Miercuri 13 Noiembrie

Decizia UBB-ului de a elimina lucrarea de licență de la Drept a stârnit discuții aprinse. Cristi Danileț: „Motivarea oferită publicului e absolut jenantă”


Sătule să dea zeci de mii de euro pe softuri antiplagiat și în plină expansiune a utilizării inteligenței artificiale pentru a crea lucrări de cercetare, facultăţile au început să renunţe la lucrările de licenţă de la finalul studiilor. Viitorii absolvenți ai Facultății de Drept a UBB Cluj nu mai trebuie să pregătească lucrări de licență pentru a absolvi începând cu sesiunea din iulie a anului academic 2024-2025. Decizia a fost luată de Consiliul profesoral după ce „peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru”, a explicat Șerban Diaconescu, decan al facultății.

Însă, decizia a stârnit discuții aprinse, atât în rândul profesioniștilor, cât și a societății civice în general. Mulți consideră că decizia poate duce la scăderea calităţii învăţământului superior.

 „Am cântărit faptul că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului. Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există undeva un document electronic în acest sens.

Punea și studentul, și cadrul didactic în posturi extrem de delicate de a face, dincolo de munca firească, pe care o ai pentru elaborarea unei lucrări de licență, o imensă muncă de documentare și de justificare și să arăți de ce nu e vorba de plagiat și că peste 90% din ceea ce programele prezintă acolo nu au nicio legătură cu noțiunea de plagiat”, a declarat decanul facultății, Șerban Diaconescu, pentru Edupedu.

Decizia a fost comentată și de fostul judecător Cristi Danileț. 

„Eu am altă părere: studenții învață în timpul anilor de studiu doar în sesiune. Pentru ei, examenele sunt scop, nu mijloc. Examenele de licență îi ajută să revadă materia importantă și să facă conexiunile între instituțiile studiate. Iar lucrarea de licență înseamnă cercetare, pentru unii este prima lucrare științifică pe care o întocmesc. Află regulile de redactare, consultă și altă bibliografie decât cursul profului lor, susțin oral niște teze.

P.S. Motivarea oferită publicului de către UBB este absolut jenantă”, a comentat subiectul Cristi Danileț pentru „Clujul civic”

La polul opus, voci din învățământul clujean spun că facultatea de la UBB Cluj avea o combinație nefericită de „sesiune de examene + examen de licență + lucrare de licență”, tot mai dificil de gestionat pentru studenți. 

„Combinația sesiunea de examene + examen de licență + lucrare de licență la finalul semestrului II din anul terminal este o eroare. Într-un interval scurt, studenții trebuie să lucreze pe trei fronturi și o fac cu mare dificultate și cu rezultate în general mediocre. De unde și refugiul lor în sesiunea de toamnă a examenelor de licență, de la începutul lunii septembrie. 

După părerea mea, din această combinație trebuie eliminat examenul de licență, care nu face decât să repete, în forme simplificate și inutile, examenele din semestrele precedente. Soluția eliminării lucrării de licență poate fi luată în considerare acolo unde se constată caracterul formal al redactării acestor lucrări, care de cele mai multe ori nu aduc nimic nou în cercetare, dar măcar sunt un prim exercițiu mai serios pentru studenți în tentativa de a elabora un text mai consistent. Oricum ar fi, soluția cu cele trei elemente din combinația de mai sus nu e funcțională și nu produce nimic bun”, comentează Ciprian Mihali, conferențiar universitar la UBB Cluj, în „Clujul civic”. 

Studenții care finalizează studiile de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anul viitor nu vor mai realiza lucrări de licență. Astfel, examenul de tip grilă rămâne singura probă pe care studenții trebuie să o promoveze.

Comentarii Facebook