Cum sunt introduse telefoanele mobile în închisori? Vezi care e explicația directorului ANP
Una dintre marile probleme ale sistemului pentienciar o reprezintă introducerea telefoanelor mobile în spațiile de detenție, iar conform afirmațiilor directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor(ANP), Marian Dobrică, în unele cazuri sunt implicați chiar și membri ai personalului.
"Au fost înregistrate 122 de cazuri în care au fost descoperite droguri, anabolizante şi alte substanţe halucinogene, iar o constantă negativă a activităţii sistemului penitenciar rămâne aceea a introducerii de telefoane mobile în spaţiile de deţinere, în 2012 fiind descoperite 10.505 de telefoane mobile", a declarat Dobrică, cu ocazia prezentării raportului de activitate al ANP pe anul trecut, conform realitatea.net.
Conform raportului ANP, din totalul mobilelor indentificate, doar 2.012 au fost depistate înainte de a intra în posesia deținuților si 8.493 ulterior acestui fapt.
"O cauză semnificativă, pe lângă dotarea insuficientă cu mijloace tehnice de control şi detecţie, o constituie implicarea unor membri ai personalului în acte de corupţie sau nerespectarea sarcinilor profesionale. Aceste cauze trebuie să ne dea de gândit şi dumneavoastră, directorilor de penitenciare, vă revine un rol esenţial în combaterea şi limitarea acestui fenomen. Plecăm de la premisa că este un fenomen care ne creează foarte multe dificultăţi atât nouă, cât şi colaboratorilor şi partenerilor noştri din celelalte instituţii din structura de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi plecând de la această premisă, împreună cu Autoritatea Naţională în Comunicaţii, am procedat la elaborarea unui demers astfel încât pe raza de acţiune a fiecărui penitenciar semnalul GSM să poată fi în perioada imediat următoare, sperăm noi până la sfârşitul acestui an, diminuat astfel încât acest fenomen al telefoanelor mobile introduse ilegal în penitenciar să fie redus", a spus directorul general al ANP.
Acesta a mai menționat că a fost demaratp o activitate amplă de identificare, în colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), pentru a identifica angajații corupți ai ANP.
"Pentru că inevitabil orice pădure are şi uscături şi recunoaştem acest aspect - că avem şi membri ai personalului care nu-şi îndeplinesc corespunzător atribuţiile de serviciu sau mai rău sunt implicaţi în acte de corupţie - împreună cu DGA ne propunem să identificăm toate aceste persoane şi să adoptăm măsurile legale corespunzătoare", a adăugat Dobrică.
Reprezentanta Ministerului Justiției, Alexandra Șinc, consideră că soluția acestei probleme o reprezintă scăderea semnalului de mobil în spațiile de deținere.
"Soluţia este una tehnică de diminuare a semnalului pe spaţiile de deţinere. Nu s-a găsit încă această soluţie şi nu se aplică încă în practică, pentru că trebuie să facem acest lucru în aşa fel încât să nu afectăm nici funcţionarea telefoanelor în spaţiile administrative, pentru că oamenii care lucrează acolo au nevoie de ele, nici funcţionarea telefoanelor în perimetrul penitenciarelor, acolo unde acestea se află în mijlocul oraşelor, pentru că din păcate noi ne confruntăm şi cu această problemă - penitenciarele nu sunt numai la marginea oraşului, în spaţii deschise, unde să nu fie afectată populaţia. Pe acelaşi releu există şi locuinţe şi instituţii şi o mulţime de persoane ar putea fi afectate în felul acesta. De aceea necesită un pic de timp găsirea soluţiei tehnice", a declarat Şinc.
0 Comentarii