Duminica 22 Decembrie

Cum ”vânează” casele bătrânilor mafia țiganilor din Cluj

 

Un clujean s-a luptat cu mafia țiganilor pentru a-și recupera casa părintească. Interesele sunt uriașe. Din această ”industrie” fac parte medici până la notari, mai mult sau mai puțin cointeresați. 

 

Cristian Hedeșiu, un informatician din Cluj, care lucrează la Madrid, la o celebră companie de informatică, îi acuză de incompetență pe polițiștii și procurorii de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, care s-au făcut vreme de 11 luni că anchetează mai mulți medici că au emis adeverințe false, în baza cărora o persoană iresponsabilă, pusă sub interdicție judecătorească, a fost declarată aptă pentru a semna acte de înstrăinare a unei locuințe la un notar public în favoare unei mafii țigănești.

 

Hedeșiu susține că a depus plângere penală împotriva medicilor care au comis un un abuz împotriva mamei lui, care nu se afla în deplinătătatea facultăților sale mintale, și care a fost declarată sănătoase de medici. Cu toate acestea, procurorul de caz și polițiștii de la IPJ Cluj s-au făcut doar că anchetează situația. Consecința acestui abuz comis de medici a constat în faptul că un notar public a parafat un testament prin care mama lui Hedeșiu, își lăsa casa din centrul Clujului, în favoarea unor țigani.

 

Hedeșiu mai spune că procurorii clujeni și polițiștii de la IPJ Cluj l-au purtat cu vorba vreme de 11 luni, deși era clar că o mafie țigănească a exploatat-o pe mama lui, ba mai mult a pus-o să semneze un testament, prin care le dona locuința acestora. În acest caz, maldărul de acte stă drept dovadă. ”Eu sunt foarte supărat pe acești domni procurori și polițiști care nu fac nimic. Doi medici au emis acte medicale prin care arătau că mama era în deplinătatea facultăților mintale, în condițiile în care era la al doilea accident vascular. Procuratura a ținut plângerea mea vreme de 11 luni, fără să facă nimic. Procurorul a refuzat să dispună o expertiză medico legală pentru a vedea dacă mama avea sau nu discernământ la momentul așa zisei semnări”, acuză Hedeșiu.

 

Mama lui Cristian Hedeșiu, Maria, fiind o femeie singură la 80 de ani a fost victima sigură a clanului de romi. Primul pas al acestora a fost să intre cu forța peste femeie, în casa ei. La un moment dat, una dintre țigănci a devenit chiar asistentul personal al femeii, deși avea cazier, iar legea nu îi permitea acest lucru. ”Cu adeverințe false, emise de doi medici, au dus-o la notarul public Octavian Lobonțiu, care în luna mai 2013, a legalizat testamentul. Timp de un an de zile, notarul Lobonțiu a refuzat să îmi arate testamentul. Am ajuns la Camera Națională a Notarilor Publici și la Ministerul Justiției cu acest subiect. A doua zi după ce mama a semnat testamentul, cinci țigani aveau buletine de identitate pe adresa noastră”.

 

Hedeșiu spune că a făcut ancheta lui proprie și că a aflat de la unul dintre cei doi medici că nici nu a văzut-o niciodată pe mama lui.

 

După ce Maria Hedeșiu a decedat la data de 7 mai 2014, țiganii l-au dat în judecată pe informaticianul Cristian Hedeșiu pentru a-și revendica apartamentul. ”Atunci am depus o plângere penală. Eram la Madrid, și am sunat la Poliția din Cluj și am întrebat dacă pot depune plângerea pe mail. Au zis că da și am depus-o. Apoi, vreme de 11 luni s-au făcut că anchetează. Nici măcar nu au dispus expertiză medico legală să vadă dacă are sau nu discernământ”.

 

Dacă în penal, dosarul a fost lăsat în nelucrare, fără ca medicii vinovați și celelalte oficialități implicate să fie trimiși în judecată, procesul civil a făcut lumină. Judecătorul Ciprian Cristurean de la Judecătoria Cluj Napoca a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, pentru a se stabili dacă Maria Hedeșiu avea sau nu discernământ. Cu alte cuvinte ce nu a făcut Parchetul în dosarul penal, a făcut un judecător de civil.

 

Expertiza medico legală semnată de medicul legist Costel Siserman și medicul psihiatru Remus Trăistaru a stabilit că Maria Hedeșiu nu avea discernământ. ”În aceste condiții am câștigat procesul. Stau și mă întreb oare câți oameni simpli au probleme cu aceste clanuri de țigani și nimeni nu face nimic să îi ajute. Poliția și Parchetul nu mișcă un deget. A fost și cazul meu”, povestește Hedeșiu.

 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a comunicat că soluția de clasare a urmăririi penale efectuate în cazul celor doi medici acuzați că au emis adeverințe false, în baza cărora, mafia țiganilor a reușit să pună mână pe casa familiei Hedeșiu, a fost menținută de un judecător de la Judecătoria Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook