Dan C. Mihailescu compara nebunia la Cioran, Eminescu si Nietzsche in noul sau volum "Despre Cioran si fescinatia Nebuniei"
Scriitorul Dan C. Mihailescu a lansat joi seara la CLuj-Napoca volumul "Despre Cioran si fascinatia nebuniei" si il compara pe filosoful roman cu Eminescu sau Nietzsche.
Scriitorul a tinut sa precizeze ca noua sa carte este destinata tinerilor si persoanelor care nu sunt familiarizate cu "nebunia" lui Cioran. Lansarea de joi seara a fost presarata cu amintire pe care Mihailescu le are cu marele ganditor roman.
"Cea mai frumoasa amintire cu Cioran este din seara in care ne-am despartit si mi-a bagat, spre uimirea si mandria mea valaha, mi-a chemat taxiul si mi-a indesat o hartie de 50 de franci in palma, si a spus: "Ia, ca stiu ca voi nu aveti bani!". "Domnu' Cioran, zic, va rog, am bursa de 1.000 de franci", "Nu ma intereseaza, ia-i!". I-am cheltuit a doua zi ca boul, in loc sa-i pun in rama sau sa-l pun sa mi-i semneze, vindeam aia 50 de franci usor, azi, cu 100 de euro", a povestit Dan C. Mihailescu, citat de Mediafax.
La lansarea de la Teatrul National din Cluj, autorul cartii a mai spus ca Cioran era constient ca nebunia ne salveaza.
"Mi-a spus: Pe noi, nebunia ne conserva, daca stii ca "tout est foutu", se alege praful de omerire, de istorie, de Europa, in 50 de ani Notre Dame va fi moschee, vin arabii, China, rasa galbena, totul era ingrozitor la el, gata cu asta esti salvat. Nebunia este ca o nacela in care te urci si isi ia zborul, nebunia este ca o tichie de margaritar care te face invizibil, ca un fel de aloe in jurul sufletului care te conserva, e un fel de armura ignifuga, daca esti nebun este perfect", a continuat Mihailescu.
El crede ca Cioran era la fel de nebun ca si Eminescu si Nietzsche.
"Eu il consider pe Cioran cea mai frumoasa nebunie a literaturii romane, nu mai avem multi, Eminescu a murit nebun, chiar aici in carte compar modul in care au innebunit si cum se comportau la nebunie Eminescu, Nietzsche, Cioran si este foarte semnificativ modul in care innebuneste Eminescu si ce face, care este gestul lui obsedant atunci. Eminescu scuipa, tot timpul, peste tot, avea o expectoratie, nu vreau sa duc asta mai departe, dar este semnificativ nu doar ca poetul national innebuneste scuipand tot ce misca, dar faptul ca am avut un poet national care moare nebun si un dramaturg national care moare in exil (n. red. Caragiale), asta pentru romanismul nostru trebuie sa spuna al naibii de mult", a mai declarat Dan C. Mihailescu.
In cadrul evenimentului, Mihai Maniutiu si-a lansat romanul "Memoriile hingherului", iar Cristina Modreanu albumul foto "Mihai Maniutiu. Spatiul cameleonic".
0 Comentarii