Duminica 24 Noiembrie

De ce se pregătește un ONG să ridice în Cluj o „școală de meserii”? Beard Brothers: „Vrem să le spunem tinerilor că poți să faci o treabă faină”


Ai avut nevoie recent de un instalator, de un zugrav, de un meseriaș prin casă? Ai apelat la Google, la prietenii prietenilor, ai dat de vreun „Dorel” care nu ți-a rezolvat problema ori te-a lăsat să aștepți pentru o soluție câteva săptămâni? Nu ești singurul în această situație.

De penuria de meseriași din piață vorbesc nu doar prietenii care se mută la casă nouă, ci în primul rând angajatorii și managerii firmelor care, în lipsă de personal, s-au implicat în sprijinirea liceelor profesionale și a școlilor duale. Țintind aceeași lipsă, în contextul entuziasmului scăzut din partea tinerilor pentru a urma astfel de profesii, un ONG din Cluj a lansat un proiect inedit: „Școala Beard Brothers”, proiectul care a generat cea de-a 13-a campanie a organizației.

Tinerii bărboși care fac parte din asociație spun că vor să construiască un loc în care doritorii „să învețe o meserie”. Înainte de asta, au derulat o serie de alte proiecte: au reabilitat case de oameni nevoiași, au dotat secții de spitale, au dezvoltat proiectul unei ambulanțe sociale și a unui taxi comunitar pentru oameni cu dizabilități.

Va fi deschisă o școală de meserii la Cluj

Ideea unei „școli de meserii” a fost lansată încă de acum doi ani, dar după izbucnirea pandemiei tinerii s-au reorientat și s-au concentrat pe achiziții pentru sistemul medical, explică aceștia. Chiar și cu această pauză forțată, ONG-ul e aproape de jumătatea bugetului pentru „școală”:  s-au strâns 145.674 de euro. Costurile proiectului BBSchool sunt estimate la 300.000 de euro, iar prima etapă înseamnă construcţia clădirii, care va avea aproximativ 400 mp, pe un teren din vecinătatea municipiului Cluj-Napoca.

Trebuie menționat, de la început, că „BB school” („școala Beard Brothers”) nu e chiar o școală. Va fi o structură de tip „after school”, dar care va avea drept profesori specialiști din diverse domenii, iar planul ONG-ului este ca diplomele primite de absolvenți să fie unele recunoscute oficial, explică Lucian Șteț, unul dintre membrii fondatori ai Beard Brothers. În ceea ce privește „materia școlară”, s-au conturat deocamdată câteva meserii de interes, pe care tinerii să le învețe aici: sudor, electrician, zugrav, zidar. „Ce vedem că lipsește pe piața muncii”, spune Șteț, conform economedia.ro

Clădirea de aproximativ 400 mp va avea 4-6 ateliere, iar cursurile vor avea 3-6 luni, în funcție de calificare. În ceea ce îi privește pe elevi, targetul ar fi de 320-400 de absolvenți pe an. Proiectul va fi gestionat de asociație și după punerea sa în funcțiune, însă derularea sa va fi susținută de companii specializate.

Noi am avut o serie de discuții cu firme din piață și sunt deja câteva interesate să contribuie la proiect. Avem, de exemplu, o firmă din domeniul infrastructurii energetice, ai cărei reprezentanți ne-au spus că dacă facem școala, ei ne ajută cu personal autorizat, cu scule, cu ce avem nevoie pentru a pregăti oameni. Pe partea de CNC-uri sunt o grămadă de cereri. Ei ne-ar ajuta, ar aduce traineri, iar noi apoi putem să îi recomandăm, ca oamenii pregătiți aici să și lucreze. În primul rând, omul ca resursă e tot mai rar, tot mai scump. Iar calitatea e foarte slabă. Ne interesează ca cine iese de aici să știe meserie. Apoi se poate face și calificare la locul de muncă, dar știi meseria”, spune Șteț.

Acesta adaugă că „școala” nu va avea doar ateliere de lucru. „Am vrea să îi învățăm pe cei care vin aici lucruri conexe. Adică: poate vrei să fii electrician, dar ce ar fi să îți faci firmă, să prestezi legal, să îți faci site ca să îți promovezi mica afacere? Am vrea să îi învățăm pe oameni să gândească singuri, nu doar să fie angajați ai unei firme”, spune reprezentantul BB.

Inițiatorii ideii susțin că ar vrea să le transmită tinerilor că a avea meserie poate fi cool. Aici ar fi șansa de a atrage oameni talentați.

Hai să ne gândim cum stau lucrurile acum. Să zicem că ai o problemă și trebuie să apelezi la un meseriaș. Majoritatea celor care vin sunt “Dorei”, nu știu meserie grozav de bine, dar te taxează ca lumea și, la final, cel mai probabil, nici nu îți dau bon. Tu, tânăr care ai terminat liceul, dacă vezi astfel de practici nu îl vei lua ca exemplu niciodată pe un astfel de om. Vrem să schimbăm ideea asta, să le spunem tinerilor că poți să faci o treabă faină, că poate să fie cool să ai o meserie, că poți să o faci legal, curat”, sintetizează Șteț.

Proiectul este structurat pe două ramuri: una socială, adresată tinerilor care provin din centrele de plasament sau din familii care au o situaţie precară (aceştia urmând să beneficieze gratuit de serviciile şcolii) și o ramură economico-socială. Pe această componentă, cursurile şi workshop-urile vor avea un cost prestabilit, iar fondurile strânse vor asigura aceleaşi servicii pentru cei care nu îşi permit.

Grupul țintă îl reprezintă, în primul rând, absolvenții de clasa a 12-a

Vrem să le arătăm că nu e nimic josnic în a avea o meserie, că e ceva fain, că poți să faci ceva bine, de calitate, profesionist. Vrem să luăm mai ales copii din medii defavorizate, iar pentru ei aceste cursuri ar fi gratis. Workshopurile vor fi deschise și pentru alți doritori, vom avea o taxă, în așa fel încât să îi finanțăm pe cei care au nevoie gratis. Ar fi ideal dacă am reuși să creăm un circuit: 50 de elevi care plătesc îi susțin pe alți 50 care nu își permit, iar atunci când tragem linie să fim pe 0”, descrie reprezentantul BB.

Comentarii Facebook