Dezastru la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului! Peste 70% din candidați nu au promovat examenul la Cluj


Rezultatele sesiunii de toamnă a Bacalaureatului de anul acesta au fost afișate azi, 26 august. Rezultatele la nivel național au fost, ca în ultimii ani, foarte slabe.

Dacă în 2004, procentul de promovare la bacul de toamnă trecea de 70%, anul acesta doar 29,3% dintre candidați au promovat examenul.

Clujul, undeva la mijloc

Județele cu cea mai mare rată de promovare au fost Caraș-Severin, unde 40,1% dintre candidați au trecut examenul, respectiv Argeș cu 38,4% și Brașov cu 36,2%.

La coada listei se află Bistrița-Năsăud județ în care doar 24,1% de candidați au trecut examenul, urmat de Gorj cu 25,5%. ,,Clasamentul rușinii" este completat de Mureș, județ unde doar 25,6% dintre cei care au fost prezenți la examen au reușit să-l și promoveze.

Clujul este undeva la mijloc, având un procent de promovare a examenului de 29,61%.

Anul acesta, la Cluj s-au prezentat la probele scrise ale bacalaureatului 716 candidați, 510 candidați din promoția curentă și 207 din promoţiile anterioare.

Dintre aceștia doar 212 candidați au fost promovați în această sesiune a examenului național de bacalaureat.

În județul Cluj a fost eliminat pentru tentativă de fraudă un singur candidat.

Dintre cei care au promovat examenul, 147 fac parte din promoţia curentă iar 65 aparțin promoţiilor anterioare. Rata de succes pentru promoția curentă, 2023-2024 este de 28,88 %. În cazul promoțiilor anterioare, procentul candidaților promovați este de 31,40 %.

Cum și până când se pot depune contestații 

Eventualele contestații pot fi depuse astăzi, în centrele de examen, în intervalul orar 12:00–18:00 sau pot fi transmise prin mijloace electronice, pe adresele afișate la avizierele centrelor de examen. 

În acest sens candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. 

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi comunicate vineri, 30 august 2024.


Comentarii Facebook