Duminica 22 Decembrie

Cum începe anul universitar în Cluj? Studenții vor merge fizic la cursuri sau online


Anul universitar 2021-2022 bate la ușă, iar pandemia nu s-a încheiat. După un an și jumătate în online, studenții sunt nerăbdători să se întoarcă în băncile facultăților, însă această decizie nu le aparține. Astfel, universitățile trebuie să stabilească modul de desfășurare al activităților didactice pentru fiecare facultate.

UBB lasă decizia la alegerea facultăților

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a decis ca fiecare facultate să-și organizeze viitorul an universitar cum consideră, ținând seama de condițiile existente de pandemie, putând să aleagă dintre cele trei scenarii propuse: clasic, hibrid sau online.

Consiliul de administrație al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreună cu Senatul UBB, a decis că modalitatea de organizare a anului universitar 2021-2022 va fi stabilită de către fiecare facultate în parte, ținând cont de specificul educațional, de noile reglementări naționale și de condițiile de pandemie, în condițiile autonomiei universitare (HCA privind începere anului universitar 2021-2022)”, se arată într-un comunicat trimis, marți, de UBB.

Având în vedere contextul pandemic, UBB își va actualiza și reactiva protocoalele epidemiologice pentru derularea în siguranță a actului academic și a cazării în cămine, acestea urmând a fi aprobate pentru a se putea implementa începând cu 27 septembrie 2021.

Noi am fi preferat să începem cu organizarea cursurilor față în față (clasic) pentru toată lumea, însă trebuie să avem în vedere prevederile legale cumulate cu toate condițiile pe care noi le putem oferi ca infrastructură academică pentru asigurarea protecției în pandemie. Deși încurajăm scenariul clasic, fiecare facultate, în funcție de profil și de resurse, își va stabili scenariilor aplicabile programelor proprii din cele trei stabilite de ministerul de specialitate (clasic - hibrid - online), pentru a se asigura atât o calitate crescută a actului academic, cât și protecția stării de sănătate a comunității UBB și a orașului. Educația în regim clasic în pandemie nu se poate face cu orice preț! Accesul la educație în regim clasic este acceptabil doar în condițiile protecției neechivoce a sănătății și a vieții în condiții de pandemie”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, citat în comunicat.

În perioada 15-17 septembrie, fiecare facultate își va prezenta detaliat pe site-ul propriu scenariile alese, după aprobarea lor de către conducerea UBB.

La propunerea reprezentanților studenților, cazarea în cămine - pentru a se asigura cazarea unui număr cât mai mare de studenţi, maxim unde se poate - se va face doar pentru studenţii vaccinaţi şi/sau pentru cei care se află în fereastra de protecţie a trecerii prin boală (15-180 de zile de la trecerea prin boală). (...) De asemenea, studenţii internaţionali din ţări non-UE care nu au acces la vaccinare şi nu se pot vaccina decât după obţinerea rezidenţei pe teritoriul României, pot fi cazaţi, la cerere, în funcţie de disponibilităţi, în regim special, urmând ca aceştia să se vaccineze imediat după obţinerea rezidenţei", se mai arată în comunicat.

USAMV a hotărât desfășurarea cursurilor față în față

Consiliul de Administrație din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a hotărât desfășurarea cursurilor față în față, până în momentul în care numărul de cazuri de COVID-19 va crește. Pe urmă, facultățile își vor continua cursurile în sistem hibrid.

Conform Hotărârii Consiliului de Administrație USAMV Cluj-Napoca, din data de 06.09.2021, și a Hotărârii Senatului USAMV CN, din data de 08.09.2021, activitățile didactice din anul universitar 2021-2022 se vor desfășura on-site, urmând ca, în cazul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, să se treacă la sistem mixt. De asemenea, festivitatea de deschidere a anului universitar 2021-2022 va avea loc luni, 4 octombrie 2021, începând cu ora 10.00, pe platoul din fața Aulei ”Mihai Șerban””, se arată într-un comunicat USAMV.

La UTCN cursurile încep față în față până la creșterea numărului de cazuri

Și Universitatea Tehnică a hotărât începerea anului universitar cu ore față în față. Consiliul de Administrație al UTCN, împreună cu organizațiile studențești au decis ca facultățile să înceapă cursurile față în față, iar în cazul evoluției pandemiei în Cluj-Napoca, Consiliul universității și organizațiile se vor reuni pentru a se reveni asupra acestei decizii.

UMF, doar vaccinații sau cei trecuți prin boală merg fizic la cursuri

La Universitatea de Medicină și Farmacie, cursurile încep fizic doar pentru studenții vaccinați sau trecuți prin boală, pe baza certificatului verde, restul vor continua în online.

Vom începe anul universitar 2021 – 2022 cu prezența fizică la activitățile didactice, în modul următor:

  • Cursurile se vor desfășura în amfiteatre și în sălile de curs. Vor fi acceptați fizic studenții vaccinați (cu schema de vaccinare completă) și studenții care au trecut prin boală, dețin certificat digital și care se înscriu în perioada cuprinsă între 14 și 180 de zile de la confirmarea bolii. Pentru ceilalți studenți cursul va fi transmis on line.
  • Lucrările practice se vor desfășura în format fizic cu participarea tuturor studenților. Studenții nevaccinați și cei care nu au trecut prin boală sau au depășit intervalul de siguranță vor prezenta teste Covid negative realizate de doua ori pe săptămână în cazul testelor antigen rapide și o dată pe săptămână în cazul testelor PCR.
  • Stagiile clinice se vor desfășura în format fizic după un orar stabilit de conducerea facultății. Secțiile clinice ale spitalelor universitare acceptă pentru stagiile clinice doar studenți vaccinați.

Veți primi în scurt timp orariile și planul de măsuri pentru organizarea activității în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Vă dorim un an universitar cu sănătate și succese!”, a transmis Anca Buzoianu studenților UMF.



Comentarii Facebook