Miercuri 30 Octombrie

Declic a deschis la Cluj primul proces pe climă împotriva Statului Român


Comunitatea Declic a depus, marți, 31 ianuarie 2023, la Curtea de Apel Cluj, actele pentru primul proces pe climă din România, proces prin care este chemat Statul Român în judecată. 

Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul să ia acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, membrii Declic cer în instanță și amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, și a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile.

Declic a invocat, în acțiunea de la Curtea de Apel Cluj, faptul că inactivitatea Guvernului afectează “dreptul la viață și dreptul la viață privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos și durabil, precum și dreptul la un viitor demn al generațiilor viitoare. Statul are obligația de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos și durabil pentru toți cetățenii”, se arată în acțiunea depusă la Curtea de Apel Cluj.

De aceea, Declic solicită în instanță: „Obligarea pârâților Nicolae Ionel Ciucă, Tanczos Barna și Virgil Popescu la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, până la adoptarea efectivă a măsurilor ce se impun pentru atingerea obiectivelor prevăzute”.

Procesul urmărește ca, la final, instanța să oblige statul român, prin hotărâre judecătorească:

  • să ia toate măsurile necesare în vederea reducerii cu 55% a gazelor cu efect de seră (în continuare GES) până în anul 2030, respectiv atingerii neutralității climatice până în anul 2050, măsuri ce se vor concretiza într-un angajament scris în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii;
  • să ia toate măsurile necesare în vederea creșterii ponderii regenerabilelor din consumul final de energie la 45% și creșterii eficienței energetice cu 13% până în anul 2030;
  • în termen de maxim 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, să adopte planuri concrete și coerente de atenuare și adaptare la schimbările climatice ce cuprind inclusiv bugete anuale de carbon, în vederea atingerii obiectivelor asumate potrivit punctului 1.1 și 1.2., precum și mecanisme de  raportare și monitorizare a progresului în atingerea acestor obiective;

Declic a depus la dosarul din instanță și studii și rapoarte realizate de cercetători specializați care susțin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. 

Am făcut acest pas pentru că, de ani buni, auzim de la politicienii români numai promisiuni. Semnează acorduri internaționale, participă la summituri despre schimbări climatice și apoi se întorc în România fără să aplice vreuna dintre măsurile care ne-ar salva planeta. E vorba de viitorul nostru și al copiilor noștri. De aceea, ne cerem dreptatea în instanță. Ca să le pese cu adevărat, cerem ca reprezentanții statului român fie taxați pentru inactivitate: 20% amendă din salariu, pentru fiecare zi în care întârzie să ia măsuri”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Acțiunea Declic vine în continuarea altor procese asemănătoare din Europa. În Franța, Olanda și Irlanda, societatea civilă a câștigat în instanță procesele deschise împotriva guvernelor respective și a obținut obligarea statelor la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralității climatice. De asemenea, în 2022, Înalta Curte a Marii Britanii a decis că Strategia Net Zero a Guvernului încalcă Legea privind schimbările climatice. Guvernul britanic a trebuit să-și actualizeze strategia climatică pentru a include un raport cuantificat al modului în care politicile sale vor atinge obiectivele climatice.

Solicităm Curții de Apel Cluj să oblige Guvernul României să își asume obiective mult mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030 și de atingere a neutralității climatice până în anul 2050, inclusiv prin creșterea ponderii regenerabilelor în consumul final de energie și a eficienței energetice. Considerăm că actualele obiective sunt insuficiente, ele încălcând astfel obligațiile juridice asumate prin Constituție, Acordul de la Paris și Legea europeană a climei”, a declarat Roxana Mândruțiu, avocatul coordonator al echipei de avocați redactori ai acțiunii, din cadrul firmei de avocatura Revnic, Cristian și Asociații.

Declic deschide acest proces pentru că Guvernul pare tot mai dezinteresat de problema climei. În iunie 2021, la nivelul UE a fost adoptată “Legea europeană a climei”; prin care 40% din consumul final de energie trebuie să provină din surse regenerabile. Au trecut aproape 2 ani, iar România NU are o lege a climei și nici nu se aliniază la obiectivele europene asumate pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Mai mult, dacă în 2020 ținta națională a României pe energie regenerabilă era de 38%, acum, pentru 2030, obiectivul a scăzut la 33%.

Doar o decizie definitivă în instanță poate obliga Ministerul Mediului și Ministerul Energiei să ia toate măsurile necesare’’, a adăugat Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunității Declic.

Acțiunea completă poate fi citită aici și preluată doar cu citarea sursei: https://go.declic.ro/proces-clima-Romania

Demersul vine în cadrul Campaniei Declic, prin care peste 50.000 de cetățeni cer Guvernului măsuri pentru susținerea investițiilor în energiile verzi.


Comentarii Facebook