Duminica 8 Septembrie

DEFINITIVAT 2024: Peste 400 de candidați înscriși la examenul de definitivare în învățământ la Cluj!


Mâine, 24 iulie 2024, are loc proba a examenului național de definitivare în învățământ! La Cluj s-au înscris peste 400 de candidați.

Cadrele didactice care promovează acest examen câștigă dreptul de a practica în învățământul  preuniversitar. Prin dobândirea definitivării în învățământ, profesorul, învățătorul sau educatorul depășește stadiul de debutant, având dreptul de a deveni ulterior titular și de a participa mai apoi la susținerea examenelor pentru  obținerea gradelor didactice. 

Proba scrisă a examenului, pentru 41 de discipline va fi organizată în centrul de examen de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, din Cluj-Napoca.

Momentan, din cei 433 de candidați care s-au înscris la Cluj la începutul acestui an școlar, 416 dintre ei au fost acceptați.

Pentru a susține proba scrisă candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an,  calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și media aritmetică a notelor  obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului professional - minimum 8 (note nu  mai mici de 7 la fiecare probă).  

Proba va începe miercuri la ora 9:00, durata de redactare a lucrării scrise fiind de 4  ore.

La nivelul județului Cluj, disciplinele de examen cu cel  mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar în limba română (118 candidați), învățământ primar în limba română (66 de candidați), educație fizică și sport (33  de candidați), învățământ antepreșcolar în creșa de copii (24 de candidați) și la psihopedagogie specială (23 candidați). 

Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie 2024, în centrul de examen și pe site ul definitivat.edu.ro. 

Nota la proba scrisă are o pondere de 70 % în calculul mediei finale, medie care trebuie să fie cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului național de definitivare în învățământ. 

Comentarii Facebook