„Domnule Boc, ce bai aveau sălciile de ați plantat, pe Someș, lumânările astea cu frunze?”. Spațiul „verde” de la Someș subiect de dispută


Activistul de mediu Mihai Goțiu, fost senator USR, a făcut o scurtă analiză a „spațiului verde” de la Someș. Subiectul a stârnit polemici, diferitele politici publice ale orașului în materie de urbanism fiind foarte discutate în urma noilor proiecte de modernizare a spațiilor verzi din Cluj.

„Verde a la Cluj. Domnule Boc, ce bai aveau sălciile de ați plantat, pe Someș, lumânările astea cu frunze? Ceea ce vedeți în imagine e sfârșitul (sau începutul, depinde cum te raportezi) promenadei de pe malul Someșului, din cartierul Grigorescu, din Cluj, mult dezbătută (de vreo 20 de ani), mulți ani executată și relativ recent inaugurată.

În documente (pe hârtie, cum s-ar spune), ăsta se numește ”spațiu verde” și se ia în calcul când se discută diferitele politici publice ale orașului în materie de urbanism. Și, evident, se invocă și în declarațiile glorificatoare ale orașului smart de cinci stele. Asta pe de o parte.

Pe de altă parte, pe copacii ăștia s-a dat o căruță de bani. Și estetic nu le poți reproșa prea multe. Sunt înalți deja, vor fi falnici la un moment dat, cu ramurile lor toaletate atent în pepinieră și direcționate către înaltul cerului. E drept, unii s-au uscat deja, dar cică executantul are obligația să-i înlocuiască.

Baiul e, însă, altul. Umbra. Mai exact lipsa ei. Chiar în capătul amenajării și pe malul celălalt (cel fără acces pentru oameni) tronează sălciile. Puteți compara și estima și singuri când, și, mai ales, dacă vor ajunge cândva, copacii nou plantați să ofere măcar pe vreun sfert umbra și răcoarea unor astfel de sălcii.

uiy.jpeg

Și apoi să vă întrebați, cum mă întreb și eu: de ce nu s-au ales sălcii pentru promenada de pe malul Someșului? Erau prea ieftine (că se înmulțesc prin butășire – adică poți tăia o creangă și s-o plantezi într-un sol umed, că se prinde)? Cresc prea repede (că sunt printre copacii cu creștere rapidă)? Că fac prea multă umbră (sunt printre arborii cu o coroană mare și deasă)?

Înainte de (re)amenajare, mă plimbam des pe aici, că stau la doar câteva zeci de metri. Chiar și fără copaci, doar cu iarbă, era mai răcoare vara decât e acum, după turnarea betonului și plantarea lumânărilor gigantice cu frunze. Și nu eram singurul. Cât de populară e acum promenada, puteți să vă convingeți și singuri, și nu doar din imagini”, a transmis Mihai Goțiu pentru romaniacurata.ro.

Comentarii Facebook