Durata învățământului obligatoriu crește până la 15 ani. proiectul a trecut deja de Camera Deputaților
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se crește durata învăţământului general obligatoriu până la 15 ani.
"Învăţământul general obligatoriu este de 15 clase şi cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul preşcolar şi învăţământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020", potrivit proiectului de lege.
Ideea de obligativitate înseamnă o şansă la educaţie de calitate şi pentru mediile defavorizate, susţine deputatul PSD Carmen Gavrilă.
"Situaţia actuală reprezintă intrarea în sistemul educaţional de tip preşcolar de la 3 ani, cu grupă mică, grupă mijlocie, grupă mare. Nu există însă obligativitate, deşi la toate judeţele, la toate nivelele, sistemul educaţional face eforturi pentru a asigura şcolarizarea preşcolarilor. Pe de altă parte, ideea de obligativitate înseamnă o şansă la educaţie de calitate şi pentru mediile defavorizate, pentru învăţământul rural, pentru mediile de periferie urbană - acolo unde copiii poate nu au posibilitatea de a beneficia nici de supraveghere nici de un sprijin educaţional. (...) În felul acesta, de la cei 13 de ani de acum - 12 clase şi una pregătitoare - se adaugă încă doi ani, dar în etape”, afirmă deputatul PSD Camerlia Gavrilă, conform Mediafax.
Parlamentarii PNL s-au abţinut de la vot, iar Raluca Turcan a declarat că 15 ani de învăţământ obligatoriu reprezintă o tendinţă perfect europeană, dar asta nu înseamnă că abandonul şcolar între clasa a VIII-a şi a IXI-a nu este de 30 %.
Senatul este for decizional în acest caz.
2 Comentarii
Lumea Trebuie Să Știe Că: Învățământul A Fost Înființat De Către Napoleon Bonaparte Când El Era În Viață, Mai Ales Datorită Unui Decret Creat De El, Și Păstrat Și În Ziua De Azi Într-un Loc Foarte Bine Protejat Și Securizat Din Franța.
După Acel Decret Al Lui Napoleon Bonaparte, Se Face Legile În Învățământ Peste Tot În Lume.
… Citeste mai departe
In primul rand ar trebui adoptata o lege care sa nu mai permita sa devina parlamentari cei ce nu au studii superioare in domeniile cheie care sa ateste ca cel care va legifera pentru toata tara are cunostintele necesare desfasurarii activitatii specifice parlamentului! Studii economice, juridice, social-politice.
Degeaba esti medic, ca nu ai ce sa… Citeste mai departe