Cum s-au aruncat 600.000 de euro pe apa Somesului, la Bontida! Pod construit intre doua campuri VIDEO si FOTO
Primaria din Bontida a aruncat practic 2.611.783 de lei, adica 620.000 de euro, pe apa Somesului, construind un pod care leaga terenurile agricole dintre Bontida si Rascruci.
Investitia a fost inceputa in 2007, din fonduri guvernamentale, prin ordonanta 7, dar nu era finalizata nici macar astazi. Constructia podului a fost initiata de fostul primar Vasile Bodocan (PNL) si a fost continuata de actualul edil, Emil Carhat (PNL).
Primarul comunei Botida sustine ca podul "era necesar, dar nu era cel mai prioritar atunci". In realitate, insa, podul de peste raul Somes, care leaga localitatile Bontida si Rascruci, este folosit uneori de carutele satenilor, care nu mai intra pe drumul national. Tractoarele si alte utilaje agricole nu au acces in zona pentru ca podul nu este suficient de inalt, avand montat un limitator de inaltime.
Edilul din Bontida sustine ca a mostenit podul si acum trebuie sa il transforme in ceva util. "Face legatura intre cele doua localitati ale comunei si scurteaza drumul agricol intre Bontida si Rascruci. Momentan, lucrarile sunt finalizate in proportie de 90%, dar trec carutele si satenii care merg la camp. Ei nu mai trebuie sa intre pe soseaua nationala. In momentul in care s-a facut podul, primarul de atunci a considerat utila aceasta lucrare. Ar fi bine daca ar fi asfaltat si drumul agricol, dar este util si asa pentru deplasarea utilajelor, carutelor si a tractoarelor", a precizat primarul Emil Carhat.
Edilul recunoaste, insa, ca daca acum ar avea 2.611.783 de lei, adica 620.000 de euro, acesti bani ar reprezenta "aur curat" si nu ar mai face un pod. "Banii au venit prin Ordonanta 7, in jur de 26 de miliarde de lei. Daca ii aveam acum stiam ce sa fac cu ei. La tara cate nu-s de facut. Canalizarea o facem din fonduri europene, dar de cand sunt eu primar nu am asfaltat nimic in comuna", a mai spus Emil Carhat.
Satenii din Bontida si Rascruci nu vad cu ochi buni acest pod, pe care nu circula aproape nimeni, nici macar cei care merg la camp, dovada ca pamanturile sunt necultivate.
"Paradoxul este ca cele doua localitati Rascruci si Bontida sunt localitati asistate social, sunt multi tigani. Cine sa lucreze pamantul? Eu am zis ca il dau pe al meu spre folosinta si nu mi l-a luat nimeni", ne-a spus Pop Simion, proprietarul unei case in comuna Bontida.
"Acel pod nu deserveste decat 2-3 pescari si eventual cateva carute la recolta. Multe case din comuna nu au gaz si apa de la retea. Nu sunt drumuri asfaltate, decat cele mai des folosite, canalizarea e inexistenta, dar 600.000 euro sunt de aruncat pe un lucru inutil. Mai bine cumparau 1.666 de basculate cu balastru si faceau drumurile. Devizul a fost extraumflat. Oamenii nu au canalizare si astia baga 600.000 de euro intr-un pod in pustietate. Nu avem scurgere pe marginea drumurilor", ne-a mai spus localnicul.
Oamenii sustin ca prefera sa foloseasca drumul national care leaga localitatile Bontida si Rascruci, pe care fac circa 10 minute, decat sa o ia pe "scurtatura" si sa ajunga in cateva zeci de minute, cu masina stricata.
Colac peste pupaza, actualul primar a anuntat ca, pentru ca acest proiect sa fie complet, ar mai trebui construit si un podet, probabil pentru tranzitul pietonilor. Din fericire, "nu mai sunt bani. Pe criza asta cine sa mai dea fonduri", a adaugat Emil Carhat.
4 Comentarii
firma care a facut podul a fost tom house din apahida poftiti de vedeti podul de 600 mii euro dati de nicoara de la pnl
Cind sa propus spre aprobare pe timpul lui bodocan carhat emil era primar dar nu sa opus acestui proiect de minat banii romanilor desi ca sa se ajunga la acel pod trebuia sa se treca prin somesul mic pentru ca acolo nu era pod.In paranteza fie spus acolo au fost niste tuburi mari de pod pe care bodocan cu carhat consilier local le au dat lui zanc… Citeste mai departe
Cum ce firma, una care o ''castigat'' la licitatie :))
Doamne fereste in ce tara traim. Oare ce firma a facut podul :))