Drum strategic la Lacul Beliș, va fi blocat cu o barieră de care primăria nu știe nimic/„Ferească D-zeu de incendiu sau înec, că pompierii nu ajung”


Bariera ar bloca accesul pompierilor în caz de incendiu sau înec/ Autoritățile locale nu știu nimic de barieră: „Nu am dat nicio autorizație, deci e ilegală”

Unul dintre cele două drumuri de acces spre Lacul Beliș urmează să fie blocat cu o barieră. Al doilea este la 12 km. Ieri s-au montat pe marginile drumului un stâlp metalic în beton, pe o parte a drumului, iar pe cealaltă, o platformă în care sunt cabluri electrice.  

belis stalp bariera.jpg

belis platforma bariera.jpg

Localnicii sunt foarte îngrijorați de amplasarea acestei bariere, pentru că va bloca accesul pompierilor în caz de incendiu sau înec, iar al doilea drum este la o distanță de aproximativ 12 km. 

În tot acest timp, autoritățile locale nu știu nimic de barieră și declară că nu au dat niciun fel de autorizație. Prin urmare, orice fel de barieră care se amplasează este ilegală.

Primarul comunei Râșca, de care aparține zona respectivă, Alin Abrudan, a declarat pentru Știri de Cluj că nu știe nimic de nicio barieră care se montează:

„Noi nu am dat niciun fel de autorizație. Orice barieră care se motează fără autorizația noastră este ilegală. Acum că ne-ați semnalat, evident că vom merge în control. În funcție de ce găsim la fața locului, vom vedea ce măsuri se impun. Săptămâna viitoare mergem în control”, a declarat primarul Alin Abrudan.  

Localnicii bănuiesc că bariera ar fi inițiativa unor persoane influente care au cabane în apropiere de lac și care sunt deranjate că trec oamenii prin apropierea cabanelor lor 

 Localnicii sunt îngrijorați de amplasarea acestei bariere care ar putea crea niște situații extrem de complicate în cazul unor incidente, întrucât pentru a ajunge la cel de-al doilea drum, trebuie să mai mergi încă 12 kilometri: 

belis drum 3.jpg

„Gândiți-vă: se întâmplă un accident pe lac, vin pompierii și lansează barca. Au fost cazuri de înec. Ei ca să ajungă la lac, vor trebui să afle cine a pus bariera și să îl sune să vină să ridice bariera ca să poată să își pună barca pe lac. Sau se aprinde o casă în zonă. Aici nu este hidrant, și de multe ori sunt nevoiți să vină să ia apă din lac, își încarcă cisternele. De aceea s-a și făcut drumul, strategic. Ferească Dumnezeu de incediu sau înec , că nu ajung pompierii. Înainte de baraj se intră pe acest drum pentru a se putea ajunge la lac. Ieri am văzut și noi că deja au turnat betonul și au pus un stâlp metalic în beton și au turnat o platformă cu cablu electric. 100% va fi o barieră pentru că ceea ce au amplasat sunt elemente de motare a aunei bariere” a declarat un localnic pentru Știri de Cluj

În urmă cu două săptămâni, în zona respectivă pe malul Lacului Beliș și-a început activitatea o firmă de închirieri hidrobiciclete și caiace pentru plimbări pe lac. Cristian Morar, proprietarul acesteia spune că firma pe care o conduce nu are niciun fel de legătură cu bariera ce urmează să fie amplasată.

„Firma noastră nu are nicio legătură cu această barieră. Și chiar mă gândesc că, întrucât noi nu mai avem voie cu bărci cu motor pe lac, chiar mi se pare îngrijorător în caz de înec, dacă trebuie să chemăm pompierii”, a declarat Cristian Morar, pentru Știri de Cluj.   

Reprezentanții ISU Cluj spun că ceea ce pot face localnicii care sunt îngrijorați de o astfel de situație în care drumul ar fi blocat, iar pompierii nu vor mai avea acces la lac, este să depună o petiție:

„Pot depune o petiție la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, iar noi vom vedea dacă avem competențe sau, dacă nu, dacă putem să dăm o recomandare către autorități”, au declarat reprezentanții ISU Cluj pentru Știri de Cluj

Localnicii bănuiesc că bariera ar fi inițiativa unor persoane influente din Cluj, care au cabane în apropiere de malul lacului și care ar fi deranjate de faptul că se circulă pe acel drum , prin apropierea cabanelor lor, deși chiar lângă drum nu este nicio casă. 


Comentarii Facebook