Vineri 15 Noiembrie

Drumul spre școală, un pericol pentru elevii din Cluj. Lipsa trotuarelor și traficul intens din jurul școlilor, principalele probleme


În Cluj-Napoca, pe perioada anului școlar, traficul este destul de intens atât în centru, cât și în zona metropolitană a municipiului. Părinții își duc copiii la școală, spre disperarea celorlalți clujeni din trafic, care vor să ajungă la muncă. 

Cu toate acestea, motivul pentru care părinții aleg să-și lase copilul direct în fața școlii, ar putea fi unul destul de bun, dacă urmărim traseul pe care un elev îl are de făcut pentru a ajunge la ore.

copiii1.jpg

Drumul spre școală poate fi nesigur pentru copii

Alexandra Oană (USR PLUS) a dat exemplu, Școala „Nicolae Titulescu”, din cartierul Gheorgheni, unde, în fiecare dimineață, Aleea Borsec este împăienjenită de elevi, părinți și mașini.

Pe Aleea Borsec, ruta cea mai frecventată, copiii din primar și gimnaziu se strecoară zilnic printre mașinile parcate și cele din trafic în drumul lor spre școală. Trotuarul lipsește pe alocuri și nimic nu delimitează spațiul dedicat pietonilor de cel dedicat mașinilor. Situația se repetă, cel mai probabil, și în cazul altor școli din municipiu. 

Dacă lipsa trotuarelor este o problemă des întâlnită în multe cartiere ale Clujului, faptul că ea se regăsește și în preajma școlilor este însă inacceptabil! 

Pe trasee circulate zilnic de sute de copii, nu ar trebui să ne asumăm niciun fel un risc rutier, iar părinții nu ar trebui să aibă nicio emoție cu privire la siguranța copiilor lor! 

Nu e de mirare că, în lipsa unor rute dedicate, clar marcate și delimitate în jurul instituțiilor de învățământ, foarte mulți părinți aleg să își conducă copiii, de cele mai multe ori cu mașina, până la poarta școlii, ceea ce nu face decât să genereze și mai mult trafic”, susține aceasta.

copiii3.jpg

Astfel, Alexandra Oană este de părere că în Cluj-Napoca, la fel ca în alte orașe europene, este necesar să construim străzi școlare sigure pentru copii:

Asistăm astfel la un cerc vicios - lipsa unor culoare pietonale sigure constrânge multe familii să circule cu mașina, ceea ce conduce la o și mai mare nesiguranță pentru cei care aleg mersul pe jos. 

Nu e nevoie să inventam soluții noi pentru a rezolva această problemă  - trebuie doar să implementăm și la Cluj-Napoca ceea ce se întâmplă în alte orașe europene, adică Străzi școlare sigure

Pentru aceasta avem nevoie de: 

  • trotuare generoase în jurul școlilor
  • trasee dedicate elevilor, semnalizate și delimitate, astfel ca ei să se poată deplasa în siguranță pe jos  
  • măsuri de limitare a vitezei în vecinătatea școlii, iar acolo unde este posibil pietonalizarea străzilor cu expunerea cea mai mare
  • corelarea traseelor CTP cu orarul elevilor, ca transportul în comun să fie o opțiune viabilă pentru elevii de liceu
  • creșterea nivelului de conștientizare în rândul părinților în privința efectelor poluării aerului generate de mașini asupra sănătății copiiilor”, propune Alexandra Oană.


Comentarii Facebook