Vineri 22 Noiembrie

Daniel David, rectorul UBB, despre revenirea la concerte și îmbunătăţirea stării psihice a oamenilor: „Ajută ca model de sănătate”


În decursul zile de joi, la întâlnirile EC_Talks, psihologul Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj, a vorbit deschis despre despre modul în care ne este afectată sănătatea mintală în contextului pandemiei actuale, spunând că revenirea la concerte şi evenimente ajută la îmbunătăţirea stării psihice a oamenilor.

Daniel David, despre revenirea la concerte

Cred că ajută atât ca efect psihologic asupra stării de bine, cât şi ca model de (auto)control în pandemie, şi anume că pot participa la festival doar cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi. Un asemenea model vreau să implementez şi la universitate, model care există deja la marile universităţii ale lumii (ex. Universitatea Harvard).

Sigur, că mi-ar plăcea să îi aduc pe toţi studenţii în regim clasic, fără restricţii, dar nu am spaţiul necesar ca să fac acest lucru fără a le pune la risc sănătatea, inclusiv sănătatea comunităţii academice întregi şi a oraşului. Şi voi, organizatori care aţi găsit spaţii suficiente chiar în aer liber, totuşi, aţi pus aceste condiţii de bun simţ. Aşadar, da, ajută şi ca model de sănătate, şi ca model de control al pandemiei”, a spus Daniel David, rectorul UBB Cluj.

Mai mult, psihologul Daniel David a mai afirmat că observă în spaţiul public tot felul de studii care arată că a crescut nivelul de tristeţe. El explicat că acest lucru e normal, până la un punct.

Eu mereu am spus: când te confrunţi cu o traumă/stres major, reacţia psihologică sănătoasă este nu să ai emoţii pozitive sau să fii calm, ci să ai emoţii negative funcţionale: să fii îngrijorat, dar nu anxios, să fii trist, dar nu deprimat, să fii foarte nemulţumit, dar nu furios şi agresiv etc. Au fost foarte mulţi oameni trişti, îngrijoraţi, nemulţumiţi, dar acestea sunt emoţii sănătoase, care ne ajută să facem faţă traumei, stresului. Problema ar fi fost dacă foarte mulţi dintre noi am fi devenit depresivi, panicaţi, furioşi şi agresivi. Iar aceştia nu au fost mai mult de 25%” (mulţi chiar revenindu-şi după un an)”, a adăugat acesta.


Comentarii Facebook