Duminica 22 Decembrie

Cum se explica comentariile negative despre refugiații ucraineni care primesc îngrijiri la Institutul Oncologic din Cluj


Institutul Oncologic din Cluj a anunțat că refugiații din Ucraina, bolnavi de cancer, vor beneficia de tratament gratuit. Știrea publicată de Știri de Cluj a stârnit un val de comentarii negative. 

Românii au atacat faptul că sistemul sanitar s-a deschis pentru ucraineni, când noi avem proprii bolnavi

Doamne ferește de război și de soarta celor refugiați… dar totuși… Pentru bolnavii noștri, indiferent de vîrstă, oare când vor fi fonduri? Sau ai noștri nu (mai) contează? Doar întreb, așa,  pentru un prieten… Mi se pare o totală lipsă de respect față de contribuabili, și asta nu e lipsă de empatie față de refugiați. Dar totuși, mi se pare că ce-i al nostru ar trebui să ne doară mai mult”, scria Edith Erzsebet. ”Românii mai au acces la spitale ? S-au numai cei din Ukrajna?”, a întrebat Jozsef.

Problema pacienților care vin din Ucraina este cât se poate de serioasă.

Eram programat pentru intervenție chirurgicală în Kiev, dar au început bombardamentele și toate intervențiile programate au fost anulate. Trebuia să mă operez, medicul a spus că nu se mai poate amâna. Am aflat că Institutul din Cluj acordă ajutor pacienților oncologici și am decis să vin aici”, a declarat un pacient ucrainean.

Hnatiuk Serhii, în vârstă de 73 de ani, originar din Kiev. El a fost diagnosticat cu tumoră vezicală și le-a mărturisit medicilor că, dacă n-ar fi fost bolnav, ar fi rămas în țară sa să lupte cu arma în mână împotriva invadatorilor. A fost operat cu succes și este bine, conform presshub.ro.

Tratarea la Cluj a pacienților cu cancer din Ucraina este decontată din fonduri UE

După avalanșa de critici, conducerea Institutului Oncologic a revenit și a explicat: ”Un aspect important de precizat: cheltuielile generate de această situație de criză, dar care este temporară se asigură printr-un buget separat față de asigurații români, buget la care se adaugă și sprijinul Uniunii Europene”.

Psiholog: Românii au probleme cu caritatea. O fac numai că trebuie

Gabriel Diaconu, psihiatru cu experiență în tratarea traumelor de război, a explicat că reacția celor care au atacat pacienții ucraineni este una de alertă la intruzia străinului, la faptul că ți-a pășit pe teritoriu. Acesta a spus că acum problema nu e cu străinul, problema e cu unii dintre noi, și cu tensiunea corzilor sociale în care trăim.

Românii au o problemă fundamentală cu caritatea”, explică el, ”și nu de ieri de azi. Suntem un popor ortodox, nu e așa?! Caritatea este – pentru majoritatea – acea formă de pomană poate rușinoasă, dar sănătoasă, care se dă de obicei la înmormântări ori parastase. O faci că-i musai.

Pleacă și din dispreț, și din prejudecată față de omul sărman care stă cu mâna întinsă, dar și teama irațională de molipsire, și mai ales dacă omul e mort. Drept urmare, când vine vorba de generozitate socială, sau de răspuns solidar la drama altor oameni, vei vedea furie față de exhibarea carității. Căci intervine instinctul nostru profund, frica de moarte, de Thanatos”, a explicat Gabriel Diaconu.

Preotul Constantin Necula se simte rușinat de comentariile românilor

Preotul Constantin Necula a spus că este revoltat de ura împotriva celor suferinzi. 

Privesc comentariile. Vai cum slăbește biata Românie din ajutorul acordat ucrainienilor. Mă simt rușinat, ca om și ca preot, de comentariile lor bolnave de ură, incredibilă ură. Să nu poți înțelege urgența unui astfel de moment e una, dar să lovești în plus peste lovire mi se pare alienare, așezarea în aceeași linie cu agresorul principal”, a spus preotul Necula, conform sursei citate.

Comentarii Facebook