faptul că o mulțime de gospodării și cei mai probabil și ferme deversează apele uzate și menajere direct în cursul râului Someșul Mic. 

Fiind în gestiunea AJPS - AJPS Cluj acest sector de râu, aceștia sunt îndreptățiți, ba chiar responsabili moral să facă presiuni pe mai multe căi pentru controlul acestor deversări. Se cunoaște și faptul ca în Apahida ar exista o conductă de unde se deversează ape uzate către un canal/pârâu, afluent al Someșului, în zona Han Km 17”, transmit cei de la Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului Cluj.

Martorii oculari nu împărtășesc aceeași opinie, precizând că în apele curgătoare nu există deficit de oxigen, iar aici ar fi vorba despre un caz clasic de „otrăvire” a apei. 

„Nu există deficit de oxigen în apele curgătoare, mai ales într-un râu cu debit mare și cascade numeroase precum Someșul. Există otravă care s-a scurs de undeva și a ucis fauna piscicolă.

Dacă era lipsă de oxigen în contextul temperaturii ridicate, mureau mai ales în lacurile din Cluj, și pe afluenți, gen Nadasul. Din păcate, afluenții mici sunt mai bogați în pește decât chiar un râu atât de mare precum Someșul în Cluj-Napoca, care chiar dacă sunt poluați cu deșeuri și scurgeri din wc-uri, calitatea apei nu este atât de afectată precum cursul mare”, spune clujeanul care a surprins imaginile dezastrului. 

În prezent, autoritățile nu au venit cu un răspuns oficial, astfel încât cauza exactă nu este încă cunoscută. Un incident similar a avut loc în luna mai, pe Valea Salcă, la tronsonul situat în amonte de confluența cu râul Someș, în municipiul Dej, unde sute de pești ar fi murit din cauza deversării apelor din cadrul Parcului Balnear Toroc.

Comentarii Facebook