Miercuri 30 Octombrie

Cum sunt ținuți ”sclavi” la UBB Cluj unii doctoranzi. Citește povestea DURĂ a unei tinere și acuzațiile GRAVE

 

UPDATE

 

Conducerea UBB Cluj a revenit cu o nouă poziție, după cea pe care o puteți citi în subsolul acestei anchete. De această dată, se spune că vina îi aparține doctorandei.

 

Precizări cu privire la articolul ”Cum sunt ținuți ”sclavi” la UBB Cluj unii doctoranzi. Citește povestea DURĂ a unei tinere și acuzațiile GRAVE”

 

-------------------

 

O doctorandă de la UBB Cluj spune că a ajuns la capătul puterilor, acuzându-și profesorii de sclavie. Lavinia susține că doctoratul este ”o sursa de articole ISI pentru coordonatori sau un mod de sclavie”.

 

Lavinia Barbu s-a înscris în 2014 la doctorat la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului, specializarea Calitatea Mediului si Surse Energetice, sub coordonarea conf. Dr. Gligor Delia Maria, profesor in cadrul acestei facultati, si responsabil al laboratorului de electrochimie.

 

In vara anului 2014, in care mi-am sustinut lucrarea de diseratie, doamna conf. dr. Gligor Delia Maria si-a sustinut teza de abilitare astfel incat, de la inceputul anului universitar (an universitar 2014- 2015) sa poata coordona teze de doctorat, abilitare la care am fost si eu prezenta, ca si corp de ajutor, cărăuș de prajituri și sticle de suc.

 

Deoarece dansa mi-a propus ca ea sa imi fie coordonator al tezei de doctorat, dar abilitarea inceta sa apara, a decis impreuna cu fostul decan al acestei facultati, ca eu sa fiu admisa pe loc bugetat, fara bursa la doctorat. Cum? Pai Prof. univ . Dr. Călin-Laurenţiu BACIU (pe numele sau, fost decan al Facultatii) a decis ca imi poate coordona o lucrare de doctorat ce nu intra in aria dansului de specialitate, ba mai mult, a decis impreuna cu aceasta doamna, conf. Dr. Gligor Delia Maria, ca, dupa primul an de doctorat, eu sa ma transfer - coordonator devenindu-mi ea.

 

Eu, tematoare de ceea ce presupune acest ”doctorat”, mi-am fixat un singur obiectiv: sa lucrez cat mai intens si sa am rezultate cat mai bune, astfel incat acesti 3 ani ”obligatorii” in care mi s-a specificat CLAR ca trebuie sa imi termin teza, sa iasa totul perfect.

 

Imediat dupa admitere, din vara (n.red. 2014), am inceput munca fara sa astept luna Septembrie. Zi de zi, m-am prezentat in laboratorul de electrochimie, aceasta fiind, de altfel, specialitatea mea, muncind pe branci. Ba o analiza pentru teza mea, ba o analiza pentru conf. dr. Gligor. N-am considerat ceva anormal, sa ii fac si ei anumite experimente, ca doar eram prezenta in laborator. Azi o analiza in plus, maine o alta, si tot asa. In acea vara, doamna conf. dr. Gligor a vrut sa imi para prietena. M-a intrebat totul despre familia mea, i-am povestit ca in octombrie (2014) urma sa fac nunta, i-am povestit ce lucreaza parintii mei samd. Mi-a spus ca este o persoana religioasa, cu frica de Dumnezeu, si m-a indemnat sa fiu si eu la fel. Singurul lucru cu care mi s-a confesat dr. Gligor a fost plata proasta din Universitate, salariile insuficiente si frica continua ca vreunul dintre colegii ei (anume profesori universitari) ii va fura tema de cercetare. Putem oare sa nu o cred, cand eu nu mai stiam ce se intampla in Facultate, in afara acelui laborator? Realitatea mea deja devenisera acei 4 pereti nezugraviti de-o viata, in care predominau servetelele refolosite si probele pe care trebuia sa le analizez. Ba mai mult, ca o prietena adevarata mi-a facut si propaganda politica, indemnandu-ma cu cine sa votez, ca de nu, ”nu vom avea salarii mari in Universitate”. Prietenia asta incepea sa ma sufoce – vorbele ”dulci” deveneau un mod prin care mi se aduceau mai multe probe de analizat pentru interesul personal al conf. dr. Gligor.

 

Dupa admitere - pentru conf. dr. Gligor situatia era clara. Eram admisa la doctorat la Buget, fara bursa – deci fara nicio forma de venit. ”Prietenia” noastra i-a adus la cunostinta suma de bani ce ajunge in casa noastra din salariile parintilor, din salariul sotului meu cat si problemele cu care ne confruntam: rate la banca, naveta zilnica etc.

 

Stiind toate astea, Conf. Dr. Gligor Delia Maria imi propune o oferta foarte interesanta: un loc de munca! Un loc de munca in cadrul proiectului cu Sistem multiparametric pentru monitorizarea fermentării vinului” PN-II-PT-PCCA-2013-4-0297, (director proiect Gligor Delia Maria) in care eu voi figura ca si angajat cu jumatate de norma, cu salariul de 340lei/luna. Schema a fost urmatoarea: lunile iunie si iulie voi lucra fara a fi platita, iar din luna August voi avea salariul de 340lei/lună si iar din Februarie 370lei/lună. Am acceptat, am considerat ca totusi sunt niste bani bineveniti si cumva as contribui si eu la cheltuielile familiei”, și-a început Lavinia povestea, care a durat un an.

 

Doctoranda susține că a fost folosită pentru a face ”cercetare in domeniul vinurilor, studiul tuturor articolelor posibile si imposibile, scriere de articole, analize pentru rapoartele aferente proiectului, scrierea articolelor, corectarea lor, cu alte cuvinte tot.

 

Cand anul universitar a inceput, deja imi epuizasem mare parte din puteri. Bineinteles, noul an universitar a presupus lucru in laborator, iar ca si cum vara n-ar fi existat, am inceput iarasi sa lucrez. (probe de vinuri + probele dansei + teza mea). Deja imi era teama de momentul in care conf. dr. Gligor va intra in laborator, simpla ei prezenta insemna mai multe analize – care bineinteles nu aveau de-a face cu teza mea de doctorat. Vrand nevreand, in laborator ma intalneam zilnic cu conf. dr. Gligor Delia Maria, al carei nume apare mare pe usa de la intrare. Vazandu-ma zilnic in laborator (pentru ca asa mi s-a precizat ca este nevoie ca un student doctorand sa stea, de la 8 la 17), conf. Dr. Gligor a considerat ca as putea sa ii indrum si cativa din studenti, pentru tezele lor de licenta sau de masterat. La inceput a fost doar unul, insa treptat s-au facut 11.

 

In  ianuarie, studentii au examene – deci intervine sesiunea unde, asa cum mi-a fost specificat – TREBUIE! sa fiu prezenta la  supraveghere. Fugeam ca o nebuna de la  laborator la supravegherea studentilor si iar la laborator – sa fiu sigura ca nu imi ratez vreuna dintre atributii. Dupa sesiune, conf. Dr. Gligor in noul semestru a decis sa isi ia ore suplimentare – pentru ca salariul era prea mic, si avea nevoie de bani pentru cresterea celor doi copii ai sai, insa eu eram ”obligata” sa sustin aceste ore suplimentare, fara plata, pentru ca dansa nu avea suficient timp. Am tacut si am inghitit-o si p-asta.

 

Dupa primele saptamani din semestrul doi m-am imbolnavit. Intr-o Romanie aflata in anul de gratie 2015, ca si student/masterand/doctorand NU poti sa vorbesti. Nu ai drept la replica sau la pareri personale. Ti se spune de la inceput ca ai indatorii fata de universitate, fata de facultate. Niciodata nu se precizeaza ca ai drepturi. Singurul lucru de care esti bun, este sa TACI si sa FACI. Sa faci orice ti se zice, sa indrumi studenti daca coordonatorul spune, sa scrii articole daca vrea coordonatorul (in numele lui, bineinteles), sa ii iei copiii de la scoala daca coordonatorul spune, sa strangi mese, sa pui mese, sa speli sticlaria de laborator, sa tii ore, sa fii prezent zilnic acolo pana cand iti dai sufletul, pentru ca altfel exista consecinte. ”Vei suporta consecintele, YYYYY!!” – astea erau cuvintele conf. Dr. Gligor”, mai relatează Lavinia.

 

Abia după ce a ajuns la capătul puterilor și-a dat seama că a devenit un sclav, susține tânăra.  

 

Este adevarat, mi-a placut si imi place munca in laborator, motiv pentru care am acceptat sa indrum in laborator primul student, nivel licenta. Apoi a venit si al doilea, si al treilea si ... s-a ajuns pana la al 11- lea! Toti cei indrumati au fost studentii conf. Dr. Gligor Delia Maria, studenti carora dansa nu le-a dat nici macar o explicatie despre ceea ce se intampla in laborator sau cum sa prelucreze acasa datele. Toti acesti studenti au fost efectiv indrumati de mine. Credeti ca apar pe undeva pe vreo coperta de lucrare ca si indrumator? Nu. Numele doamnei apare peste tot. Ba mai mult, din aceste lucrari s-au nascut/se nasc/se vor naste articole ISI in care va aparea ca si co-autor numele Gligor, nu numele meu, acelei persoane care a stat ore intregi in fata aparatelor cu toti acesti 11 studenti.

 

Zilnic fac naveta din Floresti la Facultate. Pentru a nu prinde aglomeratia de varf eram prezenta la facultate inaintea conf. Dr. Gligor, la cel tarziu 7:45 ma instalam in laborator si incepeam lucrul. Ziua mea incepea cu electrozi si substante pe cand ziua doamnei conf. Dr. Gligor incepea cu o cautare intensa a cate citate are la articlele ISI. Au fost si zile cand portarul m-a dat afara din universitate. Cei 340 lei/luna de abia imi acopereau banii de benzina si nici cu sanatatea nu prea mai stateam bine. Mi-am dat seama ca am 25 de ani si sunt un sclav in Universitate, un sclav al unei persoane care efectiv vrea mai mult, din ce in ce mai mult, si nu de la ea, ci de la mine!

 

Zilnic aparea o noua obligatie a mea – ca student doctorand, iar, ca o obligatie, trebuia sa nu comentez nimic si sa fac. Una din aceste obligatii este sa tin orele coordonatorului de doctorat. Mi-am permis sa intreb, dupa atatea luni de chin ”De ce?” si mi s-a raspuns ca asa a facut coordonatorul ei de doctorat cu ea, si asa este normal sa faca si ea cu mine.

 

M-am vazut la capatul puterilor si la limita acceptabilitatii si am spus ca imi este coordonator, conform contractului semnat cu universitatea, Prof. univ . Dr. Călin-Laurenţiu BACIU. Doresc sa mentionez ca acest profesor a fost absent in toata aceasta perioada de timp din doua motive: 1. Conf. Dr. Gligor Delia Maria mi-a interzis categoric sa il vad pe motiv ca ”nu ai ce discuta cu acest om” si 2. Cand il intalneam ”accidental” pe holurile facultatii, eram ca si un strain, salutam mi se raspundea, nu salutam nu eram bagata in seama.

 

Studenti de coordonat in laborator, lucru pentru tot ce inseamna proiectul cu vinuri, lucrarea mea, seminarii la cursurile Conf. Dr. Gligor Delia si bineinteles inlocuirea doamnei atunci cand era prea ocupata sa isi tina cursurile singura, m-au imbolnavit!! Nu m-am mai putut prezenta cateva zile la facultate, ceea ce pentru aceasta doamna a insemnat ceva de neimaginat.

 

De aici au pornit toate! Mi-am dat intr-un final seamna ca sanatatea mea e mai presus de a-i slugari pe altii, mi-am dat seama ca am lucrat in cateva luni cat aceasta doamna nu a lucrat intr-un an intreg si am decis sa iau atitudine si sa vorbesc cu adevaratul coordonator de doctorat - Prof. univ . Dr. Călin- Laurenţiu BACIU. I-am semnalat acestui prof. verbal, intr-o intrevedere cu dansul, problemele aparute in colaborarea mea cu Conf. Dr. Gligor Delia si necesitatea interven?iei lui in solutionarea acestei probleme. In cadrul acestei discutii, Prof. univ . Dr. Călin-Laurenţiu BACIU, s-a aratat tare doritor in a ma ajuta, fara a sti insa ca exista o prietenie foarte accentuata intre cei doi”, a mai spus Lavinia.

 

Ea susține că a urmat iadul, fiind dată afară din laborator. ”Mi-a cerut cheia laboratorului pe motiv ca ea decide cine intra acolo si cine nu, ca aparatura e a ei, si ca totul a fost adus acolo datorita muncii ei. Mi-a promis ca va face tot posibilul ca eu sa nu termin acest doctorat, ca sunt de o obraznicie iesita din comun, ca nu ma supun regulilor universitatii si, implicit ale ei, si ca nu voi mai calca vreodata in acel laborator. Ba mai mult, a spus ca va face tot posibilul ca eu sa ma transfer de la prof. Univ Baciu la ea, iar ea atunci cand imi va fi coordonator, ma va exmatricula in cel mai scurt timp.

 

Iata ca expresia – cand esti bun esti luat de prost – este adevarata. Am muncit zile si nopti pentru a lucra pe un proiect la care salariul meu a fost mai mic decat minim, am coordonat mii de studenti si ... acum nu mai am dreptul in laborator? Ba mai mult, colorantii (subiectul tezei mele!!) mi-au fost luati! Nu mai sunt peste noapte capabila sa intru in laborator? Cum se poate in secolul 21 un om din orgoliu ca nu mai este slugarit sa decida soarta mea ca si doctorand?”, se întreabă tânăra, care și-a dat demisia din proiectul Sistem multiparametric pentru monitorizarea fermentării vinului”.

 

Ea a făcut cereri la registratura Universitatii Babes-Bolyai ”pentru a face problema mea cunoscuta celor in masura de a lua decizii. In prealabil am cerut o audienta la Universitarea Babeş Bolyai Cluj-Napoca, la Directorul CSUD al UBB – Prof. univ. Dr. Andrei MĂRCUŞ, audienta ce mi-a fost refuzata pe motiv ca aceasta problema trebuie rezolvata cu Directorul Şcolii Doctorale Ştiin?a Mediului și staff-ul intern. Intamplarea a facut ca acest Director al Şcolii Doctorale de Ştiin?a Mediului este chiar Prof. univ. Dr. Călin-Laurenţiu BACIU, cel care nu este niciodata disponibil.

 

In urma acestei solicitari am fost chemata la Facultate de catre Prof. univ . Dr. Călin-Laurenţiu BACIU si conf. Dr. Gligor Delia Maria. De ce mă cheama la intalnire aceasta conf. Dr. Gligor Delia Maria cand eu am adresat cererea Directoratul CSUD al UBB si Directorului Scolii Doctorale Stiinta Mediului?

 

In cadrul acestei intalniri, am fost certata si mustrata, ca EU nu am cerut NICIODATA cheia laboratorului (dupa ce aceasta mi-a fost luata), ca teza mea de doctorat nu se va face ”de acasa”, ca nu am dreptul sa ma imbolnavesc, ca nu am dreptul sa lipsesc nicio zi din facultate si ca sunt obligata sa tin ore de seminar. Ba mai mult, am fost mustrata ca am indraznit sa merg la registratura! Mi s-a replicat ca problemele se discuta si se rezolva in ”familie” si nu prin cereri oficiale. Mi-au dat lacrimile vazand asa adunatura de oameni in sistemul universitar. Mi-am inghitit lacrimile si am cerut ceea ce defapt e normal – un raspuns oficial al sesizarii facute de mine. Raspunsul a fost o foaie semnata de Prof. univ . Dr. Călin-Laurenţiu BACIU si conf. Dr. Gligor (desi sesizarea a fost facuta catre Prof. univ. Dr. Andrei MĂRCUŞ, Dr. Călin- Laurenţiu BACIU) si un numar de inregistrare pe care Dr. Calin Laurentiu BACIU, l-a scris de mana in fata mea. Pe aceasta foaie nu exista stampila sau vreo urma de ceva ”legal”.

 

Acest om cu titlul de Prof. Univ m-a trimis acasa si mi-a dat un ultimatum de 4 zile. Acest ultimatum prevedea urmatoarele: El nu este in masura in a-mi indruma teza de doctorat, deoarece nu intra in specialitatea lui. El nu imi poate face nici o propunere in ceea ce priveste schimbarea tezei mele de doctorat astfel incat sa ma poata indruma in continuare. Am ”timp de gandire” de 4 zile sa vin cu o solutie la solutionarea acestei probleme.

 

Cuvintele prof. univ Prof. univ. Dr. Călin-Laurenţiu BACIU au fost urmatoarele: ”Eu nu am pregatirea necesara pentru a-ti coordona aceasta teza de doctorat”, ”Trebuie sa te transferi la Delia!”.

 

Cum as putea eu, ca student, pentru care statul roman plateste aceasta persoana sa ma indrume, sa ma transfer la un coordonator care mi-a promis exmatricularea? Cum as putea sa ma prezint in acel laborator daca nu am cheie? Cum sa continui o cercetare fara coloranti? Pentru ce am suportat luni de zile sclavia acestei doamne? Cum a aparut in peisaj acest prof. univ Prof. univ. Dr. Călin-Laurenţiu BACIU peste noapte pentru a-i tine spatele conf. dr. Gligor Delia? Cum de cei doi fac front comun cand unul dintre ei nu m-a cunoscut luni la rand si acum imi face observatii? Cum a putut de la bun inceput acest profesor sa accepte coordonarea unei teze de doctorat daca nu are pregatirea necesara pentru a ma indruma???

 

Ce pot spune mai mult decat ”ghinion!” ca acest coordonator de doctorat al meu Prof. Dr. Baciu s-a nimerit a fi si directorul acestei scoli doctorale cu care am semnat un contract? Adevarat Ghinion pentru mine ca Prof. univ. Dr. Andrei MĂRCUŞ nu ma primeste in audienta deoarece trebuie sa discut cu Prof. univ. Dr. Călin-Laurenţiu BACIU, iar acesta este... extrem de revoltat pe atitudinea mea de a-mi spune punctul de vedere?

 

Ma vad intr-un sistem universitar obosit, bazat si axat doar pe relatii si pile, in care primeaza interesul fiecaruia. Ai depasit limita si ai ridicat capul, vor face cumva sa te linseze. Toti merg mana in mana, pe functii si grade. Avem in universitate acum doua feluri de oameni: cei care muncesc din greu pentru a-si mentine pozitia care o au, si inghit subjugarile ”capetelor” si cei care fac tot posibilul sa avanseze, aceste ”capete” de care spuneam mai sus. Nimeni nu mai da doi bani pe studenti, suntem numarati ca oile, pe capete pentru ca aducem bani in universitate. Am vazut cursurile conf. dr. Gligor Delia Maria inca de cand eram la licenta in aceasta facultate. Pot sa spun ca sunt aceleasi pana astazi, nimic modificat la ele. Ma intreb, oare nimic nu s-a modificat de acum 5, 6 ani in industrie, in chimie, in mediu de se preda acelasi lucru? Nu asta inseamna cercetare? De a prezenta studentilor rezultatul muncii tale, a cercetarii pentru care universitatea, statul roman te plateste sa o faci? Acesta este, desigur, alt subiect”.

 

Lavinia a încercat în 17 Sept. 2015 , conform regulamentului Regulamentul Universității Babeș-Bolyai de organizare și desfășurare a Studiilor de Doctorat, să susțină raportul anual. ”Raspunsul dansului a constat in a imi refuza categoric sustinerea acestui raport. ”Sunt in strainatate zilele acestea. Nu v-am vazut din luna Iunie. Nu acesta este modul in care puteti elabora o teza de doctorat si nu cred ca in aceste conditii colaborarea noastra poate sa continue”.

 

Am depus catre registratura o alta cerere, pe care o atasez mai jos. Nu ma astept sa pot rezolva ceva, avand in vedere ca toti acesti ”capi” cu titlu de coordonator de doctorat sunt mana in mana. Intr-o Romanie in care dam dreptul oricarui lector, conferentiar sa aiba doctoranzi, intr-o Românie in care studentul conteaza doar pentu ca aduce finantare, credeti ca eu, un simplu doctorand, care a indraznit sa ridice capul si sa isi ceara drepturile va putea continua o teza de doctorat?

 

In Universitatea Babes – Bolyai a zilelor noastre, acea universitate cu care ne laudam ca suntem in top 500, studentii doctoranzi devin victime ale unor oameni care nu isi stiu limitele si care considera ca noi, subjugati prin „functie” vom tace si face! Cand in acest secol studentul va conta si parerea noastra?

 

Traim intr-o Romanie in care accesul la cercetare nu ar trebui ingradit de oameni razbunatori, de oameni pentru care propriul interes primeaza si va dainui pe veci. Astfel de oameni sunt pusi in functii de conducere, iar noi ”studentii/doctoranzii” trebuie sa fim dispretuiti – asa cum conf Dr Gligor Delia m-a instruit sa fac in cursul orelor de seminar: citez ”studentii sunt niste prosti, tu ai ajuns mai sus ca ei, trateaza-i ca pe niste prosti”.

 

Am depus o ultima solicitare catre Directorul Şcolii Doctorale Ştiinţa Mediului si Directoratul CSUD al Universităţii Babeş Bolyai Cluj-Napoca, care, ca si prima, nu va avea nici un rezultat. Acest cerc vicios va continua si bineinteles voi fi tot eu gasita vinovata. Rezultatul? Va trebui sa renunt eu la doctorat ”obligata de aceste imprejurari”, mi se vor pune multe bube-n cap incat pana la urma voi renunta singura, sau efectiv vor scorni un motiv pentru a ma exmatricula. Da, asa se face cercetare in zilele noastre si acestia sunt oamenii pe care ar trebui sa ii veneram. Intre timp cercetarea va continua prin articole ISI pe care fiecare si le va cuantifica si numara zilnic, dimineata de dimineata, pentru a vedea numarul de citari, articole ISI pentru care nu se stie cati doctoranzi sau studenti au muncit in spate”, a precizat Lavinia.

 

Răspunsul UBB Cluj la aceste probleme este sec. Citind printre rânduri, reiese că este vina studentei pentru tot ce s-a întâmplat, profesorii fiind ”blindați” de regulament. 

 

În urma discutiilor purtate cu dl prof. univ. dr. Călin-Laurenţiu BACIU, Directorul Şcolii Doctorale Ştiinţa Mediului si cu dl. prof. univ. dr. Andrei MARCUS, Directorul CSUD al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, pot comunica urmatoarele lucruri.

 

Doctoranzii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, au datoria de a respecta obligatiile  de  frecventă  ale  studentilor doctoranzi, conform  metodologiei  elaborate  de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

 

Pe baza contractului de studii universitare de doctorat, studentul-doctorand are obligatia să desfăşoare, în conformitate cu Regulamentul in vigoare, activităţile prevăzute în planul individual al studiilor universitare de doctorat.

 

Conducătorul  de  doctorat, in conformitate cu Legea  Educatiei  Nationale nr. 1/2011,  Carta  Universitătii  Babes-Bolyai si regulamentul  scolii doctorale în cadrul căreia activează are dreptul de a evalua activitatea studentului doctorand, aflat sub conducerea sau îndrumarea sa, pe tot parcursul studiilor universitare de  doctorat (mai putin eventualele perioade de întrerupere a acestora), urmărind exigentele programului de studii universitare de doctorat. De asemenea, conducatorul stiintific are dreptul de a solicita consiliului scolii doctorale, pe baza unor motive bine întemeiate, întreruperea relatiei de conducere sau de îndrumare a unui student doctorand.

 

Universitatea Babeş-Bolyai, prin intermediul Institutului de Studii Doctorale promoveaza studiile universitare de doctorat asigurand un cadru adecvat abordării interdisciplinare a acestor studii”, a declarat Paul Farcas, purtătorul de cuvânt al UBB Cluj.

 

Profesoara Gligor nu a putut fi contactată, dar purtătorul de cuvânt al UBB Cluj a precizat că va mai încerca să o contacteze. 

 

Reprezentanții UBB Cluj nu au răspuns deloc, însă, la acuzațiile făcute de Lavinia Barbu, privind sclavia și exploatarea la care a fost supusă.

Comentarii Facebook