Vineri 22 Noiembrie

Duminica Mironosițelor sărbătorită în toate parohiile din județul Cluj. Cuvântul preotului Marius Mate, din Florești - VIDEO


Duminica Femeilor Mironosițe este a doua duminică de după Sfintele Paști.

În ziua Învierii Domnului, femeile care Îl însoțiseră pe Domnul în vremea propovăduirii Sale aduseseră la mormântul Său uleiuri parfumate pentru a completa ritualul îngropării lui Hristos. Ele au fost primele care au văzut mormântul gol și care au primit de la Domnul porunca de a le duce apostolilor vestea cea bună. Tot în această zi se face și pomenirea Sf. Iosif din Arimateea și a Sf. Nicodim.

Femeile mironosițe (purtătoare de miruri) au fost, potrivit Tradiției, în număr de opt. Fiecare din cele patru Evanghelii atribuie acestor femei roluri diferite, atât în vremea Răstignirii Domnului cât și în dimineața Învierii, la mormântul Domnului, poate și din cauză că cele opt femei au ajuns în mai multe grupuri și la momente diferite în locurile respective. Cele opt femei sunt: Maria Magdalena, Maria, Maica Domnului, Ioana,  Salomeea (soția lui Zevedei), Maria lui Cleopa (sau a lui Alfeu), Suzana, Maria din Betania, Marta din Betania.

Dintre acestea, primele cinci sunt cele mai cunoscute și mai vizibile încă din textul Scripturii. Acestora, Tradiția le adaugă pe ultimele trei. Cinci din aceste femei erau și foarte bogate – Maria Magdalena, Ioana, Suzana și surorile Maria și Marta din Betania.

Parohia Ortodoxă Română ”Sfântul Dumitru” Florești, Cluj, a transmis în direct slujba de duminică. ”În duminica de astăzi le pomenim pe femeile mironosițe, care sunt model de biruire în încercări, pentru că, deși știau că nu pot da la o parte piatra imensă de la ușa mormântului Mântuitorului Iisus Hristos, nu se opresc din drumul lor. Ele grăiesc până astăzi lumii că există viață după moarte. Aceasta este mesajul evangheliei de astăzi, să grăim lumii există viață după moarte. Aceasta este esența creștinismului. Ele mai sunt și model de evlavie și model de curaj”, a spus preotul Marius Mate, de la Parohia Ortodoxă Română ”Sfântul Dumitru” Florești, Cluj.

Comentarii Facebook