Duminica 22 Decembrie

Deasupra ceții care învăluie Clujul dimineața! Imagini superbe cu cerul și ”pătura” de nori - VIDEO din dronă


De regulă toamna, la finalul lunii octombrie, Clujul rămâne cufundat în ceață, dar deasupra norilor imaginile sunt de o frumusețe răpitoare. 

Ceața nu este o noutate pentru Cluj. Așa cum specialiștii explică, zona depresionară, în formă de „covată”, favorizează apariția acestui fenomen.

Clujul se află într-o zonă de depresiune și inversiunile de temperatură sunt foarte frecvente. O manifestare a acestor inversiuni este fenomenul de ceață. Poluanții rămân în atmosferă din cauza inversiunilor de temperatură. Ceața dizolvă o parte din aceste gaze și poate intra în reacții cu acestea. Aerul mai rece din zonele înalte se scurge în zona depresionară, aerul cald este forțat să se ridice, iar prin condensare se formează ceața”, explică Adrian Croitoru, cadru universitar la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca, pentru transilvaniareporter.ro.

Ceața afectează și economic orașul, Aeroportul având deseori zboruri anulate sau întârziate din cauza acestui fenomen. Sunt și clujeni care au probleme de sănătate în perioada cu ceață. 

Cei feriți de probleme fizice, pot fi afectați din punct de vedere psihologic, fiind afectați emoțional de ceața care învăluie orașul zile întregi în timpul sezonului rece. Un exemplu pentru această categorie este fostul ministru al Educației în perioada 2004-2005, Mircea Miclea, care a declarat în mai multe rânduri că frumusețea orașului Cluj-Napoca este furată de lungile perioade în care orașul este sub stăpânirea ceții. ”Compar soarele din București cu ceaţa de aici. La Cluj nu e soare! Mie îmi place soarele şi când vin la Cluj ies în Feleac să-l văd”, spunea psihologul și fostul ministru, Mircea Miclea.

Sunt studii care arată că luminozitatea redusă favorizează instalarea depresiei sezoniere. Această depresie se numește sezonieră tocmai pentru că apare în sezonul de iarnă din cauza luminozității reduse. Această reacție depresivă este foarte răspândită în țările din nordul Europei. Pentru Cluj-Napoca nu există astfel de studii, dar putem presupune că ceața favorizează depresii și o proastă dispoziție emoțională. Totuși, oamenii nu vin la cabinet pentru așa ceva. Dacă în nordul Europei tratamentul presupune expunerea de trei ori pe zi, câte 15 minute, la un ecran luminos, la noi oamenii așteaptă o zi însorită. Sau urcă pe Feleac. Eu prefer Bucureștiul pentru că acolo sunt mai multe zile cu soare”, a mai explicat Mircea Miclea, pentru sursa citată.

În continuare vă lăsăm să vedeți imaginile cu orașul cufundat în ceață, surprinse luni, 24 octombrie, dar și frumusețea înălțimilor. 

Comentarii Facebook