Duminica 8 Septembrie

Cum s-a produs ,,tornada” de pe lacul Mărtinești din Cluj. Ce a fost de fapt fenomenul neobișnuit


La începutul săptămânii, pe lacul Mărtinești din Cluj, a avut loc un fenomen mai puțin obișnuit. Un vârtej, care aducea cu o tornadă a fost suprins de cei care se aflau pe lac. Fenomenul meteo neașteptat a apărut din senin, venind din spatele unei cabane situate în apropierea lacului.

Meteorologii spun că ar fi vorba de o trombă care apare de obicei pe mare. Condițiile meteorlogice ar fi fost ideale zilele trecute la Cluj pentru fornarea acesteia. 

„Ele se creează înaintea norului de dezvoltare verticală, apar mişcări ascendente foarte puternice, iar acestea pot lua acest aspect circular, ridicând de la sol praf, în cazul de față, apă." a declarat meteorologul Ioniță Mugur, portrivit stirileprotv.ro.

Un fizician spune că acest fenomen ar fi extrem de rar întâlnit în emisfera noastră. 

„După aspect pare a fi o tornadă anticiclonică de o forță ceva mai redusă, are un sens de rotație în sensul acelor de ceasornic, ceva neobișnuit pentru că se înregistrează 1 la 50 de cazuri în emisfera nordică. Este o tornadă care a avut ingredientele necesare pentru a se forma, umiditate și poluare în special.",  a explicat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică UAIC Iași

Comentarii Facebook