Cum s-a amenajat o școală a viitorului în Cluj Napoca, în doar 3 luni?
Cel mai complex proiect educațional de reamenajare totală a unei școli a fost finalizat în timp record. 4000 de metri pătrați au fost reamenajați în 60 de zile lucrătoare. Între 60 și 120 persoane au lucrat zilnic la acest proiect și 670 de copii se bucură de această școală, cu adevărat una a viitorului.
Elevii și profesorii de la Transylvania College au pășit astăzi, pentru prima dată, în noua lor școală - o școală pe care au gândit-o împreună, în comunitatea Transylvania College și pe care, într-o singură vară, în 60 de zile lucrătoare, echipa Morphoza a transformat-o, în realitate.
Conceptul de amenajare creativ este pliat pe domeniul educațional al zilelor noastre.
Echipa Transylvania College și-a dorit să amenajeze școala în această vară, pentru a o aduce și păstra la standarde internaționale. Ce este inedit la acest proiect inovativ e că s-au implicat atât echipe de elevi, precum și profesori și părinți. Aceștia au contribuit cu idei și sugestii valoroase, care s-au născut din experiența lor de zi cu zi în școală, idei care au fost mai apoi puse în practică de specialiștii în amenajări. Astfel, putem spune că la renovare a contribuit întreaga comunitate Transylvania College. Aceștia, ajutați de profesioniștii de la Morphoza au reușit în timp record și cu resurse bugetare limitate să transforme spațiile școlii.
De la motivație și dorințe la rezultat
Dragostea lor pentru educație s-a reflectat în munca lor. Pentru că aici este locul în care copiii și profesorii lor petrec cea mai mare parte din zi. Mediul dinamic în care vor învăța de acum înainte va avea efecte benefice asupra calității muncii lor, iar acest lucru se întâmplă pentru că întreaga noastră bunăstare este influențată de designul interior al spațiului în care ne desfășurăm activitatea. Acum, în școala lor, ei pot experimenta metode alternative de predare, care îi vor ajuta să fie mai eficienți și creativi.
Ruxandra Mercea - Director Executiv, Transylvania College: „Ne dorim să arătăm că încrederea se multiplică, iar astfel să setăm un standard de inovație în educație, pe care să-l ducem în cât mai multe școli de stat. Să arătăm că educația nu este despre perfecțiune, neputință sau comparație, ci despre viziune, despre curajul a face primul pas. Acest proiect este pentru mine un tot unitar a tot ce am devenit în ultimii 8 ani: curajoasă, încrezătoare, recunoscătoare, cu drag de viață și de oameni, cu multă iubire față de ceea ce fac, și de cei cu care reușesc imposibilul, cu credință.”
Diana Calfa, Morphoza: „Amenajarea nu este despre spațiu, ci despre oameni. Proiectul ”școala viitorului” sună bine, însă nimeni nu-i știa rețeta: nici profesorii, nici elevii, nici părinții, nici noi designerii. Răspunsul, însă, l-am găsit împreună.”
Oamenii în centrul ideii
Peste 40 de profesori și peste 30 de elevi de diverse vârste au fost implicați direct în conceperea a ce reprezintă pentru ei cea mai frumoasă, prietenoasă, luminoasă și primitoare școală. Iar rezultatul este un spațiu agil, modern, flexibil și fresh – o amenajare bine ponderată cromatic în care binele beneficiarilor principali (profesorii și elevii) este prioritar.
Noile amenajări ale clădirii sunt:
Pereți flexibili - permit să se amenajeze dintr-un spațiu fie 5 săli de clasă mai mici, 3 săli de clasă de dimensiuni medii sau un spațiu mare pentru evenimente, întâlniri, un loc în care să se întâlnească întreaga comunitate.
Fără sală profesorală - profesorii nu mai au birouri dedicate, sală profesorală, ci două spații: unul de lucru în liniște și altul de socializare, training si relaxare. Birourile echipei administrative sunt dotate cu geamuri transparente, astfel munca acesta devine vizibilă pentru copii și comunitate.
Mobilier personalizat - gândit astfel încât să poată să fie mutat în interior sau în exterior pentru lecții sau activități.
Două ingrediente cheie: încredere și empatie. 2 echipe unite. Transylvania College și Morphoza Design.
Această reamenajare totală, pentru partenerul Morphoza a presupus un efort considerabil de concept design, project management și coordonare a peste 25 de subcontractori și producători, reușind să finalizeze etapele de demolare interior, recompartimentare, reamenajare grupuri sanitare, schimbare totală a instalațiilor (preluând standardele NET ZERO), remobilare și dotare a noului nostru spațiu de învățare.
Un proces care va continua
Procesul de modernizare va continua și se va întinde pe perioada întregului an școlar – timp în care echipele vor testa, descoperi și definitiva noi planuri, vor construi noi spații. Vor testa cromatici, vor continua să aducă piese de mobilier ergonomice, să creeze un workflow eficient, vor dezvolta noi spații de relaxare și destindere și desigur spații de lucru colaborativ.
Până la urmă despre asta este vorba în educație: să nu te oprești niciodată din învățare.
27 Comentarii
Scoala arata foarte bine, dar ca si platitor de taxe si impozite (cu sacul), ma intereseaza mai mult cum arata scolile de stat.
@bobocul: pt .semiinternat ia chitanța și notele lasa-le pt copii. Ca Îmbătrâniți urat ducând mereu cadouri pt 10 la educație fizica și copilul ți-e scutit medical de aceasta materie și ți se împiedica pe loc drept. Sa nu te superi dar asta-i adevarul și rezultatul competiției nebune individuale și nu a grupului.
@Nu mai da spaga și vor arată la fel: pai nu dau spaga deloc, nici nu am dat. Dau mii de euro taxe si impozite doar.
Deci ce facem? Mai ai si alte ****stii sau e limitata capacitatea intelectuala doar la kkt platitudini pe net?
@boboc, dar problema e BOC!:
Chiar de alții stau mai rău cu intelectul, nu toți s-au născut egali, cum nu toți suntem și arătam la fel. Cine nu stie sa mulțumească cuiva, e rău de cei din jurul lui ca-s obligați sa-l suporte. Sa ne bucurăm ca fiecare are șansa lui in viața și nimănui nu-i e ocupat locul.
Basinile astea nici macar in America nu mai sunt la moda ori luate in serios. Si ce-s cu englezismele alea? Numele scolii e in engleza,englezisme peste tot si asta intr--un sat cu strazi vopsite.Ce urmeaza?Englezisme si in scolile din Turda,Rachitele?
Articol platit... probabil Morphoza nu prea are comenzi..si cauta
@Ion Ion:
La școală asta a viitorului se blochează strada dimineața când vin copiii la școală sau se teleporteaza?
Ce interesant....ieri ati dat o stire "nasoala" despre royal school si azi uite cu ridicam in slavi o scoala care a crescut pe seama relatiei Simonei cu primaria Cluj. As dori si eu niste mii de mp in concesiune in zona 1 sau 2 a orasului. Ma intereseaza pentru o canisa...
@Claudia: niste desculti aia de la roial scool ca numa scoala nu fac acolo. au o maimuta care striga la ei la sport aualeu zici ca e galeria de la debrecen. jenibillll , la fel si aia NICI UN REZULTAT LA INVATATURA! nimic. zero absolut= roial scul
@vio: vezi ca invidia si ura te consuma si te uratesc. Nu-ti face bine tie in primul rand. Nu mai bine te bucuri tu de toate privilegiile pe care parintii copiilor de la privat ti le cedeaza? Si asa copiii tai au parte de o educatie aleasa, profesori exceptionali, scoli ultra moderne etc. Daca ai gandi asa garantat ti-ai gasi linistea sufleteasca de… Citeste mai departe
@roial scul:
Doar sa încerce sa pună-n practica și e câștigat.
Și noi la fel.
Poate concura cu orice scoala mondiala.
Putine au dotările și rezultatele acesteia.
Și pt cadrele empatice care știu ce contează-n viața, toată stima și recunostinta.
@Cea mai tare scoala din tara :
Niște scaune gri cu tapet colorat pe pereți stil grădinița de cartier si e școala viitorului? :))))
@ : Sunt acri strugurii, nu-i asa?
Aparent revine din Franța ... moda anilor 1970 ? Sau '68 ?
@Vulpea: uite-te cum arata Ghibu, școala publica. Mult mai mult bun gust s-a aplicat acolo. Și e publica. La școlile astea private merg copiii prosti ai unor bogați cu bășini in cap. :)) dar nici BAC-ul nu sunt in stare sa-l treacă odraslele, după 12 ani de școala privată.
Ce coincidență. Cum a apărut recent articol cu matrapalzâcurile legate de concesionarea terenului pentru școală, de colaborarea cam pe ochi frumoși cu primăria, cum apar și articole din astea de PR.
@Didi: Amenajarea școlii a început în iunie și s-a terminat acum când a început anul școlar, nu se fac investiții în educație în funcție de articolele dintr-un ziar sau altul.
@Horațiu: articolul e publicitate, se vede clar. fituica asta 'profesionista' ar trebui sa marcheze articolul ca atare.
@Didi: