Duminica 22 Decembrie

Cursă directă Cluj - New York. Când va avea loc primul zbor


Se lucrează la prelungirea pistei Aeroportului  Internațional Avram Iancu din Cluj pentru a permite aterizarea zborurilor intercontinentale. Cluj-Napoca ar deveni astfel primul oraș din România unde vor fi operate curse directe spre New York.

Directorul general al aeroportului, David Ciceo, a anunțat  că lucrările de deviere a Someșului și prelungirea pistei de decolare-aterizare aeroportului din Cluj vor fi finalizate până în 2030-2032.

Ce promite administrația aeroportului?

Ne bucurăm că se continuă devierea râului Someș. Unul din obiectivele principale ale Aeroportului este prelungirea pistei la 3.400 de metri. Astfel, vom avea posibilitatea să avem zboruri intercontinentale. După ce se finalizează devierea Someșului, odată cu inaugurarea pistei, vom avea și zbor Cluj - New York. Așadar, în aproximativ 8-10 ani vom avea zbor direct Cluj-New York”, a declarat David Ciceo, pentru Monitorul de Cluj.

Vise sau realitate?

În 2035 aeroportul din Cluj-Napoca ar urma să deservească șapte milioane de pasageri. Va fi ulterior construit un nou terminal, odată cu atingerea acestui prag, care să acomodeze fluxul mai mare de călători. Administrația își propune să extindă terminalul de plecări cu co-finanțare din fonduri europene. 

David Ciceo a mai declarat: „Extindem terminalul de plecări, cu finanțare 50% fonduri europene. În viitor, pentru că în 2035 vom ajunge la circa 7 milioane de pasageri, vom face un terminal nou. Calea de rulare este în curs de execuție, având de asemenea 50% finanțare din fonduri europene. Mai avem și alte proiecte cu fonduri europene: deja ne-au sosit mașini de pompieri cu finanțare de 98%, avem aprobat un proiect de gard inteligent cu 98% fonduri europene, lucrăm la mai multe proiecte cu finanțare europeană”.

România a mai avut curse transatlantice în anii 1990. La sfârșitul anilor ’90, ruta București – Chicago avea oprire la Satu Mare și la Amsterdam. Tarom a renunțat la cursele transatlantice la începutul anilor 2000, din lipsă de eficiență. 


Comentarii Facebook