Curcubeu de foc deasupra Clujului! Ce este și cum apare acest fenomen extrem de rar - FOTO
Un superb si foarte rar curcubeu de foc a apărut deasupra Clujului, marți, 2 aprilie, în jurul orei 18.00. Fenomenul a fost fotografiat de un clujean deasupra comunei Chinteni.
”A durat vreo 2 - 3 minute. Este un fenomen de extrem de spectaculos”, ne-a relatat clujeanul.
Foto: Curcubeul de foc de la Cluj, 2 aprilie 2024
Un astfel de curcubeu este extrem de rar, nefiind un curcubeu propriu-zis și nu are nimic de-a face cu focul. Mai corect, dar mai puțin spectaculos, acestea s-ar numi ”arcuri circumorizontale”. Un astfel de fenomen a fost surprins anul trecut în China.
Foto: Fenomenul din 2023, din China. Lumina solara l-am făcut să fie mai intens
Arcurile circumorizontale apar atunci când cristalele de gheață din norii cirrostratus sau cirrus funcționează ca niște mici prisme plutitoare, care retractează lumina solară în spectrul de culori. Diferența dintre această refracție și cea a unui curcubeu constă în faptul că, în cazul curcubeului, lumina se refractă prin moleculele de apă și nu prin cristalele de gheață.
În ce condiții apare un curcubeu de foc
Fenomenul nu poate fi provocat artificial. Este nevoie de condiții macro-meteorologice perfecte pentru formarea unui ”curcubeu de foc”.
În primul rând, trebuie să existe nori cirrus sau cirrostratus. Apoi, soarele trebuie să fie foarte sus pe cer, la cel puțin 58 de grade deasupra orizontului. În cele din urmă, cristalele de gheață hexagonale din interiorul norilor trebuie să fie aliniate orizontal pentru a refracta lumina soarelui într-un mod colectiv similar.
Atunci când lumina intră printr-o față laterală verticală a unui astfel de cristal de gheață și iese prin cea inferioară, se refractă sau se îndoaie în același mod în care lumina trece printr-o prismă. Atunci când cristalele unui nor cirrus sunt aliniate exact cum trebuie, întreaga secțiune se luminează într-un spectru de culori, potrivit National Geographic.
Fenomenul este similar norilor irizați, numiți și „nori curcubeu” – uneori, și aceștia sunt numiți ”curcubeu de foc” – se formează în vârful norilor cumulus după furtuni. Aceștia apar după ce aerul este împins rapid în sus, ceea ce face ca acesta să se răcească și să se extindă. Se condensează picături de apă care pot acționa apoi ca niște prisme, formând un curcubeu deasupra norului cumulus.
10 Comentarii
c-ăi clar ca aistă lumină die la Dumnezo o vinit că astea numa la Cluj se ântîplă unde domnu Boc ca-rei profiezor die univerzităț die advocaț șâ procoror n-ie plimentează di tăte șâ a băga șâ pie metro cela să n-ie ducă la agva parcu hăl cinaș die la Cora unde n-iom liciorli in apă caldă șâ călie șâ n-iom unje cu nămol pie șele c-ăs pline die reumă… Citeste mai departe
@Fam Pârțoc:
ca ca de cluj loveste din nou cu stiri de caca
este de fapt gunoiul "de foc" deasupra clujului - ala de fermenteaza si apoi pluteste peste oras
este colorat in culorile c u r i s t i l o r pentru ca pubela untold este smart city, unde degenerarea si drogurile sunt "acasa"
@gigi spaga: corect... un fel de aurora de borala
@Rocco Si Freddy: Borsalino
Este de la primarita cu părul de foc.
Stiri De China . ro
O fumegat careva de no avut stare so jiucat cu tilefonu dracului ca nui mai astampira
clickbait