Duminica 22 Decembrie

Declic oprește, în primă instanță, dezastrul ecologic de pe râul Bâsca Mare. Hidroelectrica învinsă la Tribunalul Cluj


Comunitatea Declic este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, 974.716 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă. Astăzi, comunitatea Declic lucrează pentru a crea o societate, o economie și o democrație  mai bună, punând accent pe sustenabilitate și protecția mediului înconjurător.

Salvați râul Bâsca Mare

Comunitatea Declic a obținut, în primă instanță, anularea autorizației de construcție pentru un proiect Hidroelectrica ce pune în pericol unul dintre cele mai mari râuri din Munții Buzăului, râul Bâsca Mare. Declic a început o campanie pentru a salva unul dintre răurile din România.

Tribunalul Cluj a decis că documentația pentru construirea derivației Surduc- Nehoiașu, ce ar fi deviat cursul râului și l-ar fi secat, a fost emisă cu încălcarea legii, constatând că acordul de mediu a fost emis ilegal.

Proiectul Hidroelectria traversează o arie protejată Natura 2000 și pune în pericol aproape întreaga rețea hidrografică din Carpații de curbură. Amenajarea hidroenergetică presupune și captarea râurilor: Zăbala, Bâsca Mică, Bălescu Mare, Porcu, Bâsculița, Patac, Paltin și Cașoca, precum și alterarea gravă a debitului râului Buzău. 

Declic a contestat autorizația de construire emisă de Consiliul Județean Covasna și a obținut anularea acesteia, în primă instanță

Câștigul în sistemul energetic național, prin adăugarea unei singure captări la o hidrocentrală nefuncțională, este practic zero. Pierderea pentru patrimoniul natural al țării, prin devierea Bâscei Mari și diminuarea drastică a debitului Bâscei Rozilei, este gigantică”, a declarat Denisa Soare, campaigner Declic. 

Proiectul prevede devierea cursului râului Bâsca Mare, printr-un tunel direct prin munte, către Captarea de la Surduc, ce deservește hidrocentrala Nehoiașu II. Specialiștii de mediu spun că astfel râul Bâsca ar seca, iar întreg situl protejat Natura 2000 Penteleu ar rămâne fără principalul său habitat acvatic, râul Bâsca Mare.

Declic încearcă salvarea mai multor specii din zonă 

Proiectul de secare a Bâscei Mari este dat drept exemplu negativ la nivel mondial. Sunt afectate grav cele două specii de pești din fișa sitului Natura 2000, mreana vânătă și zglăvoaca, dar și alte specii pentru protecția cărora această zonă a fost declarată arie naturală protejată: vidra și carabul amfibiu. Nici nu e de mirare că Uniunea Europeană a inițiat un infringement din cauza amenajărilor hidroenergetice în ariile naturale protejate”, a declarat biologul Călin Dejeu. 

Toate costurile demarării și susținerii procesului în instanță au fost suportate prin donațiile membrilor Declic și ai grupului de inițiativă locală Salvați Bâsca. Demersurile juridice vor continua până la anularea definitivă a autorizației de construire.


Comentarii Facebook