Vineri 22 Noiembrie

De ce nu a fost eliberat Calin Stoia, desi voia sa achite cautiunea de un milion de lei! MOTIVAREA CURTII DE APEL CLUJ

 

Calin Stoia nu a fost eliberat de Curtea de Apel Cluj in ciuda problemelor de sanatate pe care le are, pe motiv ca acest lucru ar "tulbura" opinia publica. Stoia sufera de spondiloza cervico-lombara si are nevoie de tratament.

 

Avocatul omului de afaceri, Sergiu Bogdan, a mentionat in fata judecatorilor ca acesta nu are antecedente penale si, din cauza starii de sanatate, nu se poate trata in arest. Calin Stoia sufera de spondiloza cervico-lombara si are nevoie de tratament balneo-fizio-kinetoterapeutic.

 

"Nu este deloc neglijabil faptul ca inculpatul nu are antecedente penale si ca acesta nu a fost implicat in derularea vreunei proceduri judiciare finalizate cu o solutie de netrimitere in judecata. Conduita inculpatului inainte de comiterea pretinsei fapte, precum si situatia personala si familiala a acestuia constituie argumente in favoarea dispunerii liberarii provizorii pe cautiune. Inculpatul este administrator delegat al unei societati comerciale cu o cifra de afaceri anuala de aproximativ 20 milioane euro.
 
Mai solicita a se avea in vedere si starea de sanatate a acestuia, care trebuie luata in calcul in contextul acestei analize avand in vedere ca, in cazul unui inculpat cu o stare de sanatate precara o masura privativa de libertate se poate dovedi a fi disproportionala. Inculpatul sufera de spondiloza cervico-lombara, acesta avand nevoie de tratament conservator balneo-fizio-kinetoterapeutic si de o reevaluare lunara neurochirurgicala. In abstracto, este clar ca se poate sustine faptul ca toate acestea pot fi luate chiar si in sistemul ANP, insa este clar ca in concreto masurile medicale prescrise nu vor fi realizate conform indicatiilor medicale.

Zadarnicirea aflarii adevarului prin influentarea unor parti, martori sau experti, prin alterarea ori distrugerea mijloacelor de proba sau prin alte asemenea fapte nu poate fi luata in considerare ca si piedica reala a acordarii beneficiului acestei masuri. Astfel, CEDO a aratat ca, in aprecierea privind existenta si actualitatea pericolului de zadarnicire a adevarului, se impune o analiza a modalitatii in care mai poate fi in mod efectiv zadarnicit adevarul printr-o activitate ilicita de denaturare desfasurare de cel in cauza.

Avand in vedere ca s-a retinut ca temei de arestare art. 148 lit.b fundamentat pe ideea eronata a judecatorului ca inculpatul ar fi dorit sa schimbe hard disk-ul calculatorului cu scopul de a zadarnici aflarea adevarului, ori sa stearga datele de pe acesta, considera aparatorul inculpatului ca este important de mentionat ca inculpatul s-a oferit sa puna la dispozitia organelor de urmarire penala vechiul hard disk, astfel incat nici pe departe nu se poate sustine ca acesta doreste zadarnicirea adevarului", aratat avocatul Sergiu Bogdan in fata Curtii de Apel Cluj.

Reprezentantul DNA Cluj a solicitat respingerea cererii de eliberare provizorie pe cautiune ca fiind neintemeiata. "Se arata ca, simpla depunere a cautiunii nu trebuie sa atraga si admisibilitatea cererii de liberare provizorie pe cautiune. Argumentele pe care le-a auzit in sustinerea cererii de aparatorii inculpatului nu sunt cele care sa faca posibila admiterea cererii de liberare provizorie sub control judiciar. Se mai arata ca, exista date certe ca inculpatul ar incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului, prin ascunderea de informatii, respectiv a dorit sa stearga de pe calculatorul personal date importante. Mai exista date ca inculpatul intervenea pe langa inculpatul A.S. (Sorin Apostu) pentru servicii pentru prieteni si cunostinte ale acestuia". De asemenea, reprezentantul DNA a mai aratat ca "exista suficiente date din care sa rezulte ca temeiurile care au stat la baza arestarii subzista in continuare", se arata in documentul citat.

Avocatul Sergiu Bogdan i-a replicat procurorului si a spus ca cererea de eliberare pe cautiune este "o garantie suplimentara, mentionand totodata si faptul ca la momentul deliberarii sa fie avuta in considerare si interceptarea telefonica din data de 9 septembrie 2011, de unde reiese ca inculpatul a solicitat reinstalarea programelor pe calculatorul nou, de pe vechiul hard disk.


Inculpatul S. C. (Calin Stoia) avand ultimul cuvant, solicita admiterea cererii de liberare provizorie pe cautiune, asa cum a formulat-o si cum au sustinut-o oral aparatorii sai".

Calin Stoia a spus si el in fata judecatorului ca "este arestat de 20 de zile, considerand arestarea netemeinica, motivat de faptul ca la dosar nu sunt probe care sa justifice aceasta masura. Mai arata ca daca avea intentia sa distruga hard-diskul avea timp sa o faca, insa nu a dorit acest lucru. Singurul lucru care a dorit sa il faca a fost acela de a transfera datele de pe calculatorul vechi pe calculatorul nou. Mai invedereaza instantei faptul ca isi va da demisia din toate functiile, pentru a se ocupa o perioada indelungata doar de familie, avand 3 copii. in continuare se mai arata de inculpat ca sufera de spondiloza cervico-lombara, care necesita un tratament conservator balneo-fizio-kinetoterapeutic si o reevaluare lunara neurochirurgicala, aceasta agravandu-se de cand este arestat. Mai nou, s-a constatat ca are si o viroza respiratorie. In final, arata ca va respecta toate obligatiile impuse de catre instanta, in cazul admiterii cererii de liberare provizorie pe cautiune".

Instanta sublinieaza in motivarea deciziei de respingere a cererii de eliberare pe cautiune ca omul de afaceri Calin Stoia ar fi incercat sa distruga probe, ar fi incheiat contracte fictive cu sotia primarului, Monica Apostu si ar fi promis obtinerea unor fonduri guvernamentale prin intermediul unor cunoscuti.

"In final, s-a retinut ca inculpatul S.C.M. pregatea savarsirea unei noi infractiuni de coruptie, prin promisiunea ca va interveni la persoane cu functii de decizie pentru rezolvarea alocarii unor sume de bani pentru contracte la constructii de drumuri, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, respectiv ca la datele 25 si 28 august 2011, inculpatul S. C. M. ii promite om de afaceri din judetul Arges ca va interveni la persoane din anturajul Guvernului Romaniei pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al Guvernului, in favoarea unei societati de constructii de drumuri. Pentru aceasta interventie, inculpatul S. C. M. pretinde remiterea unui procent de 10% din suma alocata de la Guvern", a subliniat judecatorul.

Stoia nu a fost eliberat pentru ca acest lucru "ar tulbura in mod real ordinea publica. (...) In cauza activitatea presupus infractionala a inculpatului petent este legata de persoana inculpatului A.S., primar al localitatii, si atributiile de serviciu ale acestuia, astfel ca interesul public este unul major deoarece consecintele actiunilor acestora sunt de natura a afecta o intreaga comunitate. Din aceasta perspectiva, metoda adoptata de catre inculpatul - petent de a disimula actele de dare de mita prin intocmirea fictiva a unor contracte de consultata juridica cu cabinetul de avocatura al sotiei inculpatului A.S., fara ca aceasta sa presteze vreo activitate juridica efectiva, sunt de natura a genera o grava perturbare a ordinii publice atat sub aspectul respectarii legii de catre persoanele aflate in functii elective, cat si cu privire onestitatea care trebuie sa guverneze mediul de afaceri.

In cauza, printre temeiurile arestarii s-au aflat cazurile prev. de art 148 lit. b si c C.proc.pen. constand in aceea ca dupa ce a aflat din mass-media ca se deruleaza acte de urmarire penala fata de inculpatul A.S., inculpatul S. C. a procedat la stergerea datelor din calculatorul sau, dar si din faptul ca se prevala de relatie de prietenie cu inculpatul A.S. pentru a facilita rezolvarea diverselor probleme de competenta primarului sau a unor servicii sau compartimente ale primariei, asa cum rezulta din procesele-verbale de redare are a interceptarilor si a proceselor-verbale de supraveghere operativa, evident ca in schimbul obtinerii unor foloase materiale, aspecte care conduc la concluzia ca persoana inculpatului nu poate fi dincolo de orice banuiala in privinta comportamentului sau onest raportat la procedura ce se deruleaza impotriva sa.

De asemenea, inculpatul nu a convins ca a inteles si si-a asumat conditiile si obligatiile prevazute de lege in timpul liberarii provizorii, existand riscul incalcarii acestora in cazul admiterii cererii, concluzia fiind fundamentata pe caracterul formal al indeplinirii de catre inculpat a obligatiei de depunere a cautiunii", a aratat Curtea de Apel Cluj, in motivarea respingerii cererii de eliberare pe cautiune.

Curtea a respins cererea de liberare pe cautiune formulata de Calin Stoia si a dispus deblocarea sumei de 1.000.000 lei consemnata la dispozitia instantei cu titlu de cautiune.

Comentarii Facebook