DSP Cluj: Norme de igiena pentru protectia fata de bacteria E. Coli
Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj a emis un set de norme de igiena pentru protectia fata de epidemia de toxiinfectie alimentara cu Ecsherichia Coli aparuta in Germania.
"Avand in vedere Comunicatul de presa al Comisiei Europene privind epidemia de toxiinfectie alimentara datorata Escherichia Coli enterohemoragica aparuta in Germania, precum si evaluarea de risc realizata de catre ECDC (European Center for Disease Prevention and control), Directia de Sanatate Publica a Judetului Cluj recomanda cetatenilor sa respecte bunele practici de igiena in bucatarie, precum si cele privind igiena personala", a declarat directorul DSP Cluj, Dorin Duma.
Medicii recomanda "spalarea sub jet de apa a fructelor si legumelor, inclusiv a celor ambalate, evitarea manipularii in conditii de igiena precara a alimentelor, depozitarea separata a carnii proaspete de alte alimente, precum si utilizarea de tocatoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente, tratament termic corespunzator al carnii si carnii tocate inainte de consum(cel putin 70?C timp de 2 minute in interiorul carnii), fierberea laptelui proaspat(crud) inainte de consum, spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa atingerea animalelor sau dejectiei animalelor, inainte si dupa prepararea mancarii (in special dupa atingerea de carne cruda, oua in coaja, etc) si persoanele care prezinta simptomatologie caracteristica bolilor cu transmitere infectioasa sa evite prepararea si servirea hranei".
0 Comentarii