Sambata 23 Noiembrie

Doi clujeni, tată și fiică, luptă să ajute oamenii nevoiași din Ardeal cu alimente: „Am fost șocați să vedem câte persoane au nevoie de ajutor"


Sute, poate chiar mii de oameni necăjiți din Cluj și din împrejurimi merg zilnic la culcare flămânzi sau îngrijorați de felul în care își vor putea permite următoarea masă. 

În ajutorul lor vin asociații, dar mai ales persoane care decid să-și rupă puțin din timpul lor, din simplă iubire pentru oameni.

Astfel de oameni sunt și cei din familia Mihuț. Roxana și tatăl ei Ioan fac asta aproape zilnic fiind voluntari la Banca Regională pentru Alimente din Cluj.

Acest ONG se ocupă cu distribuirea către persoanele nevoiașe de alimente considerate surplus, care sunt pe punctul să expire sau care nu pot fi vândute de magazine, distribuitori sau procesatori, iar Roxana e voluntară aici de aproape 4 ani. 

 Tânăra de doar 20 de ani a aflat de asociație din întâmplare, de la o prietenă, iar de atunci a prins ,,microbul” voluntariatului.

WhatsApp Image 2024-07-16 at 15.33.09_08a45433.jpg

„Am aflat de Banca pentru Alimente de la Andreea (n.red: Andreea, Bobiș, vicepreședintele executiv al Băncii pentru Alimente Cluj). O cunoșteam încă din școala generală și am păstrat legătura. 

Într-o zi, eram o mână de oameni veniți la plimbare la ea acasă. Chiar atunci a venit acolo tirul cu donații de portocale. Atunci singurul depozit era în curtea Andreei, în Turda. Am făcut un lanț uman și am descărcat tirul. Apoi am început să prind gustul voluntariatului la Bancă și am ajuns să particip la 2-3 acțiuni pe săptămână, uneori chiar și de 4-5 ori. Aveam 16 ani atunci”, își amintește Roxana Mihuț. 

Tânăra a reușit în cele din urmă să-l convingă și pe tatăl său să i se alăture, după ce i-a cerut ajutorul pentru a descărca niște alimente. Bărbatul își părăsise recent locul de muncă și avea mai mult timp liber, astfel că a acceptat.

Bărbatul a început voluntariatul ajutând prin curse scurte pentru donații, prin zona municipiului Turda, în județul Cluj.

 După un timp, efortul făcut pentru a-și ajuta semenii i-a adus și o mare bucurie: un loc de muncă. 

Pe măsură ce cursele deveneau tot mai dese Banca Regională pentru Alimente Cluj avea nevoie de un angajat cu normă întreagă iar Ioan a fost omul portivit la momentul potrivit. 

WhatsApp Image 2024-07-16 at 15.33.10_44684207.jpg

Să ajute oameni împreună i-a apropiat extrem de mult pe cei doi. 

„Ne întâlneam mai des și eram mai mult împreună. Am început să discutăm mai mult și să ne înțelegem mai bine. Am lucrat împreună fie la descărcat marfă, fie o mai sunam pe ea ca să o întreb diverse lucruri pe care le știa. 

Eu am rămas șocat să văd câte guri rămân nehrănite, câte persoane au nevoie de ajutor și cât de multă hrană se risipește, deci cât de mult e nevoie de noi, ca Bancă, și de voluntari în general care să ajute. Implicați-vă, nu vă costă nimic”, a explicat Ioan Mihuț. 

În prezent, Banca Regională pentru Alimente Cluj are 33 de parteneri iar alimentele ajung în mod recurent la 21.000 de oameni aflați în nevoie: copii, vârstnici sau familii în risc de excluziune socială, persoane cu dizabilități, fără adăpost, cu dependențe, refugiați și alte categorii din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.

WhatsApp Image 2024-07-16 at 15.33.10_214713ad.jpg

Ajută și tu!

Pe lângă voluntariat, persoanele fizice se pot implica printr-o donație lunară de 2 euro pe lună, prin trimiterea unui sms cu textul HRANA la numărul 8845. 

Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din Ardeal.

Anul trecut, cantitatea de hrană donată în regiune a fost de 1.116 tone de alimente. 

Comentarii Facebook