De ce apar urșii din Munții Apuseni în zona Gilău – Florești – Cluj-Napoca?
Regiunea Carpatică reprezintă una dintre ultimele redute de sălbăticie pentru speciile de carnivore mari precum lupul, râsul, ursul brun. Dezvoltarea economică din regiune atrage însă după sine și o extindere urbană și de infrastructură care creează noi bariere de-a lungul coridoarelor ecologice de deplasare a animalelor sălbatice și contribuie la fragmentarea habitatelor.
În cadrul proiectului WWF ”ConnectGREEN – Refacerea și managementul coridoarelor ecologice din zonele montane cu rol de infrastructură verde în bazinul Dunării”, finanțat de CE prin programul Interreg, au fost identificate mai multe rute de deplasare ale animalelor sălbatice.
Mai multe animale au fost văzute în apropiere de Cluj-Napoca
În proximitatea Municipiului Cluj-Napoca au fost identificate mai multe coridoare ecologice pentru carnivorele mari, printre care și culoarul cuprins între Pădurea Făget – Pădurea Hoia – Pădurea Baciu. Din păcate în România încă nu au fost desemnate oficial printr-un act legislativ aceste coridoare ecologice pentru a putea implementa măsuri specifice pentru asigurarea migrării/ deplasării/ dispersiei faunei sălbatice și pentru evitarea conflictelor cu omul.
Doar în ultimele luni pe acest coridor au fost văzuți o ursoaică cu pui (Florești, octombrie) și un urs (Baciu, septembrie), precum și o căprioară lovită de mașină și una prinsă în zona verde din fața Mall-ului Vivo. Înainte de pesta porcină mistreții ajungeau des în zona Mănăștur.
Păstrarea funcționalității acestor coridoare este de o importanță vitală atat pentru menținerea diversității genetice a mamiferelor mari, cât și pentru evitarea conflictelor între oameni și animalele sălbatice.
Coridoarele ecologice, în special cele din proximitatea centrelor urbane mari cum este Cluj-Napoca, sunt folosite ocazional de mamiferele mari. Zona barierelor fizice aflate în calea deplasării acestor mamifere, cum este drumul E60 și construcțiile din zona dintre Cluj-Napoca și Florești, sunt susceptibile de conflicte om-animal. Mamiferele ajunse aici sunt dezorientare și în lipsa unei infrastructuri verzi continue pot intra în comunitate, de unde de regulă nu mai găsesc calea de ieșire și generează diverse pagube și conflicte.
Autoritățile au fost anunțate în repetare rânduri de aceste riscuri și li s-a cerut soluționarea problemei, ceea ce în acest caz ar consta în construirea unui ”pod verde” peste E60 și menținerea permeabilității peisajului pe fiecare parte a acestui ecoduct propus.
18 Comentarii
Toți Urșii Din România, Ca Să Nu Mai Existe Nici-un Urs În România:
https://youtu.be/KfZ7O0tz7do?si=xtzB7H-SSthVgnoq
https://youtu.be/-zPDRFFTgiw?si=xsd_U_z0eUNoLp8v
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
Oamenii se muta in Cluj ca sunt locuri de munca, ursii ca e de mancare, ce-i asa greu de inteles?
Au venit la Untold ,dar uite că au întârziat.Sunt de la Răchițele ,sper că îi vor face o vizită domnului Boc .
Vin si ei sa vada metroul. Dintr-un oras de 5 stele, ursii nu pot sa lipseasca.
Ma intreb daca in loc de explicatii filozofii de la WWF nu ar fi mai bine sa se ocupe efectiv de monitorizarea animalelor si de avertizarea localnicilor despre prezenta ursilor in paduri incare n-au mai fost vazuti in ultimii 50 ani...!Au fost atatea incidente soldate chiar cu pierderi de vieti omenesti si doar se dau explicatii filozofice sau chiar… Citeste mai departe
@Sica:
Amu și io de aia am vinit, ca so dus vestea de oraș bogat, smart și civilizație ca în america și chiar bucuresci. No nu pot sa zici că îmi pare rău, mai ales că avem un edil supercopetent, harnic, modest și sărac ca noi tăți. Dea dreptul îl iubesc și votez până la moarte și dincolo de ia.
@Sile:
vor sa vada si ei minunea de oras facut de fostul lor consatean, vestea a jung pana si la ei in codrul verde.
Pt ca sau inmultit foarte mult. Sunt cu 3000 in plus
pe suprafata RO decat le permite habitatul. Ursii Alfa sunt stapani in habitatul lor natural iar cei Omega au luat-o la laba si se descurca cum pot, chiar si prin localitati.
::)):::)))))
@exe: Tu ai treaba cu cele * Tri litere , lasa ursii in palaria lor celor de la Rachitele .
Vulpe la propriu am vazut in primaria Cluj , probabil vom avea si ursi , ORISICAT in primarie avem gradina zoologica .
Sanatate
Ca in EVUL MEDIU..ne ataca ursii din padure, vin salbaticiunile prin orase..fenomenal ce INCOMPETENTI NE CONDUC!! VOTATI PNL-ul........in continuare..iar virusul este CIUMA...se REPETA ISTORIA CU ASEMENEA IMPOSTORI!
Povesti cu pesti...
Fara sa fie controlati se inmultesc peste masura... iar statul nu are curajul sa ia masurile care se impun...
@Kyro: taci bă, că pana nu demult li se lasa mâncare in pădure de către pădurari și nu ieșeau din păduri prin localități din apropiere. Acum nici măcar asta nu se mai face, și sunt speriate animalele și de zgomotele drujbelor care taie la greu copacii din habitatul lor, normal ca fug cât văd cu ochii. Numai un retardat poate da vina pe animale când… Citeste mai departe
@ : taci bă, problema nu e singulară și nu e doar una sau alta. Toate cele menționate aduc aport individual la problema urșilor.
Ursul nu are prădători naturali. Inevitabil se poate inmluți până la punctul în care nu mai pot împărți tertorii prin păduri, care oricum sunt din ce în ce mai mici din cauza drujbelor și șmecherașilor care fac bani… Citeste mai departe
@ : daca le lasi mancare in padure mentii artificial po****tia la nivel mai mare decat suporta ecosistemul! Nu trebuie facut asta, ii lasi sa se descurce asa cum s-au descurcat de mii de ani, ca unii nu supravietuiesc peste iarna, asta e, selectie naturala at its finest!
Si daca gasesc usor mancare din ce le lasa padurarul nici nu se mai deranjeaza… Citeste mai departe
Ca sa faca selfiuri cu pyzdutele de la mall
@Big pharma: sau ca sa ia metroul lui boc