De ce se usucă arborii pe malul Someșului. Un arborist spune lucrurilor pe nume. Soiurile alese - nepotrivite: „Aici sunt o grămadă de betoane” -VIDEO


Este foarte probabil ca numărul copacilor uscați din Cluj să crească din cauza caniculei și a gestionării defectuoase. Pe scurt, problemele provin din alegerea unor soiuri nepotrivite pentru solul aluvionar, urmate de o întreținere necorespunzătoare după plantare, spun activiștii civici de la comunitatea „Someșul nostru”. 

„Datele primăriei privind copacii uscați sunt intenționat eronate pentru a masca dezastrul, dar speranța e că prin contactarea unor specialiști arboriști atât viitorii copaci plantați vor fi gestionați mai profesionist, dar și cei care nu s-au uscat vor fi salvați”, precizează cei de la „Someșul nostru”.

Arboristul Károly Magyarosi, unul dintre puținii certificați din spațiul românesc, explică ce soiuri ar fi fost potrivite pentru această zonă, specificând că soiurile selectate de administrația locală nu ar putea rezista între betoane. 

„Foarte mulți s-au prins, dar din cauza secetei se usucă. Cu încălzirea globală nu este de glumit, vine peste noi. Și atunci ce facem?

Ori dăm apă, ori alegem speciile care vor supraviețui în condițiile astea de oraș. Și mai ales, aici sunt o grămadă de betoane, care pur și simplu radiază de căldură. Copacii înlocuiți vor trebui să reziste la niște temperaturi de vară de 50 de grade”, explică arboristul Károly Magyarosi. 

Comentarii Facebook