Duminica 22 Decembrie

Curtea de Apel Cluj a achitat 4 acuzați de abuz în serviciu. Paguba era de un milion de euro

 

Curtea de Apel Cluj a achitat pentru persoane acuzate de abuz în serviciu pentru că fapta lor nu mai este prevăzută de legea penală. Cei 4 sunt din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania.

 

Curtea de Apel Cluj a decis luni achitarea mai multor persoane acuzate de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, decizia fiind dată în consens cu decizia Curţii Constituţionale a României care explicitează pentru constituţionalitate abuzul în serviciu. Fapta comisă în concret de cei judecaţi în acest dosar, nu în general, nu mai este prevăzută de legea penală, şi s-a reţinut că inculpaţii nu ar fi încălcat o obligaţie sau o îndatorire prevăzută de o lege sau OUG, ci de un act normativ inferior. Decizia CCR de anul trecut este obligatorie pentru instanţele de judecată. În momentul în care este sesizat un abuz în serviciu acesta trebuie să fie analizat în virtutea deciziei CCR. Decizia Curţii de Apel Cluj emisă luni este definitivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii de Ael Cluj, Lucian Marian. 

 

Trei persoane fuseseră acuzate de abuz în serviciu, între care și fostul director general Gabriel Ruga, iar una de complicitate la abuz în serviciu.

 

DNA a trimis în judecată în 2009 mai multe persoane din conducerea SC Electrica Transilvania Nord  pentru că, în perioada 2002-2004, au cumpărat fără licitaţie produse electrice contrafăcute.

 

Tribunalul Cluj a dispus în anul 2015 condamnarea a trei persoane din acest dosar la câte trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi pe una la cinci ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

 

Curtea de Apel Cluj i-a achitat acum pentru infracțiunile de abuz în serviciu, dar le-a majorat pe altele de corupție, condamnându-l la închisoare cu suspendare.

 

Fostul director Gabriel Ruga a fost achitat de infracțiunea de abuz în serviciu, dar Curtea ”majorează pedepsele aplicate inculpatului RGM pentru săvârşirea infracţiunilor de: - luare de mită, prev de art 254 al l şi 2 din Codul penal din 1969 rap la art 6 din Legea nr78/2000, prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de luare de mită, prev de art 254 al l şi 2 din Codul penal din 1969 rap la art 6 din Legea nr 78/2000 cu aplicarea art 41 al 2 din Codul penal din 1969 - de la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor (...) prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de spălare de bani - de la 2 (doi ) ani şi 6 (şase) luni închisoare la: 3 ani închisoare. În baza art 33 lit b, art 34 lit b şi art 35 alin1 Cpen 1969 contopeşte cele două pedepse aplicate prin prezenta inculpatului RGM în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, alături de pedeapsa complementară aplicată pentru prima infracţiune, în final, pedeapsa de executat fiind 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art 64 lit lit a teza II şi b din Codul penal din 1969 În baza art 86/1-86/2 Cpen1969 dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi pe durata termenului de încercare de 7 ani În baza art 86/3 ali Cpen obligă inculpatul ca pe durata termenului de încercare să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj la datele fixate de acesta; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă Datele, mai sus menţionate, se comunică Serviciului de Probaţiune Cluj În baza art 86/4 Cpen1969 atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere (săvârşirea unei noi infracţiuni în cursul termenului de încercare, neîndeplinirea cu rea credinţă a măsurilor de supraveghere stabilite de instanţă, neîndeplinirea obligaţiilor civile stabilite prin hotărâre - în acelaşi termen)”.

 

Inițial, Tribunalul Cluj l-a condamnat ”pe inculpatul Ruga Gabriel la pedepsele de :-3 (trei ) ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. lit. a pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. – 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Dispune contopirea pedepselor aplicate pentru acestea, inculpatul executând pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, sporită cu 6 luni închisoare, în total pedeapsa de:-3 (trei) ani şi 6 (şase) luni închisoare cu executare în regim de detenţie şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. lit. a, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la terminarea executării pedepsei.

 

Inculpaţii din acest dosar au fost acuzați de DNA că ”în perioada 2002-2004, un grup infracţional iniţiat şi condus de inculpatul Croitoru Vasile, în baza unui plan amănunţit, de amploare şi cu mari sume de bani rulate, a furnizat produse contrafăcute la Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Banat (S.I.S.E.) şi S.I.S.E. Transilvania Sud, ambele din cadrul Electrica S.A., în condiţiile în care conducătorii acestor instituţii au încălcat legislaţia referitoare la achiziţiile publice, în schimbul unor foloase materiale. Planul presupunea vânzarea de produse electrice inferioare calitativ, dar purtând fraudulos marca ”Siemens”, către sucursale şi filiale ale Electrica S.A., la preţuri supraevaluate.

 

În concret, în perioada septembrie – octombrie 2003, inculpatul Ruga Gabriel Michael, în calitate de director general al S.C. FDFEE TRANSILVANIA NORD, a pretins şi primit de la inculpatul Croitoru Vasile, prin intermediul inculpaţilor Ruga Gabriel Traian (fiul lui Ruga Gabriel) şi Croitoru Costel (fiul lui Croitoru Vasile) , suma totală de 5.500.000.000 ROL, pentru ca, în schimbul mitei, instituţia publică să achiziţioneze produse electrice în condiţii păgubitoare, prin încălcarea legii şi a atribuţiilor de serviciu.

 

În acelaşi scop, inculpatul Morar Petru (şeful serviciului aprovizionare în cadrul SISEE TRANSILVANIA NORD), a pretins şi primit de la inculpatul Croitoru Vasile, prin intermediul fiicei sale, Caraba Oana Mihaela şi a Fundaţiei Creştine de Ajutorare Cluj, mobilier, aparatură IT şi suma de 80.000.000 ROL”, precizat procurorii.

Comentarii Facebook