Dezvoltatorul de la Carbochim le garantează clujenilor: Toţi copacii sănătoşi de pe malul Someşului şi de pe platforma Carbochim vor fi păstraţi
Experții Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au efectuat un studiu pentru proiectul care se va realiza pe platforma Carbochim, iar acesta a fost discutat în ultima şedinţă a Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism.
Concluzia: toți copacii sănătoși de pe malul Someșului și de pe platforma Carbochim vor fi păstrați.
Raportul este semnat de Conf. Dr. Ing. Vlasin Horia Dan şi a fost realizat în lunile iulie-august 2023. Scopul studiului a fost „de a fundamenta tehnic, științific, ecologic și social decizia privind tipul de intervenție necesar de aplicat asupra arborilor situați în zona limitrofă cu râul Someșul Mic (între podul Porțelanului și podul CFR), cu scopul menținerii unui număr cât mai mare de arbori din zona studiată pentru protejarea și menținerea fondului vegetal arboricol, dar și pentru asigurarea securității oamenilor și bunurilor, în prezent și în viitor, în zona respectivă.” Un studiu similar a fost realizat şi pentru platforma Carbochim.
Au fost analizați 363 de arbori
Analiza a presupus verificarea în teren a 363 de arbori de pe malul Someşului şi a 156 de pe platforma Carbochim, stabilindu-se gradul de viabilitate și periculozitate şi care dintre aceştia pot fi păstraţi sau extraşi și replantați. Compania IULIUS a anunţat, săptămâna trecută, că noul parc inclus în proiectul mai amplu de reabilitare urbană de la Carbochim presupune și păstrarea unui procent cât mai mare din vegetația existentă în arealul platformei industriale, dar și din cea de pe malul Someșului, conform studiului dendrologic realizat.
Fiecare arbore a fost analizat punctual
În cercetarea semnată de expertul USAMV se menţionează că fiecare arbore a fost analizat punctual, acesta făcând recomandări individuale privind intervențiile necesare. Studiul a fost laborios şi a urmărit parametri specifici, cum ar fi gradul de pierdere sau decolorare a frunzișului, prezența defectelor de formă, structură sau a afecțiunilor cauzate de diverși factori, precum şi poziția acestora în teren. Totodată, reiese că o parte dintre copaci s-au dezvoltat armonios, iar alţii sunt fie înclinaţi şi se pot prăbuşi, au răni la rădăcină sau la trunchi, fie prezintă cioturi care împiedică dezvoltarea altor arbori.
Studiul a fost făcut de experți în silvicultură
Conf. Dr. Ing. Vlasin Horia Dan are o vastă expertiză în domeniul silviculturii şi desfăşoară activităţi ştiinţifice la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice - Staţiunea Cluj-Napoca. Este membru al unor societăţi şi asociaţii profesionale, printre care Societatea Horticultorilor şi Silvicultorilor din Transilvania.
Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV găzduieşte temporar, pentru aclimatizare, şi cei peste 600 de arbori care vor fi plantaţi în parcul din proiectul de la Carbochim al companiei IULIUS.
„Este un demers nou și pentru noi, inclusiv la nivel tehnologic. Suntem o platformă de învățare, având zilnic studenți în practică de la diferite specializări, cum sunt horticultura sau peisagistica, iar faptul că au posibilitatea să urmărească și să cunoască acest demers, care implică arbori de dimensiuni foarte mari, dar și un proces tehnologic avansat, reprezintă o oportunitate unică. Nu știu ca lucrări similare de transplantare, de o asemenea anvergură, să mai fi fost realizate în zona noastră. Așadar, acest demers mi se pare unul lăudabil, pentru că, la final, va rezulta un parc «la cheie», unde ne vom putea bucura chiar la momentul înființării de aceste plante deosebite”, a declarat biolog Lukács Lehel, Director al Staţiunii de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca.
32 Comentarii
Vizionați Și Ascultați Cu Atenție Aceste Video-uri Despre Medicină, Până La De Final, Și Trimiteți Mai Departe Aceste Informații, Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume, Poate În Acest Fel Politicienii Vor Face Investiții În Modernizarea Și Construcția De Spitale Și Facultăți De Medicină În România, Tot Odată Șpaga Trebuie Să Dispară Definitiv Din România,… Citeste mai departe
BOC BETON ESTE DEMENT
UMPLE CLUJUL DE CIMENT
DE BETOANE SI GRANIT
TREBUIE DESTITUIT!
Mai nemernici, si CINE hotaraste care e arbore sanatos si care trebuie inlocuit cu beton??? Boc si ai lui???
Ați uitat doar sa ziceți ca e reclama
Copacii de 700 eur buc. de pe Str. Mamaia sunt in moarte clinica ,la anul vor fi buni de foc !
@Gyula: Asta e si ideea, vor fi taiati sa devina lemne de foc pt semineele din cabane unde isi duc Bocii amantele, si se vor mai umfla niste preturi pt achizitia altor puieti zgubilitici.
Expertii astia platiti iti spun tot ce vrei sa auzi. Foame mare in universitati
Acești " domni" Lehel și Vlasim unde erau cînd se preconiza " relocarea" copacilor de pe SOMES, zona centrală a orașului plantînd în locul lor MĂTURI made în Italy și plantani aducători de goange,acum vor fi arbori imenși,Gingo și multe altele că teii,brazîi și molizii autohtoni nu cadrează cu " viziunea " IULIUS / GUTHMAN.
@Adela: clima se schimba si lutem adopta si alte soiuri de copaci. Peste 2-3 ani cand acesti copaci plantati sunt stabilizati ca radacina si vor creste mai repde decat toti sobolanii va veti inghiti linba
@Mirciulica: Vom trăi și vom vedea,nu știam că sunt copaci modificați genetic care cresc ca- n poveștile cu zmeii,pînă la momentul actual reitatea este alta , zeci de copaci uscați,alții rahitici,scoși din rădacini la o rafală de vînt,sigur ptr.a vedea realitatea trebuie renunțat la ochelarii de cal,ai mei sunt bifocali,o zi bună.
@Adela: Toate lucrările ,pomii = 10%….comisioane.
De garanții suntem sătui de la 0SĂ și " specialiștii " în toate cele,vrem fapte și copacii lăsați la locul lor,aburelile să și le direcționeze către credulii și naivii votanți BETOANE că e cool / modern,dorim zone verzi ( nu vopsite și gazon artificial pe terase,acoperișuri,parcări și balcoane) locuri de agrement,parcuri și alei ptr.clujeni nu profituri… Citeste mai departe
@Adela: pentru unii zona verde o reprezintă doar coroanele copacilor de unde au coborât,zona verde înseamnă și gazon natural,gard viu,rondouri cu flori,amenajări florale.
O sa am grija sa ramana chiar numa aia sanatosi
Dada, parc , numai parc.
@De ce nu se face parc acolo?: fara betoane?? fara profit? asa numa pt oxigen?
Foarte destepti locuitorii clujului!
@Multi destepti aici la ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ City: Spuse desteptul planetei...
@Multi destepti aici la ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ City:
Ma ocup eu
Copacii cam au tendinta sa nu fie sanatosi cand le rupi radacinile cu escavatorul. Deci am dubii serioase despre promisiune.
cica garanteaza el ca toti copacii sanatosi :)..... dar cum ii consulta.. cu drujba?
@Dan: cu drujba i operează pe cei bolnavi și cu toporul le ia mostre pentru analize celor sănătoși.
Faceți poze copacilor ca nu o sa-i mai vedeți.Betonarea continua,Boc nu va mai fi primar când va trebui datorită temperaturilor de 45 de grade vara in oraș sa planteze verde in tot orașul,se va trece la spargerea betoanelor moștenite de la ilustrul… Citeste mai departe
@Boc cel verde: astia cu betonarea aveti o problema psihica! Clujul e de cateva ori mai bogat in vegetatie decat era in anii precedenti! s-au plantat si se planteaza copaci peste tot! se fac parcuri da ne place sa comentam ca se betoneaza sau se pun copaci numa de 516 m… ba la voo nimic nu e bine! Va e ciuda ca peste cativa ani Clujul va fi desemnat… Citeste mai departe
@Mirciulica: Probleme psihice vei avea tu cand ti se vor imbolnavi copiii de astm. Dar deh... visul tzaranului e asfaltul...