Sambata 2 Noiembrie

De ce au fost desființate GĂRZILE de la Clinicile de Dermatologie și Diabet Cluj? Au fost salvate cele VITALE

 

Gărzile de la Clinicile de Dermatologie și Diabet Cluj au fost desființate din cauza ineficienței și a neîncadrării în normativele prevăzute de Ministerul Sănătății. 

 

În secțiile/compartimentele Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca funcționau 44 de linii de gardă, dintre care 33 în secțiile cu paturi si 10 în UPU. Ordinul 870/1.07.2004 actualizat, prevede o linie de gardă la un număr de 70 de paturi, precizeaă conducerea Spitalului. 

 

Astfel că la un număr de 1542 de paturi corespund 22 de linii de gardă. ”Având în vedere organizarea pavilionară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca, Ministerul Sănătăţii a aprobat, în mod excepțional, funcționarea a 33 linii de gardă.  

 

Au fost înființate linii noi de gardă în servicii care asigura intervenția de urgenţă cum sunt: Linie de gardă ATI Chirurgie II,  care deservește Secțiile clinice Chirurgie Generală II, Chirurgie Vasculară, ORL, Medicină Internă II, III şi Reumatologie. Prin înființarea acestei  linii de gardă se asigură posibilitatea intervențiilor chirurgicale de urgenţă în Secția clinică Chirurgie Generală II și Chirurgie Vasculară; Linie de gardă la domiciliu pentru Chirurgie plastică şi Microchirurgie Reconstructivă; Linie de gardă la domiciliu pentru Chirurgie vasculară; Linie de gardă pentru Cardiologie II - USTAC (Unitatea pentru Susținere si Terapie Acuta Cardiacă), nou înființată conform Ordinului 1322/2012 - cu linie de gardă obligatorie”, precizează comitetul Director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

 

Pentru că numărul liniilor de gardă era deja mai mare faţă de cel care rezultă din repartiția pe număr de paturi (33 faţă de 22) şi pentru că nu s-a reușit suplimentarea, Ministerul Sănătăţii respingînd acest lucru. s-a trecut la analizarea activității pe fiecare clinică și s-a renunțat la gărzi pe baza unei evaluări care a ținut cont de numărul de consultații și număr internări.

 

În urma analizei s-a constatat că activitatea din camerele de gardă de la secțiile clinice Diabet şi Dermatologie, respectiv compartimentul de Chirurgie Maxilo-Faciala, consta într-un număr mare de consultații ambulatorii, în majoritatea cazurilor fără bilet de trimitere sau pentru pacienți neasigurați, consultații nedecontate prin contractul cu CJAS, iar numărul internărilor de urgență din camerele de gardă era foarte redus.

 

Pentru Secțiile clinice Diabet şi Dermatologie s-a decis ca urgenţele majore (internate prin UPU sau transferate în cursul gărzii) să fie internate în secţiile de Medicină Internă II şi III, respectiv Medicină Internă I, urmând ca după stabilizarea de urgenţă să fie preluate de secțiile specifice”, se mai arată în raportul Comitetului Director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

 

O statistică a Spitalului Clinic Județean Cluj arată că cele două clinici care au rămas fără gărzi aveau între 2 și 8 internări pe lună, în serviciul de gardă.

 

Preluarea știrilor se face conform prevederilor de la Termeni & Conditii

Comentarii Facebook