Duminica 22 Decembrie

Deși Tudor Cîrje a fost condamnat mai ASPRU pentru accidentul în care a murit Gabriela Rîpan, familia victimei este învinsă din nou


Instanța de la Curtea de Apel Cluj a respins cererea tatălui fetei ucise în accidentul din ianuarie 2019, dintre Gilău și Florești, de rejudecare a întregii cauze, dar a dublat pedeapsa aplicată lui Tudor Cîrje, cel vinovat de producerea accidentului. Pe de altă partea, având în vedere că firma la care era asigurată mașina este în faliment, despăgubirile acordate de instanță sunt în pericol, așadar familia Rîpan nu își găsește liniște nici aici. Fiica lor a murit, pedeapsa nu este una mare, iar despăgubirile ar putea să nu mai fie plătite. 

Prima înfrângere a familiei a venit prin faptul că nu s-a acceptat schimbarea încadrării faptei lui Tudor Cîrje, tânărul din Cluj vinovat de accidentul în care a murit studenta Gabriela Ripan. Tribunalul Cluj nu a acceptat cererea de a schimba încadrarea faptei în omor cu intenție indirectă și a mers pe ucidere din culpă. Diferența dintre cele două fapte este semnificativă. Omorul cu intenție indirectă se pedepsește de la 10 la 20 de ani, iar pentru ucidere din culpă pedeapsa este de la 2 la 7 ani.

Ion Vasile Rîpan, tatăl victimei, a cerut Curțiii de Apel Cluj să trimită procesul la rejudecare, dar cererea a fost respinsă. Aceasta a fost a doua înfrângere. Judecătorii de la Curte au dublat totuși pedeapsa dată de Tribunalul Cluj, dar familia nu consideră că este destul.

A treia înfrângere ar putea veni pe linia despăgubirilor, pentru că firma la care era asigurată mașina este în faliment.

Majorează de la 2 ani 6 luni închisoare la 4 ani 8 luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatului C. T. Ş. (CÎRJE TUDOR ŞTEFAN) pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă prevăzute de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 din Codul de procedură penală. Obligă partea responsabilă civilmente S. C. I. SA (S.A.R. CITY INSURANCE S.A. PRIN CITR CLUJ) la plata penalităţilor de 0,2% pe fiecare dintre cele 12 zile de întârziere, cuprinse între 13.02.2019 – 25.02.2019, calculate la nivelul sumelor de despăgubire cuvenite părţilor civile, respectiv la nivelul sumelor acordate cu titlu de daune morale de instanţa de fond şi menţinute de curte (câte 150.000 euro pentru părinţi şi câte 100.000 euro pentru frate şi bunică).

Reduce de la 124.738,41 lei la 121.738,41 lei cuantumul daunelor materiale la plata cărora a fost obligată partea responsabilă civilmente C. I. S. SA către partea civilă R. I. V. (CÎRJE TUDOR ŞTEFAN) şi înlătură obligaţia acesteia de plată a dobânzii legale.

În baza art. 421 pct. 1 lit. b Codul de procedură penală respinge ca nefondat apelul inculpatului C. T. Ş. impotriva aceleiaşi sentinţe penale”, se arată în sentința Curții de Apel Cluj.

Despăgubirile sunt în pericol pentru că firma la care era asigurată mașina este în faliment. Așadar, familia va trebuie să aștepte pentru a vedea dacă mai are de unde să părimească despăgubirile. 


Comentarii Facebook