Vineri 22 Noiembrie

Cum începe școala la Colegiul Național Emil Racoviță Cluj! Constantin Corega: Suntem într-o situație de război pandemic


Constantin Corega, directorul Colegiului Național ”Emil Racoviță” Cluj, a precizat că la școală vor merge clasele din învățământul primar, clasele terminale a opta și a douăsprezecea, iar restul vor face învățământ hibrid. 

Am comunicat propunerea Consiliului profesoral și o vom valida în Consiliul de Administrație. Ciclul primar va avea program zilnic, alături de clasele terminale, a VIII-a și a XII-a. Ceilalți vor avea program hibrid, adică vor veni câte o săptămână la școală”, a spus Constantin Corega.

Întrebat de ce s-a optat pentru varianta școlii hibrid săptămânale (o săptămână la școală și una online de acasă), directorul Colegiului a explicat că ”structura orarului școlar este săptămânală, ca urmare intervalul minim care se poate utiliza este cel de o săptămână. Considerăm că îndepărtarea de socializare pentru intervale mai mari este neplăcută pentru evolutia copilului. Mergem pe minimul posibil de repetabilitate și de absență a socializări”. 

Clasele terminale de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” vor învăța în clase de 70 de mp, în laboratoarele școlii, unde pot intra câte 20 de tineri. ”Noi ne-am organizat astfel încât distanțarea să fie posibilă. Nu avem încă nicio normă scrisă și ne organizăm după ce s-a auzit la televizor. Noi păstrăm distanța de un metru între elevi, dar dacă va apărea în cele din urmă un ghid al Ministerului și se impune mai mult vom reevalua. Vom face un nou Consiliu profesoral și apoi un nou Consiliu de Administrație. Noi oricum vom aproba joi, 3 septembrie, noul mod de organizare a anului școlar 2020 - 2021 în Consiliul de Administrație.

Avem si săli mari, de peste 70 de metri pătrați, și punem clasele terminale acolo. Ca norocul că nu sunt mulți copii în clasele acestea, astfel că vor încăpea câte 20 în clase”, a mai explicat Constantin Corega.

Deocamdată, la Colegiul Național ”Emil Racoviță” se va merge la școală numai de dimineață. ”Încercăm așa, numai de dimineața. Dacă am face jumătate de clasă dimineața și jumătate după-amiaza, am avea nevoie de dublarea normelor. Suntem într-un război pandemic și ne adaptăm cât mai bine pentru a aduce normalitatea, atât cât se poate”, a mai adăugat directorul Colegiului.

La ”Emil Racoviță” învață circa 1000 de elevi și sunt 70 de cadre didactice.

Conform Inspectoratului Școlar Județean Cluj, până în 7 septembrie toate școlile trebuie să aibă făcute planurile pentru începerea anului școlar, pentru a fi aprobate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj. 

Comentarii Facebook