Duminica 8 Septembrie

E haos la Penitenciarul Gherla din Cluj. Cum și-a pierdut acolo viața un bărbat condamnat la mai puțin de doi ani de închisoare


Un deținut de 47 de ani a fost găsit mort în baia unei celule la Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla, anul trecut, în data de 11 septembrie 2023. Efectuarea necropsiei a dezvăluit că bărbatul a avut parte de o moarte violentă. La aproape 1 an distanță, un material realizat de către pressone, dezvăluie detalii cutremurătoare din ziua tragediei.

În noaptea de 10 spre 11 septembrie 2023, în camera E 7. 25, secția 7 a Penitenciarului de Maximă Siguranță Gherla, un bărbat este ucis.  

O.C.D. avea 47 de ani și fusese condamnat la 1 an, 10 luni și 20 de zile de închisoare pentru nerespectarea ordinului de protecție. 

O.C.D.  e condamnat la privare de libertate în regim semi-deschis. Stă însă în celulă, printre alții, cu doi condamnați pentru omor calificat, unul „viețaș” (condamnat pe viață, n.red.). Celălalt are de ispășit o pedeapsă definitivă de 20 de ani și o condamnare în primă instanță de 30 de ani pentru o altă tentativă de omor, petrecută de asemenea în penitenciar.

Potrivit unui regulament în vigoare din 2016, prin care se detaliază aplicarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, deţinuţii care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului sunt cazaţi separat, în camere special amenajate în cadrul secţiilor de maximă siguranţă (articolul 29). 

În celula E 7.25 a Penitenciarului Gherla sunt 8 bărbați: cinci condamnați pentru omor, doi pentru tâlhărie și viitoarea victimă, O.C.D. Unii dintre deținuți au băut alcool și sunt deja beți. Alcoolul a fost „produs artizanal în mediul de detenție”, au arătat ulterior procurorii.

E ora 22.30. Ionuț Ursz, șeful camerei, îl atacă pe un deținut mai tânăr, A.V. Preda (condamnat la 13 ani). Ursz (condamnat la 20 de ani) îl lovește în coaste, iar când Preda cade la podea îl calcă pe cap cu piciorul, arată rechizitoriul. 

În orele ce urmează, Ursz îi îndeamnă fie pe Preda, fie pe ceilalți deținuți din cameră să îl ucidă pe O.C.D.. „I-a amenințat” și „i-a constrâns”, spun procurorii. 

Trec mai bine de patru ore. Șeful celulei de 30 de metri pătrați îi terorizează pe ceilalți șapte deținuți până spre 3 dimineața. 

„Ursz mi-a zis să aleg între viață și moarte. Mi-a zis că trebuie să mă duc cu X (alt deținut, n.red) să-l bat pe O.C.D. în cambuză.” A.V. Preda, deținutul victimă-agresor, într-o declarație dată în fața procurorului. Fragment din rechizitoriul dosarului  6169/117/2023.

Tensiunea în celulă crește. Nimeni nu alertează gardienii. Bătut și sub constrângerea amenințărilor lui Ionuț Ursz, A.V. Preda îl ambuschează pe O.C.D. la intrarea în baie. 

Deasupra privatei se afla - descriu procurorii scena crimei - un compartiment destinat bagajelor, la care accesul se făcea pe o scară de metal prinsă de perete. În limbajul de penitenciar, acelui loc de depozitare i se spune cambuză. Marinarii numeau la fel magazia de provizii, amplasată sub puntea navei. 

Ostracizat de restul camerei, O.C.D. obișnuia să doarmă în acest loc ferit, spun de asemenea anchetatorii. Aici era trimis „la colț” de șefii camerei. „I-a dat o palmă lui O.C.D. la nivelul feței și l-a trimis în cambuză, (...) unde dormea de obicei”, menționează rechizitoriul.

Preda îl lovește apoi repetat. Intervine Aurel-Flaviu Mălina (născut în 1977, condamnat pe viață). Strangulează victima cu un fir de pescuit, folosit în baia camerei ca picurător într-o instalație artizanală de produs alcool din fructe. 

Mălina a declarat apoi că a executat ordinul șefului de cameră „de frica lui Ursz, pentru că atunci când îl apucă nu ai vrea să fii în fața lui.”

„Du-te, mă și omoară-l, că ăștia doi nu au fost în stare să-l omoare! Tu ești msv-ist și oricum nu are ce să ți se întâmple!”, mărturisește Aurel Mălina în fața procurorului. În jargonul de penitenciar, MSV-ist înseamnă un deținut condamnat la muncă silnică pe viață, o pedeapsă din codul penal comunist.

Lovitura finală, care i-a curmat viața lui O.C.D, îi aparține lui Ursz: un picior în ceafa victimei căzute deja la podea. Crima a fost descoperită abia în jurul orei 4:18 minute dimineața, când au fost anunțate Poliția și serviciul de urgență. 

Inițial deținuții din cameră au susținut că omul s-a sinucis, potrivit materialului realizat de către pressone.


Comentarii Facebook