Duminica 22 Decembrie

Cum se tratează cataracta? Unde poți face în Cluj o operație de cataractă SIGURĂ ce durează 3 minute


Cum se tratează cataracta?

Cataracta este o afecțiune oculară frecventă la persoanele aflate la vârste înaintate, caracterizată prin opacifierea cristalinului ochiului. Se manifestă prin vedere încețoșată, care devine tot mai deranjantă pe măsură ce trece timpul. Vestea bună pentru pacienții cu cataractă este că există soluții eficiente, operația fiind una dintre cele mai comune și sigure metode de tratament. Ce simptome prezintă și cum se tratează mai exact cataracta, află în rândurile următoare.

Ce simptome prezintă cataracta?

Deși cataracta este asociată de cele mai multe ori cu înaintarea în vârstă, în realitate poate apărea la persoane de orice vârstă. Totuși, riscurile cresc semnificativ după 40 de ani. Evoluția cataractei este adesea lentă, iar mulți oameni nu își dau seama că au nevoie de operație până când vederea nu le este grav afectată. Vederea încețoșată sau tulbure, intoleranță la lumină puternică, halouri în jurul luminilor, nevoia de mai multă lumină pentru activități desfășurate pe timp de zi sau modificarea frecventă a prescripției pentru ochelari, sunt doar câteva simptome care indică necesitatea unei operații de cataractă.

Intervenția chirurgicală - singura metodă de tratament eficientă?

Singura metodă eficientă pentru a trata cataracta o reprezintă operația. Ochelarii de vedere sau lentilele nu pot corecta opacifierea cristalinului. De asemenea, cataracta nu poate fi tratată nici nu picături de ochi sau alte medicamente. Astfel, operația de cataractă este una dintre cele mai frecvente și sigure metode de tratament. Intervenția constă în îndepărtarea cristalinului afectat și înlocuirea acestuia cu unul artificial. Procedura implică realizarea unei incizii mici, fragmentarea cristalinului cu ajutorul ultrasunetelor și extragerea acestuia. Cristalinul artificial utilizat de medic poate fi monofocal pentru vedere clară la o singură distanță, toric pentru pacienții cu astigmatism sau multifocal pentru o vedere clară la diferite distanțe. După implantarea cristalinului artificial, pacientul poate pleca acasă în aceeași zi.

Care sunt avantajele operației de cataractă?

Operația de cataractă este o intervenție chirurgicală desfășurată în regim ambulatoriu, în doar 5-10 minute. Este nu doar rapidă, ci și o procedură sigură, cu un risc foarte mic de complicații. Majoritatea pacienților se recuperează complet în câteva zile de la intervenție. Plaga operatorie se vindecă repede și fără sutură. În cele mai multe cazuri, vederea se îmbunătățește considerabil după operație.

Dacă te confrunți cu scăderea semnificativă a vederii, halouri în jurul luminii, creșterea dioptriilor sau fotofobie, consultă un medic oftalmolog pentru a beneficia de un consult de specialitate și un diagnostic corect. Este important să știi că o afecțiune precum cataracta nu poate fi tratată decât chirurgical. Așadar, evită să porți ochelarii timp îndelungat sau să folosești medicamente în speranța că vei trata această afecțiune oculară.

Comentarii Facebook