Duminica 22 Decembrie

Dezvăluiri despre Vasile Pușcaș și Securitate! Numele informatorului ”Păun” duce spre fostul negociator Vasile Puşcaş


Ştiri de Cluj continuă seria dezvăluirilor despre relaţia pe care fostul negociator şef al României la Uniunea Europeană, profesorul universitar Vasile Puşcaş, ar fi avut-o cu Securitatea. Deşi, Vasile Puşcaş neagă că a dat note informative sau că a avut relaţii cu Securitatea, de orice natură, probele directe şi indirecte duc spre concluzia că fostul negociator şef al României, a avut o relaţie mai mult decât apropiată cu fosta Securitate.

Într-o notă informativă dată de informatorul "Păun", care apare în cartea Intelectualii şi Securitatea, editată de CNSAS, este relatată pe larg vizita din Statele Unite pe care sursa a efectuat-o în perioada 13 iulie - 3 octombrie 1987, la University Illinois at Urbana -Champaign.

Informatorul "Păun" s-a întâlnit atunci cu profesorul american Keith Hitchins care l-a îndrumat pe toate perioada celor trei lunji petrecute în SUA. La întoarecea în România, sursa a furnizat Securităţii o notă detaliată care se întinde pe pagini întregi despre tot felul de fapte şi întâmplări, despre persoanele cu care s-a întâlnit şi despre ce anume a vorbit cu acestea. Din lectura acestei note informative pe care v-o prezentăm azi, se poate deduce că sursa "Păun" a avut misiunea să testeze starea de spirit a istoricilor americani legată de România şi de Transilvania, în contextul intensificării iredentismului maghiar, lucru monitorizat la sânge de Securitate.

"Keith Hitchins ... a aprobat sursa cînd a spus că istoriografia ungară etse foarte tendenţioasă şi cu aceleaşi caracteristici nobiliar-conservatoare ca în perioada interbelică, ceea ce demonstrează cu prisosinţă recenta lor editare a Istoriei Transilvaniei. Keith Hitchins a spus că, într-adevăr, ungurii sunt foarte activi în susţinerea a ceea ce consideră a fi în interesul lor, şi a ţinut să informeze sursa că ei au început să editeze încă o revistă în limba engleză ... Hungarian History", se arată în document.

Securitatea monitoriza orice apariţie a unor articole denigratoare la adresa României, iar prin intermediul informatorilor care jucau şi rolul unor agenţi de influenţă încerca, în permanenţă, să atragă în acest joc istorici de renume cum era şi Keith Hitchins.

Pornind de la această notă, departamentul de investigaţii de la Ştiri de Cluj a descoperit că în anul 1987, singurul universitar clujean care s-a aflat la University of Illinois at Urbana Champaign a fost profesorul Vasile Puşcaş. De altfel, într-un document de la dosarul privind "conferirea calităţi de conducător de doctorat al candidatului profesor universitar Vasile Puşcaş", se arată că acesta s-a aflat, în 1987, la o bursă Fulbright, la University of Illinois at Urbana Champaign.

Mai mult, istoricul american Keith Hitchins a precizat, fără echivoc, că universitarul român care l-a vizitat în 1987, a fost Vasile Puşcaş.

Ofiţerul de securitate care a preluat nota informativă, colonelul Vasile Bura a menţionat, sec, că istoricul american Keith Hitchins este suspect de a fi "cadru al Serviciului de Spionaj american", şi a dispus trimiterea notei la Direcţia 3, Serviciul 1, a Securităţii Statului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook