Duminica 22 Decembrie

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, despre garsoniera de 11 metri din Cluj-Napoca


CEO -ul Terapia, Dragoș Damian, a explicat cum s-a ajuns la construirea de garsoniere de 11 mp în Cluj-Napoca.

Damian susține că garsonierele de 11 mp ar fi de fapt din căminele fabricilor din Cluj.

Nu este deloc exclus ca celebra G11 din Cluj-Napoca care a făcut inconjurul internetului sa fie de fapt o camera din căminele fabricilor sau din internatele liceelor industriale unde erau cazați angajații nefamilisti, tinerii familisti sau respectiv copiii care veneau la oraș sa munceasca sau sa învețe, de la caz. Vorbim de construcții de dinainte de 1990.

Și chiar dacă G11 nu este parte dintr-un astfel de cămin, sa ne amintim despre ce este vorba. Camerele de 10 metri erau în cămine tip bloc construite deși aflate în proprietatea fabricilor si liceelor industriale. Primeai cazare acolo pe gratis, dacă erai din afara orașului si munceai la fabrica, respectiv invatai la liceu. Imaginați-vă un spațiu cam de doua ori înălțimea unui om obișnuit, pe lungime si latime, în care după un hol mic adapostind un dulap și o chiuveta se intra într-o încăpere în care erau intre două și patru paturi. Dusurile si vasele de toaleta erau la comun, pe hol, una sau doua incaperi pe etaj. Studenții care stau în căminele de dinainte de 1990 știu foarte bine despre ce este vorba. Și ca sa ne facem o idee, au dimensiunile containerelor modulare care costa maximum 10 mii Euro, de vanzare pe toate online-urile.

După 1990, mai ales în perioada în care a început marea destructurare industrial de după 2000, fabricile începuseră să se închidă iar căminele de nefamiliști, familiști sau liceeni să îsi piarda utilitatea. Astfel încât, acestea începuseră să fie vândute unor intreprinzatori imobiliari, care le-au transformat din te miri ce – cămine de studenți, case pentru seniori și desigur, blocuri de locuit, etc., inghesuind in spatiul mic chicineta, o cabina de duș și vasul de toaleta. Alții au fost mai darnici și au alipit doua camere transformandu-le intr-o garsonieră, să-i spunem normala. Interesant este ca astfel de “încăperi” au putut fi intabulate si receptionate, iar acum, iată, se închiriază sau se vând.

Nu cred ca vreo altă țară – nu doar în Europa, ci în lume – a putut să își facă atâta rău închizând mii de fabrici și ajungand sa stea cu mâna întinsă pentru orice, incepand cu utilitățile, mâncarea, materialele sanitare, bunurile de larg consum și terminând cu, iată, apărarea: cand începe un război trebuia sa aducem din import absolut orice.

Chiar dacă în ultima instanța G11 nu este mai mult decat un subiect amuzant, faptul ca nu mai avem industrie de manufactură și oameni calificați pentru acest domeniu nu este deloc o glumă. G11 este un uimitor efect secundar al destructurării industriale și un memento al unei țări cu o economie precară, care a pierdut industria, dar este foarte tare în imobiliare. Sa ne mai gandim la asta”, a scris Dragoș Damian pe ZF.ro.

Comentarii Facebook