Dezvăluirile unui pădurar din Cluj: ”Un pădurar făcea și 5.000 de lei pe zi. S-au furat numai de la mine 56.000 de camioane cu lemne”
Unul dintre pădurarii din Cluj care a denunțat la DNA mafia pădurilor face dezvăluiri incitante despre modul în care a fost furată pădurea din județul Cluj.
Voicu Tomoș susține că, în 2013, mita nu se mai număra în mii sau zeci de mii de lei, ci în „Holz-uri”, unul fiind egal cu 10.000 de lei. În total, doar de pe sectorul lui Tomoș, Măguri Răcătău, au fost furate 56.000 de camioane de lemne.
”Tot lemnul a plecat la combinatul Holzindustrie de la Sebeș. Per total, din 1.900 de hectare, dacă le adunăm, mai există azi pădure pe 500 de hectare, restul este ras, la propriu. (Prejudiciul) este de milioane de euro. Asta este realitatea. Dacă luăm prețul de vânzare către populație, de 110-120 de lei/mc, și înmulțim cu minimul - 1.000 de metri cubi la hectar - și mai apoi cu 1.400 de hectare, rezultă 154 de milioane de lei, adică vreo 34 de milioane de euro. A fost un jaf la drumul mare”, a spus Tomoș, citat de evz.ro.
Fostul pădurar recunoaște că a fost forțat să facă parte din mafia lemnului, dar că după autodenunț a fost înlăturat. ”Erai forțat să faci parte. Eu am fost pădurar din 2008. Ca să intru pe postul de pădurar a trebuit să dau 5.000 de euro unui șef de district. Am încercat să îmi fac treaba, să nu se fure lemn. În trei luni, am dat mai multe amenzi decât toți cei 18 pădurari din Ocolul Silvic Someșul Rece. Un anonim mi-a făcut o sesizare și a venit în control un inspector, Adrian Bălaș, care s-a plimbat prin tot parchetul tăiat legal înainte de a ajunge eu pădurar, și pe care mi l-a imputat mie, 30.000 de lei.
Era simplu să fii forțat. Până la urmă, inspectorul Bălaș a renunțat la control și a întocmit un altul, în care arăta că îmi lipsesc cinci metri cubi de lemn și, în schimb, a trebuit să îi dau 20 de metri cubi de cherestea, pentru inspecția respectivă, în valoare de 8.000 de lei.
Imediat am început să mă conformez și am făcut ce mi se spunea. Mi s-a atras atenția direct asupra acestui lucru. Prin șeful de district, inginerul Vasile Vesa, șef de Ocol la Silvic Someșul Rece, a cerut 30 de metri cubi de cherestea pentru că trebuie să doneze la nu știu ce mănăstire. Și de acum î n c o l o am intrat în horă, știam cât e cotizația la fiecare inspecție ca să fie bine și ca să trăiesc și eu bine”, a mai spus el.
”Un pădurar care stă pe pădurea statului făcea și 5.000 de lei pe zi, din lemne pe care le vindea ilegal. Își făcea rost de acte și trimitea lemnul la Holzindustrie, prin firmele care făceau exploatare și transport.
De exemplu, un camion duce 40 de metri cubi, ceea ce înseamnă că, în medie, șpaga era de 10.000 lei, și de acolo se împărțea frumos: 5.000 de lei la pădurar și 5.000 de lei la șeful de district. Dacă trebuia să dai și mai sus, se mai trimitea un camion. Probele sunt în teren, milioane de cioate tăiate ilegal. Șpaga la șefi se dădea doar prin șeful de district”, a completat Tomoș, care spune că un pădurar are un salariu lunar de 1.000 de lei, din care rămâne cu 500 de lei după toate penalitățile pentru pierderi.
Călin Bâlc și Voicu Tomoș sunt cei doi pădurari care s-au autodenunțat în iarna anului 2013 la Serviciul Teritorial Cluj al DNAgi, iar rezultatul a fost că directorul Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, a fost arestat și apoi condamnat cu suspendare. Toți cei care s-au autodenunat au fost dați afară, dar Mariș a fost reangajat la Direcția Silvică pe post de șef.
10 Comentarii
Ce pseudonime va dati la comentarii, cred ca sunteti aceia cu pronuntat comportament curvesc, care cred ca mai pot mani**** pe cineva. Spre ghinionul vostru tarfelor, sunt vreo doi-trei care pot vorbi liber.
Concluzia: ati puso. Toti. Asa ca dati dovada pe ultima suta si comportativa barbateste.
La puscarie cu el atatea zile cate camioane cu lemne zice ca s-au furat cu stiinta lui.
Problema adevarata este in conducerea ITRSV CLUJ, acolo unde sefii au impins in fata doi prostanaci sa comita abuzuri peste abuzuri, si in realitate nu au facut nimic pentru silvicultura. Ma tot intreb de ce nu rezolva problema taierilor din judet. Puscaria o sa ii manance.
Sa stiti ca nu toti padurarii sunt asa. Cunosc padurari care merg cu bicicleta ca nu au avut bani sa-si cumpere o masina sau altul caruia seful de ocol i-a cumparat un scuter ca sa poata se merga la serviciu. Padurarii care au facut bani multi sunt cei de la ocolele de stat care au cantoane in zone de munte si care au platit la nagajare.
La ocoalele ,,private" totul e minunat . Culmea e ca si in noul Cod silvic a ramas prevederea ca seful ocolului silvic ,,privat " este votat de consiliul local la comunei ! Curat verde !
Sa moara toti de cancer, toti astia care faceau 1000 de lei pe zi. Punct.
Omul ,,cu fata aspra'' . Dupa el , potopul.
ne furam singuri caciula. degeaba injuram la miting pe austricei sau pe altii. tre rezolvata problema la noi prima data
Corect. Asta spun demult. Din pacate mafie ste foarte mare, protejata de politicieni, politie si procurori, care au beneficiat din greu din silvicultura. Ganditi-va de unde are comisarul sef Suciu Valentin asa o avere mare, mai ales ca toate problemele din silvicultura trec pe la compartuimentul sau si toti politistii din comune ii sunt subalterni.… Citeste mai departe
Asta e tara noastra de ca cat. Impuscati toti